Τετάρτη 19 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Και ελλείψεις και επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα

Νέα πρόταση συγκάλυψης των κενών με «εθελοντές» εκπαιδευτικούς σε άδεια ανατροφής

Σε εκπαιδευτικούς οι οποίοι βρίσκονται σε άδεια ανατροφής τέκνων σκοπεύει να απευθυνθεί το υπουργείο Παιδείας προκειμένου να αντλήσει «εθελοντές» για να (συγ)καλύψουν κενά στα σχολεία. Οπως ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Παιδείας, στις 25 Νοέμβρη θα κατατεθεί στη Βουλή σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Οπως είπε ο Α. Λοβέρδος, στις προθέσεις του και σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας, είναι «να προσφέρουμε σε όποιον εθελοντικά θέλει εκπαιδευτικό, κυρίως σε όποια είναι σε άδεια ανατροφής τέκνου, να μπορεί όχι να τη διακόπτει και να τη μετακυλίει στο μέλλον, να μπορεί παράλληλα να πηγαίνει στο σχολείο της περιοχής του και να παίρνει από προγράμματα του υπουργείου Εργασίας 300 ευρώ ενίσχυση για την ανατροφή του παιδιού του». Το υπουργείο Παιδείας υπολογίζει ότι οι εκπαιδευτικοί που βρίσκονται σε τέτοια άδεια είναι 3.000. Η κυβέρνηση, αντί καλύψει τα κενά με μαζικούς διορισμούς, ξεμπερδεύει με δηλώσεις για αδυναμία προσλήψεων και χρησιμοποιεί την άθλια κατάσταση που ετοιμαζόταν χρόνια τώρα με την υποστελέχωση των σχολείων για να τσαλαπατήσει τα εργασιακά δικαιώματα. Ετσι, μετά τη γενίκευση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, τις υποχρεωτικές μετακινήσεις, την άρνηση συνταξιοδοτήσεων, βάζει στο χέρι και την άδεια ανατροφής παιδιού, καλώντας τους τσακισμένους από την κρίση νέους γονείς - εκπαιδευτικούς να τη διακόψουν για 300 ευρώ.

Αναφερόμενος, δε, στις αντιδράσεις που ξεσήκωσε το προκλητικό σενάριο για τζάμπα εργασία αδιόριστων εκπαιδευτικών προκειμένου να συγκαλυφθούν τα κενά και να λειτουργήσουν τα σχολεία, ο υπουργός επιχείρησε, ούτε λίγο - ούτε πολύ, να τις παρουσιάσει σαν ...επικοινωνιακό παιχνίδι, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εμάς μας ενδιαφέρει να καλύπτουμε όσο περισσότερα κενά μπορούμε και δεν καταλαβαίνουμε και τίποτε σε αυτή την προσπάθεια. Τα παιδιά μας ενδιαφέρουν πρωτίστως και όχι η πολιτική κριτική ή τα διάφορα εξυπνακίστικα αυτών που είναι απ' έξω από το παιχνίδι και κάνουν τον έξυπνο», είπε εμφανίζοντας ενδιαφέρον για το καλό των παιδιών, τα οποία, κατά τ' άλλα, συνωστίζονται σε τάξεις 27 μαθητών, ψάχνουν ακόμα εκπαιδευτικούς, δεν έχουν εξασφαλισμένη μεταφορά για το σχολείο, έμειναν μαζικά μετεξεταστέα εξαιτίας του νέου συστήματος, έρχονται αντιμέτωπα με εισαγγελείς και Αστυνομία όταν αγωνίζονται κ.ο.κ.

«Εχουμε κενά, τα κενά δεν μπορούν να προσδιοριστούν με απόλυτη ακρίβεια, όπως τα προσδιορίζαμε τον Σεπτέμβριο, διότι τώρα έχουμε επιγενόμενα κενά», δήλωσε ο υπουργός Παιδείας. Προκειμένου λοιπόν να λειτουργήσουν τα σχολεία, ανακοίνωσε πως υπεγράφησαν 86 επιστροφές αποσπασμένων εκπαιδευτικών στις τάξεις από φορείς, ότι θα προσληφθούν μέσω ΕΣΠΑ 800 αναπληρωτές για την Ειδική Αγωγή και 1.000 αναπληρωτές για να καλύψουν 1.500 θέσεις εκπαιδευτικών σε άδεια άνευ αποδοχών. Επίσης, το υπουργείο Παιδείας αρνήθηκε το δικαίωμα συνταξιοδότησης σε 300 εκπαιδευτικούς που έκαναν αίτηση συνταξιοδότησης εκτός της γενικής προθεσμίας για λόγους υγείας και σοβαρούς οικογενειακούς λόγους.

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε και στα κενά που προκύπτουν με τις επαπειλούμενες κυήσεις, κάνοντας μάλιστα λόγο για «παιχνίδι» και σημειώνοντας: «Τι να πω στους διευθυντές του ΕΣΥ που δίνουν άδεια για ψύλλου πήδημα στις επαπειλούμενες κυήσεις; (...) Ολοι οι υπουργοί έχουν έρθει σε αυτή την απόγνωση που έρχομαι και εγώ, όλοι καταλαβαίνουν ότι εδώ υπάρχει παιχνίδι, μα δεν μπορούν να κάνουν τίποτε. Και γιατρός να ήμουν, δεν θα μπορούσα να παρέμβω στην υπογραφή ενός διευθυντή του ΕΣΥ».

Αλλαγές στον καθορισμό των εισακτέων

Με αντικείμενο τη μεταφορά της αρμοδιότητας καθορισμού του αριθμού των εισακτέων στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, συγκαλείται τη Δευτέρα 24 Νοέμβρη το αρμόδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση συμβούλιο του ΕΣΥΠ. Οπως μάλιστα ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας, θα προτείνει να υπάρξει ρύθμιση άμεσα, ενταγμένη στο νομοσχέδιο για την Ερευνα το οποίο την ερχόμενη Τρίτη συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής. Με αυτόν τον τρόπο το υπουργείο Παιδείας απαντά στις διαμαρτυρίες των Ιδρυμάτων για την αναντιστοιχία της χρηματοδότησης με τις ανάγκες. Ο υπουργός Παιδείας ξεκαθάρισε χτες πως «η χρηματοδότησή τους για του χρόνου είναι δεδομένη», «πάλι περικοπές».

Οπως αναφέρθηκε, μεγάλη πίεση από αιτήσεις μετεγγραφών έχουν δεχθεί το Μετσόβιο Πολυτεχνείο και ιδιαίτερα η Σχολή Μηχανολόγων και η Σχολή Ηλεκτρολόγων και πολλές Σχολές του ΕΚΠΑ, μεταξύ των οποίων η Ιατρική, η Νομική, το Παιδαγωγικό και το Τμήμα Νηπιαγωγών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ