Πέμπτη 4 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Οι μαθητές προχωρούν με συντονισμό και αποφασιστικότητα

Η εμπειρία από τα σχολεία του Ηρακλείου Κρήτης

Μία από τις μεγάλες κινητοποιήσεις μαθητών στο Ηράκλειο Κρήτης

Eurokinissi

Μία από τις μεγάλες κινητοποιήσεις μαθητών στο Ηράκλειο Κρήτης
Με μαζικές διαδικασίες, συντονισμό, αποφασιστικότητα οι μαθητές των Γυμνασίων και Λυκείων του Ηρακλείου κάνουν πράξη το σύνθημα «να ακουστεί η δική μας φωνή». Σε έναν αγώνα που ξεκίνησε στις αρχές Νοέμβρη, συσπείρωσε γύρω τους γονείς, εργαζόμενους, εκπαιδευτικούς και δεν κάμφθηκε ούτε από την πρόσφατη εισαγγελική παρέμβαση.

Στις 3 Νοέμβρη, μαθητές σε όλη τη χώρα προχώρησαν σε μαζικές κινητοποιήσεις, φέρνοντας στο προσκήνιο την αντίθεση στο «νέο Λύκειο» και διεκδικώντας κάλυψη των αναγκών των σχολείων. Μαθητές από δεκάδες σχολεία του Ηρακλείου συσπειρώθηκαν γύρω από τα αιτήματα «ΟΧΙ στο Νέο Λύκειο. Να καταργηθεί η τράπεζα θεμάτων. Οι εξετάσεις να έχουν αποκλειστικά ενδοσχολικό χαρακτήρα με ευθύνη των καθηγητών. Οχι στα εξαντλητικά ωράρια. Καμία ποινικοποίηση των αγώνων που αποφασίζουν οι μαθητές» και πραγματοποίησαν μία πολύ μαζική κινητοποίηση.

Με αφετηρία την ανάγκη οι μαθητές να συνεχίσουν τον αγώνα τους συντονισμένα, συστάθηκε το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Ηρακλείου με πρωτοβουλία 15μελών σχολείων και τη συμμετοχή 29 σχολείων. Πρόκειται για τα 1ο, 2ο, 3ο, 4ο, 5ο, 6ο, 7ο, 8ο, 10ο, 11ο, 13ο Λύκειο, τα Λύκεια Αλικαρνασσού, Μελεσών, Γαζίου, Μουσικό, Καλλιτεχνικό, Χάρακα, Αγίου Μύρωνα, Αρχανών, το 1ο, 3ο, 5ο, 7ο, 11ο, 13ο Γυμνάσιο και τα Γυμνάσια Μελεσών, Αρχανών, Αγίου Μύρωνα και Γαζίου.

Μαθητές συμμετέχουν στο απεργιακό συλλαλητήριο στις 27 Νοέμβρη
Μαθητές συμμετέχουν στο απεργιακό συλλαλητήριο στις 27 Νοέμβρη
Είχαν προηγηθεί μαζικές γενικές συνελεύσεις στις οποίες εκφράστηκε η ανάγκη των μαθητών να συζητήσουν για το «νέο λύκειο», να μοιραστούν την αγωνία για το μέλλον, για όσα βιώνουν στο σχολείο και όχι μόνο, να διαμορφώσουν αιτήματα που αφορούν ειδικά προβλήματα των σχολείων τους και το πώς θέλουν το σχολείο. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι στις μαθητικές κινητοποιήσεις, τέτοιες μαζικές διαδικασίες και διαδικασίες συντονισμού δεν περιορίζονται να συζητούν τη μορφή της διαμαρτυρίας, αλλά επεκτείνονται στο ρόλο και τις επιπτώσεις της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής.

Ιδιαίτερα μαζική ήταν η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις που έγιναν αυτό το διάστημα από μαθητές σχολείων της περιφέρειας που κατέβηκαν μαζικά στο Ηράκλειο, παρά τις δυσκολίες.

Αφού οι απειλές από πλευράς υπουργείου για παράταση του σχολικού έτους και μαθήματα στις διακοπές για τα σχολεία που κάνουν καταλήψεις, η παρουσία ελάχιστων «αγανακτισμένων» γονιών δεν έκαμψαν την αποφασιστικότητα των μαθητών, επιστρατεύτηκαν εισαγγελείς και αστυνομία. Ετσι, την Παρασκευή, 21 Νοέμβρη, ξεκίνησαν με εισαγγελική παραγγελία κλήσεις στα αστυνομικά τμήματα διευθυντών σχολείων, προκειμένου να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με τις καταλήψεις. Η απόπειρα ποινικοποίησης του αγώνα τους όπλισε με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα τους μαθητές, οι οποίοι έχουν περιφρουρήσει τις κινητοποιήσεις τους.

Στο πλευρό τους στέκεται η Ενωση Γονέων Ηρακλείου, αλλά και εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι. Γονείς στην πλειοψηφία τους, άνθρωποι που αγωνιούν για το μέλλον των παιδιών τους, άνεργοι, απλοί εργάτες, υπάλληλοι, μικροεπαγγελματίες, αγρότες μοιράστηκαν την αγωνία των παιδιών τους. Οι ίδιοι, άλλωστε, είδαν ότι το «νέο λύκειο» και η «τράπεζα θεμάτων» διώχνει τα παιδιά από το σχολείο, με το ποσοστό μετεξεστέων να φτάνει πριν τις «ευνοϊκές» ρυθμίσεις του υπουργείου στο 30% στο νομό (σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε τον Ιούλη η ΟΛΜΕ).

Η συμπαράσταση γονιών και εργαζομένων στον αγώνα τους εκφράστηκε τόσο με παρεμβάσεις ενάντια στην ποινικοποίηση του αγώνα τους όσο και μέσα από το απεργιακό συλλαλητήριο στις 27 Νοέμβρη στο Ηράκλειο. Χιλιάδες μαθητές προπορεύτηκαν, μαζί με το συγκροτημένο μπλοκ των γονιών και μαζί με εργαζόμενους έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης.

«Ούτε οι απειλές, ούτε οι εισαγγελικοί εκφοβισμοί και οι γνωστοί "αγανακτισμένοι" στάθηκαν εμπόδιο στη θέληση των μαθητών να δώσουν ξανά και ξανά το μήνυμα "δεν υποχωρούμε αν δεν δικαιωθούμε", "έξω οι πολυεθνικές από τα σχολειά μας", "η τρομοκρατία δεν θα περάσει"!», τονίζει η Ενωση Γονέων σε ανακοίνωσή της μετά το απεργιακό - μαθητικό συλλαλητήριο. Σημειώνοντας την ανάγκη «για συνέχιση του αγώνα, αξιοποιώντας από κοινού, γονείς και μαθητές, διάφορες πολύμορφες δράσεις μέχρι την τελική νίκη, διότι "η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που δεν έχουμε ακόμα ταξιδέψει... Τις πιο όμορφες μέρες μας δεν τις έχουμε ζήσει ακόμα"...».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ