Σάββατο 22 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Στήριξη με επίσκεψη του Αμερικανού αντιπροέδρου

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος με τον άνθρωπό του Γιατσενιούκ στο Κίεβο
Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος με τον άνθρωπό του Γιατσενιούκ στο Κίεβο
ΚΙΕΒΟ.--

Ενώ συνεχίζονται οι μάχες στην Ανατολική Ουκρανία, με τους νεκρούς να αυξάνονται καθημερινά, ο αντιπροεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, βρέθηκε χτες στο Κίεβο για να στηρίξει την αντιδραστική κυβέρνηση του Προέδρου Πέτρο Ποροσένκο και του πρωθυπουργού Αρσένι Γιατσενιούκ.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος καταδίκασε τη συμπεριφορά της Ρωσίας ως «κατάφωρη παραβίαση των θεμελιωδών αρχών της διεθνούς τάξης», ιδιαίτερα για την προσάρτηση της Κριμαίας, και κάλεσε τον Ρώσο Πρόεδρο να εφαρμόσει τη συμφωνία του Μίνσκ. Είπε χαρακτηριστικά: «Εφαρμόστε όσα έχετε συμφωνήσει και υπογράψει, κ. Πούτιν». Βεβαίως, ο Μπάιντεν, όπως και οι άλλοι δυτικοί ιμπεριαλιστές, έχει «ξεχάσει» την πραξικοπηματική ανατροπή της προηγούμενης αστικής κυβέρνησης του Β. Γιανουκόβιτς, που άλλωστε οι ίδιοι ενίσχυσαν με την επέμβαση στην Ουκρανία στον ανταγωνισμό τους με την καπιταλιστική Ρωσία. Επίσης, υποσχέθηκε «βοήθεια» από τη χώρα του και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εφόσον η Ουκρανία συνεχίσει το δρόμο των μεταρρυθμίσεων (δηλαδή των φιλομονοπωλιακών μέτρων σε βάρος του λαού).

Οπως είπε πάντως στην κοινή συνέντευξη Τύπου και ο Ουκρανός Πρόεδρος, υπήρξε συμφωνία να επιδιωχθεί επίλυση της διένεξης με διαπραγματεύσεις με βάση τη μορφή συμφωνίας του Μίνσκ. Επίσης, χτες η κυβέρνηση του Κιέβου κατηγόρησε τη Ρωσία ότι έπληξε από το έδαφός της στόχους στην Ουκρανία και συγκεκριμένα στην περιοχή του Λουγκάνσκ.

Συμφωνία για σχηματισμό κυβέρνησης

Την ίδια ώρα, συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού υπέγραψαν τα 5 κόμματα από τα 6 που εκπροσωπούνται στη Βουλή μετά τις εκλογές βίας με μικρή συμμετοχή της 26ης Οκτώβρη. Είναι τα εξής: Το «Λαϊκό Μέτωπο» του σημερινού πρωθυπουργού, Α. Γιατσενιούκ, το «Μπλοκ Ποροσένκο» του νυν Προέδρου της Ουκρανίας, η «Αυτοάμυνα» του δημάρχου της δυτικής πόλης Λβιβ, Α. Σαντόβγι, που επίσης έχει ευρωατλαντικό προσανατολισμό, το Ριζοσπαστικό Κόμμα του αντικομμουνιστή Ο. Λιάσκο και το κόμμα «Πατρίδα», της πρώην Προέδρου της χώρας ,Γιούλια Τιμοσένκο ή «βασίλισσας του αερίου» γιατί θησαύρισε με την καταλήστευση της λαϊκής περιουσίας μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού, όπως και όλοι οι αστοί πολιτικοί.

Ο κ. Γιατσενιούκ, ο οποίος αναμένεται να συνεχίσει να είναι ο πρωθυπουργός της χώρας, επέμεινε στην ανάγκη «να σχηματιστεί κατεπειγόντως» νέα κυβέρνηση.

«Βρισκόμαστε στη διαδικασία προετοιμασίας του προγράμματος της νέας κυβέρνησης», πρόστεσε ο ίδιος.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ