Κυριακή 16 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Αντιπαράθεση και παζάρι ανάμεσα σε ιμπεριαλιστές

Στη Σύνοδο του «G20» αναμενόταν να τεθεί το ζήτημα της συνεχιζόμενης σύγκρουσης

Ο ουκρανικός λαός εξακολουθεί να πληρώνει το γεγονός ότι η χώρα του μπήκε στο στόχαστρο των μονοπωλίων για τον πλούτο και τη γεωστρατηγική της θέση
Ο ουκρανικός λαός εξακολουθεί να πληρώνει το γεγονός ότι η χώρα του μπήκε στο στόχαστρο των μονοπωλίων για τον πλούτο και τη γεωστρατηγική της θέση
Η κατάσταση στην Ανατολική Ουκρανία δεν έχει διαφοροποιήθει αυτήν τη βδομάδα, με τις συγκρούσεις να συνεχίζονται ανάμεσα στις στρατιωτικές δυνάμεις της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου και τους πολιτοφύλακες των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ και βέβαια τους νεκρούς να αυξάνονται.

Η αντιπαράθεση στην Ουκρανία επιβεβαιώνεται καθημερινά ότι είναι έκφραση του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού ανάμεσα στις ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ με την καπιταλιστική Ρωσία και εσωτερική σύγκρουση αστών που επιλέγουν διαφορετικά στρατόπεδα, αντιπαράθεση που πληρώνουν με το αίμα τους τα λαϊκά στρώματα. Η Σύνοδος του «G20» (20 πιο αναπτυγμένων καπιταλιστικά χωρών), που γινόταν το Σαββατοκύριακο στην Αυστραλία, αναμενόταν να είναι ακόμα ένα πεδίο έκφρασης αυτού του ανταγωνισμού, σε μια περίοδο που οι έγνοια των αστικών τάξεων είναι ποια θα βγει πιο κερδισμένη από τη συνεχιζόμενη καπιταλιστική κρίση.

Ρωσικό κανάλι εμφανίζει στοιχεία για κατάρριψη του Μαλαισιανού αεροσκάφους από ουκρανικό μαχητικό

Οχι τυχαία, λίγο πριν την έναρξή του «G20», το βράδυ της Παρασκευής το κρατικό κανάλι «1» της Ρωσίας έβγαλε ρεπορτάζ που εμφάνιζε την κατάρριψη του Μαλαισιανού «Μπόινγκ», με 298 νεκρούς, στις 17 Ιούλη φέτος στην Ανατολική Ουκρανία, να έχει κάνει ουκρανικό μαχητικό αεροσκάφος. Σύμφωνα με τα στοιχεία του καναλιού, πύραυλος που εκτοξεύτηκε από το ουκρανικό μαχητικό «MIG 29» στόχευσε το πιλοτήριο του Μαλαισιανού αεροσκάφους. Στο ρεπορτάζ αναφέρεται σε δορυφορική λήψη που προέρχεται από βρετανικό η αμερικανικό δορυφόρο και έφτασε στα χέρια των Ρώσων από τον Τζορτζ Μπιλντ, ειδικό επί αεροπορικών θεμάτων στο ΜΙΤ με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Οι ρωσικές αρχές υποστηρίζει ότι έκαναν ενδελεχή ανάλυση της εικόνας και δε βρήκαν να έχει «πειραχτεί».

Η εκδοχή αυτή έρχεται σε αντίθεση με την επίσημη εκτίμηση που διατύπωσαν οι Ολλανδοί εμπειρογνώμονες, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι το αεροπλάνο χτυπήθηκε από το έδαφος, πιθανότατα από πύραυλο εδάφους - αέρος, που θεωρούν πιθανότερο να προέρχονταν από τους ρωσόφιλους πολιτοφύλακες. Ωστόσο, Ρώσοι ειδικοί από την αρχή είχαν πει ότι αυτό δε θα ήταν δυνατό να μη γίνει ορατό, αφού το αντίστοιχο πυραυλικό σύστημα εδάφους «BUK» εκτοξεύοντας τον πύραυλο αφήνει έντονο σημάδι στον ουρανό και για αρκετή ώρα.

Λίγο νωρίτερα, είχε εμφανιστεί ο Ρώσος υπουργός εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζον Κέρι, να επαναλαμβάνει ότι η χώρα του θεωρεί ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στην έρευνα για τη συντριβή του αεροσκάφους. Ωστόσο, δε χρησιμοποίησε τα νέα στοιχεία του καναλιού «1» της Ρωσίας.

Επίσης, μέσα στη βδομάδα οι αντεγκλήσεις συνεχίστηκαν και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όταν οι ΗΠΑ ζήτησαν έκτακτη Σύνοδο για να καταγγείλουν την είσοδο ρωσικών στρατευμάτων και εξοπλισμού στα εδάφη που ελέγχουν οι πολιτοφύλακες, κατηγορία που απέρριψε η Ρωσία. Επίσης, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας κατηγόρησε ευθέως τους παρατηρητές που είναι επίσης εγγυητές της τήρησης της υποτιθέμενης συμφωνίας εκεχειρίας της 5ης Σεπτέμβρη στο Μίνσκ, ότι είναι μεροληπτικοί προς την πλευρά των ουκρανικών δυνάμεων.

Το διπλωματικό παζάρι συνεχίζεται

Το διπλωματικό πάντως παζάρι δε σταματά. Συνεχίζεται και με συνάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου, Αγκελα Μέρκελ, με το Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, στο περιθώριο της Συνόδου του «G20» στην Αυστραλία, ενώ έχει ανακοινωθεί και συνάντηση στις 18 Νοέμβρη των ΥΠΕΞ Γερμανίας και Ρωσίας. Ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάιερ, θα ταξιδέψει στη Ρωσία και θα έχει συνάντηση με τον ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, ενώ πριν θα έχει συνάντηση και με την κυβέρνηση του Κιέβου.

Τη Δευτέρα, επίσης, έχει ανακοινωθεί ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα εξετάσουν την περίπτωση να επιβάλλουν και νέες κυρώσεις στη Ρωσία για την στάση της στην Ουκρανία, όμως πιο πιθανό φαίνεται να αρκεστούν σε κυρώσεις κατά κάποιων νέων προσώπων από τους ρωσόφιλους πολιτοφύλακες στην Ανατολική Ουκρανία.

Ενδεικτική, ωστόσο, είναι η τοποθέτηση του Ρώσου Προέδρου, που λίγο πριν αναχωρήσει για την Αυστραλία, σε αποκλειστική του συνέντευξη στο πρακτορείο «ΤΑΣΣ», σημειώνει με νόημα ότι «ελπίζει ότι αυτοί που ξεκίνησαν τις κυρώσεις κατά της χώρας του έχουν συνειδητοποιήσει ότι προκαλούν ζημιά στη διεθνή οικονομία και αυτή η υπόθεση θα περάσει στο παρελθόν».

Φυσικά, η σκέψη του Πούτιν δεν είναι καμία πρωτοτυπία, «πατάει» στην απλή αλήθεια της διεθνοποιημένης καπιταλιστικής οικονομίας και της αλληλοσύνδεσης των μονοπωλιακών ομίλων -το ζήτημα της Ενέργειας είναι μια πολύ χαρακτηριστική περίπτωση αλλά δεν είναι καθόλου η μοναδική- που μαζί με τον ανταγωνισμό υπάρχει και προσπάθεια συμβιβασμού για να ωφεληθούν και οι δύο πλευρές.

Ο Ρώσος Πρόεδρος προβάλλει, επίσης, την «τήρηση του διεθνούς δικαίου». Λέει χαρακτηριστικά: «Οι κυρώσεις είναι ενάντια στις αρχές του "G20", είναι ενάντια στο διεθνή νόμο, γιατί αυτές μπορούν να επιβληθούν μόνο με απόφαση του ΟΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας του. Επιπλέον είναι ενάντια και στις αρχές του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και της Γενικής Συμφωνίας στις Τιμές και το Εμπόριο (GATT), που οι ίδιες οι ΗΠΑ δημιούργησαν και τώρα παραβιάζουν κατάφωρα». Επίσης, ανακοίνωσε ότι δε θα θέσει ανοιχτά το ζήτημα των κυρώσεων στη Σύνοδο του «G20» αλλά, αν τεθεί, σημείωσε ότι «δυστυχώς ο σύγχρονος κόσμος λειτουργεί μέσα σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο, σχετικά στενού ορίζοντα προγραμματισμού, ειδικά στη σφαίρα της πολιτικής και της ασφάλειας. Ο καθένας υπάρχει από εκλογή σε εκλογή. Αυτό περιορίζει τις δυνατότητες να δούμε λίγο ευρύτερα στο μέλλον και αυτό είναι κακό».

Βέβαια, οι ανησυχίες του Πούτιν, για το «διεθνές δίκαιο» ή το «στενό σχεδιασμό» γίνονται στο πλαίσιο της διεκδίκησης καλύτερης θέσης της ρωσικής αστικής τάξης, των ρωσικών μονοπωλίων στη διεθνή αγορά. Εκφράζουν τη διάθεση μιας αναδυόμενης καπιταλιστικής οικονομίας να γίνει σεβαστή από τους ανταγωνιστές της. Ομως ο ανταγωνισμός είναι αδυσώπητος, γιατί ακριβώς γίνεται στη βάση της καπιταλιστικής βαρβαρότητας και βέβαια ο σχεδιασμός δεν αφορά στη λαϊκή ευημερία, την ειρήνη και την ασφάλεια αλλά τα συμφέροντα των αστών σε βάρος των εργατών. Και γι' αυτό πασχίζει και ο Πούτιν, εκφραστής των συλλογικών συμφερόντων των Ρώσων αστών. Καπιταλισμός στην ανώτερη φάση του, τον ιμπεριαλισμό σημαίνει πόλεμος όλων με όλους. Εκεί δεν υπάρχουν συμφωνίες κυρίων. Η μόνη κοινή στρατηγική είναι αυτή της εκμετάλλευση των εργατών από τους καπιταλιστές. Και αυτό όσο πιο γρήγορα το συνειδητοποιήσουν τα λαϊκά στρώματα, τόσο πιο γρήγορα θα απαλλαγούν από τους δυνάστες τους.


Δ.Κ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ