Κυριακή 16 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Με ελιγμούς συνεχίζει την πολιτική της κατοχής

Στιγμιότυπο από την πρόσφατη τριμερή συνάντηση Κέρι, Αμπντάλα Β' και Νετανιάχου στο Αμμάν
Στιγμιότυπο από την πρόσφατη τριμερή συνάντηση Κέρι, Αμπντάλα Β' και Νετανιάχου στο Αμμάν
Προσπάθεια τακτικού ελιγμού για την προσωρινή, τουλάχιστον, αποκλιμάκωση της έντασης που παρατηρήθηκε εδώ και πολλές βδομάδες στις σχέσεις του Ισραήλ με τους Παλαιστίνιους και την Ιορδανία, με αφορμή εξελίξεις στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, επιχείρησε η ισραηλινή κυβέρνηση, το πρωί της Παρασκευής. Σε αυτό το πλαίσιο, οι ισραηλινές αρχές ανακοίνωσαν πως άρουν όλους τους ηλικιακούς περιορισμούς που είχαν θέσει προσχηματικά σε βάρος Μουσουλμάνων προσκυνητών που ήθελαν να μεταβούν στην Πλατεία Τεμενών, πέριξ του τεμένους Αλ Ακσα, στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Η άρση των περιορισμών δεν ήταν μία πράξη αιφνίδιας «καλοσύνης» από την πλευρά του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Ηταν περισσότερο μία «ανάγκη» που έγινε φιλότιμο, έπειτα από την εκρηκτική κατάσταση που δημιούργησαν στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη οι άτσαλες προσπάθειές του να δοκιμάσει αντιδράσεις σε μία πιθανή ανατροπή του ισχύοντος καθεστώτος που αφορά το αποκλειστικό δικαίωμα των Μουσουλμάνων να προσεύχονται στην Πλατεία Τεμενών (γνωστή στους Εβραίους σαν «Ορος του Ναού»).

Δεν ήταν όμως μόνο οι υστερόβουλες προκλήσεις βίας στην Πλατεία των Τεμενών που ανέβασαν το θερμόμετρο της έντασης στα ύψη, εδώ και τουλάχιστον ένα μήνα, πυροδοτώντας αιματηρές (σε ορισμένες περιπτώσεις) συγκρούσεις νεαρών Παλαιστίνιων με τις ισραηλινές κατοχικές αρχές. Ηταν και τα νέα σχέδια ανέγερσης αρκετών εκατοντάδων νέων εβραϊκών εποικισμών σε αραβικές και εβραϊκές συνοικίες της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, με απώτερο έκδηλο στόχο την αλλαγή του πληθυσμιακού «χάρτη» της ευαίσθητης περιοχής.

Ωστόσο, μπροστά στο ενδεχόμενο μίας τρίτης Ιντιφάντα (εξέγερση), κοντά στη 10η επέτειο από το θάνατο του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ στις 11/11/04, ο Νετανιάχου υποχρεώθηκε σε ελιγμό. Με τη «βοήθεια» του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι, που ανέλαβε να τον «ξελασπώσει», με επίσκεψη-αστραπή στο Αμμάν της Ιορδανίας, για μία ακόμη φορά, παρά τη διαφαινόμενη «ψύχρα» στις αμερικανο-ισραηλινές σχέσεις.

Ο Αμερικανός υπουργός μετέβη στην Ιορδανία μεσοβδόμαδα, πραγματοποιώντας αρχικά ξεχωριστές συναντήσεις με τον Ιορδανό βασιλιά Αμπντάλα Β' (του οποίου η χώρα έχει οριστεί «θεματοφύλακας» των ιερών μουσουλμανικών τόπων στην Αν. Ιερουσαλήμ) και τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούτ Αμπάς. Η δικαιολογημένη αγανάκτηση και αντίδραση αμφοτέρων ηγετών έναντι της ισραηλινής ηγεσίας δεν άργησε να εκτονωθεί, περνώντας από το «διπλωματικό φίλτρο» του Κέρι και τις διαβεβαιώσεις για «ανάγκη αποκλιμάκωσης» της κρίσης. Ακολούθησε, αργά το βράδυ της Πέμπτης, η έκτακτη τριμερής συνάντηση του Κέρι και του Αμπντάλα Β' με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό και η μετέπειτα ανακοίνωσή τους για τη λήψη «πρακτικών μέτρων» μείωσης της έντασης, έπειτα από τις -υποτίθεται- «σαφείς διαβεβαιώσεις» του Νετανιάχου πως το «προσκυνηματικό» καθεστώς στην Πλατεία των Τζαμιών θα παραμείνει αμετάβλητο.

Η εξέλιξη φάνηκε να κατεβάζει προσωρινά το θερμόμετρο της έντασης, μέχρι προφανώς την επόμενη φάση αντιπαράθεσης που διαιωνίζει την ισραηλινή κατοχή των Παλαιστινιακών εδαφών και στραγγαλίζει το δίκιο αίτημα του Παλαιστινιακού λαού για ανεξάρτητη και βιώσιμη πατρίδα. Και βέβαια, αυτή η εγκληματική πολιτική έχει τη στήριξη των ιμπεριαλιστών της ΕΕ και ΗΠΑ, που πίσω από τη δήθεν ανθρωπιστική ευαισθησία, όπως στην πρόσφατη σφαγή στη Λωρίδα της Γάζας, υπάρχει η προώθηση των συμφερόντων των μονοπωλιακών ομίλων τους σε μια σημαντική γεωστρατηγικά περιοχή.


Δ.Ο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κλιμακώνονται οι ισραηλινές προκλήσεις στην κατεχόμενη Ιερουσαλήμ(2023-01-04 00:00:00.0)
Ενταση της καταστολής στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη(2022-04-05 00:00:00.0)
Συνεχίζει τις προκλήσεις(2019-03-13 00:00:00.0)
Ελιγμός Νετανιάχου για τους περιορισμούς στην Αν. Ιερουσαλήμ(2017-07-26 00:00:00.0)
Συνεχίζουν τις προκλήσεις οι κατοχικές δυνάμεις(2015-09-16 00:00:00.0)
Ελιγμός «αποκλιμάκωσης» της έντασης στην Αν. Ιερουσαλήμ(2014-11-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ