Σάββατο 29 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Δηλώσεις και διάφορα «σενάρια»

Οι απόψεις και των δύο πλευρών για το θέμα των υδρογονανθράκων «έχουν κάποια βάση», ανέφερε προχτές ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, μιλώντας σε εκδήλωση στο πανεπιστήμιο της Λευκωσίας, συμπληρώνοντας ότι η παρουσία του «Μπαρμπαρός» στην κυπριακή ΑΟΖ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο αλλά δεν αποτελεί εισβολή.

Οι δηλώσεις Αϊντε προκάλεσαν την αντίδραση της Λευκωσίας, καθώς χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε ότι μόνο ο Αϊντε βλέπει δικαιολογημένες τις ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και όφειλε να είναι πιο προσεκτικός. Ο Χριστοδουλίδης υποστήριξε ότι οι δηλώσεις Αϊντε δεν έχουν συνέπεια με όσα ειπώθηκαν στη συνάντηση με τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη. Ακόμα, πρόσθεσε ότι όταν ο σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ μιλά για μονομερείς πράξεις της Κυπριακής Δημοκρατίας δημιουργείται πρόβλημα.

Στο μεταξύ, ενδεικτικό των διεργασιών και (παρασκηνιακών) διαβουλεύσεων που συνεχίζονται είναι προχτεσινό δημοσίευμα του «Εκόνομιστ». Με τίτλο «Κυπριακό: ανεξέλεγκτο ή αδύνατο να λυθεί;», η εφημερίδα υποστηρίζει ότι η επίλυση του Κυπριακού γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Παρουσιάζοντας «εναλλακτικές» που διάφορα κέντρα διατυπώνουν, αναφέρεται σε πρόταση του «International Crisis Group» (μιας από τις ΜΚΟ που φυτρώνουν σε όλο τον πλανήτη συνδιαμορφώνοντας «σενάρια» για την επίλυση «κρίσεων», τροχιοδεικτικά για τις επενδύσεις μονοπωλίων) για δύο χωριστά κράτη εντός της ΕΕ και άλλες που υποστηρίζουν μια «χαλαρή» ομοσπονδία ή ακόμα και «ανοιχτή» διχοτόμηση. «Η διχοτόμηση θα άνοιγε ξανά τα "σύνορα", θα επέτρεπε την επιστροφή περισσότερων περιουσιών και γης (συμπεριλαμβανομένων των Βαρωσίων) στους Ελληνοκύπριους και θα τερμάτιζε τη "διεθνή απομόνωση" των Τουρκοκυπρίων. Αν αποτύχουν οι τελευταίες συνομιλίες, ίσως έρθει η ώρα της», καταλήγει το σχετικό δημοσίευμα.

Στο επίκεντρο οι τομείς δράσης του κεφαλαίου

Πάντως, το σίγουρο είναι ότι στα γραφεία διαφόρων πολυεθνικών δίνουν και παίρνουν οι συζητήσεις για τα νέα δεδομένα που θα συμβάλλουν στην προσέλκυση κεφαλαίων σε μια σειρά τομείς. Ο ίδιος ο Αϊντε, στην προχτεσινή του παρέμβαση, υπογράμμισε ότι έχουν μεγάλη σημασία θέματα που απασχολούν μια οικονομία η οποία βασίζεται στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, όπως η τεχνολογία που θα προτιμηθεί (σ.σ. στις εργασίες εξόρυξη), την ταχύτητα με την οποία τα έσοδα θα διοχετευτούν στην οικονομία, τις διαδρομές μεταφοράς, με ποιον τρόπο δε θα υπάρξει σύγκρουση με άλλους τομείς της οικονομίας, όπως ο τουρισμός και άλλα ζητήματα. Ουσιαστικά, δηλαδή, κατέγραψε μια σειρά τομείς και δεδομένα που ξεχωρίζουν στους ανταγωνισμούς μονοπωλίων και ιμπεριαλιστικών κέντρων, μεγαλώνοντας τις πιέσεις για «λύση», με στόχο την επίσπευση των σχετικών επενδύσεων.

Παράλληλα, σε συνέντευξή του στο «Ρόιτερς», ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής Εργκιούν Ολγκιούν τόνισε ότι η επίτευξη μιας οριστικής συμφωνίας για το Κυπριακό δε θα είναι εφικτή εάν η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν κάνει μια συμφωνία με την τουρκοκυπριακή για την εξερεύνηση και την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου νότια της Κύπρου. Ο Ολγκιούν πρότεινε τη σύσταση κοινής επιτροπής που θα αποφασίσει σχετικά με την ανάθεση συμβάσεων και το διαμοιρασμό των κερδών. Εάν οι Ελληνοκύπριοι αρνηθούν να συνεργαστούν «θα ασκήσουμε τα δικαιώματά μας στη δική μας ιδιοκτησία» και θα δημιουργηθεί μια κατάσταση «που θα αρχίσουμε να μιλάμε για ένα βελούδινο διαζύγιο των δύο πλευρών».

  • Ο Κύπριος Πρόεδρος ζήτησε την άμεση διερεύνηση καταγγελιών για παρέμβασή του υπέρ της εταιρείας «Ράιαν Εϊρ» στο θέμα της εξαγοράς των «Κυπριακών Αερογραμμών» και δήλωσε ότι αν αποδειχθεί κάτι τέτοιο θα παραιτηθεί.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ