Τετάρτη 19 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΩΤΑΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Διαβούλια προετοιμασίας κομπρεμί για τα συμφέροντα του κεφαλαίου

Διυπουργική σύσκεψη σήμερα στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών

Διυπουργική σύσκεψη για την προετοιμασία του 3ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας που θα διεξαχθεί 5-6/12 στην Αθήνα, πραγματοποιείται σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών, υπό την προεδρία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών, Ε. Βενιζέλου. Στο ίδιο πλαίσιο, την Κυριακή συναντώνται στην Αθήνα ο γγ του υπουργείου Εξωτερικών, Αν. Μητσιάλης, με τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών, F. Sinirlioglu.

Το Ανώτατο Συμβούλιο θα συνεδριάσει στην Αθήνα υπό την προεδρία των πρωθυπουργών Αντ. Σαμαρά και Α. Νταβούτογλου, ενώ θα συμμετέχουν πλήθος υπουργών και από τις δύο χώρες. Για την προετοιμασία θα προηγηθούν επίσης στις 29/11 διαβουλεύσεις στην Τουρκία του Ε. Βενιζέλου, με τον Τούρκο ομόλογό του, Μ. Τσαβούσογλου.

Ολα αυτά τα διαβούλια προγραμματίζονται ενόσω «τρέχουν» παράλληλα οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για στήσιμο «αξόνων» με Αίγυπτο και Ισραήλ, στη βάση εξυπηρέτησης κοινών μονοπωλιακών συμφερόντων. Οι επαφές και με την Αγκυρα εντάσσονται στη στοχευμένη προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης μεταξύ των δύο πλευρών, γύρω από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, στο φόντο της συνύπαρξης ανταγωνισμών, αλλά και τάσεων συμβιβασμού και συνεργασίας μεταξύ των αστικών τάξεων των δύο χωρών.

«Τρέχουν» παράλληλα οι απευθείας επιχειρηματικές επαφές

Αλλωστε, ενδεικτική του γεγονότος ότι οι ελληνοτουρκικές «μπίζνες» προχωρούν όπου οι δυο αστικές τάξεις τα βρίσκουν, ήταν η πραγματοποίηση την προηγούμενη Τρίτη ημερίδας στο ΕΒΕΑ, στην Αθήνα, για τις προοπτικές παραπέρα διείσδυσης ελληνικών εταιρειών και προϊόντων στην τουρκική αγορά, καθώς και η επίσκεψη την προηγούμενη Τετάρτη του Τούρκου γενικού προξένου στη Θεσσαλονίκη, Τ. Μπιλτεκίν, στα Γιάννενα, όπου συζήτησε με τοπικούς παράγοντες για τη διάνοιξη πεδίων συνεργασίας σε εμπόριο και τουρισμό.

Επίσης, το πρώτο Ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό Φόρουμ την ίδια μέρα στη Σμύρνη, το οποίο συνδιοργανώθηκε από το Enterprise Greece, την Πρεσβεία της Ελλάδας στην Αγκυρα, την Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων Ελλάδος και τον Τουρκικό Οργανισμό DEIK. Οι συμμετέχοντες στο Φόρουμ ήταν πάνω από 400, εκπρόσωποι υπουργείων, θεσμικών φορέων, τοπικών παραγόντων και επιχειρήσεων των δύο χωρών. Ενδεικτικά, παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο Ελληνας υπουργός Ανάπτυξης Κ. Σκρέκας, ο Τούρκος υπουργός Οικονομίας N. Zeybekci κ.ά. Οπως γνωστοποιήθηκε, μεταξύ 182 τουρκικών και 76 ελληνικών επιχειρήσεων που συμμετείχαν στο Φόρουμ διενεργήθηκαν συνολικά 490 επιχειρηματικές συναντήσεις.

Επισήμως, «η συγκεκριμένη εκδήλωση είχε ως στόχους την προώθηση του διμερούς εμπορίου και την ενίσχυση των επενδυτικών ροών μεταξύ των δύο χωρών. Επιπλέον, διερευνήθηκαν ευκαιρίες για πιθανές ελληνοτουρκικές εμπορικές και επενδυτικές συνεργασίες σε τρίτες χώρες, ενώ το βασικό ενδιαφέρον εντοπίστηκε κυρίως στους τομείς των τροφίμων και των γεωργικών προϊόντων, του τουρισμού και των ακινήτων, των κατασκευών και των δομικών υλικών, της ναυτιλίας, των μεταφορών και της ενέργειας».

Σημειωτέον ότι όλα αυτά «τρέχουν» από τις αστικές τάξεις Ελλάδας και Τουρκίας, ενόσω συνεχίζονται η τουρκική κατοχή στην Κύπρο, η προκλητική παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας από πλευράς Αγκυρας, ενισχύονται οι κίνδυνοι νέου διχοτομικού σχεδίου τύπου «Ανάν» σε βάρος του κυπριακού λαού.

Αποδεικνύεται έτσι στην πράξη πόση βάση έχουν τα μεγάλα λόγια των κάθε λογής αστικών επιτελείων περί «εθνικού συμφέροντος» και «πατρίδας», που πάνε περίπατο όποτε είναι να κλείσουν νέα επικερδή συμβόλαια.

Χώρια και το γεγονός ότι οι αστικές τάξεις Ελλάδας, Τουρκίας και γενικότερα αξιοποιούν στο εσωτερικό των χωρών τους αυτές τις εντάσεις, πάλι για τα δικά τους συμφέροντα: Ως εργαλείο εκφοβισμού και εκβιασμού των λαών, ώστε - με την επίκληση του «εθνικού κινδύνου» - να αμβλύνουν την ταξική πάλη και, πολύ βολικά για τα μονοπώλια, να στοιχηθούν πίσω από τα συμφέροντά τους και τους χειρισμούς που κάθε φορά επιλέγουν για να τα εξυπηρετήσουν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ