Κυριακή 16 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
Αναγκαία η τομή στη στρατηγική του κομμουνιστικού κινήματος

Κλείνοντας την παρέμβασή του, ο ομιλητής τόνισε: «Το ΚΚΕ, από την πρώτη ώρα της αντεπανάστασης, προσπαθεί να συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις στην ανασυγκρότηση του κομμουνιστικού κινήματος, στην ενότητά του σε επαναστατική βάση και στο συντονισμό της πάλης του.

20 και πλέον χρόνια μετά τις αντεπαναστατικές ανατροπές, η κρίση του κομμουνιστικού κινήματος συνεχίζεται.

Αστικές και οπορτουνιστικές αντιλήψεις επιδρούν ή υιοθετούνται από ΚΚ, αναπαράγοντας την κρίση.

Αν δεν γίνει τομή, δεν προσαρμοστεί η στρατηγική του κομμουνιστικού κινήματος στη συγκέντρωση και την προετοιμασία εργατικών, λαϊκών δυνάμεων, στην πάλη για την ανατροπή του καπιταλισμού, αν δεν ισχυροποιηθεί η πάλη ενάντια στον οπορτουνισμό και δεν ξεκαθαρίσει πως ο σοσιαλισμός είναι η μοναδική λύση που μπορεί να ικανοποιήσει τις λαϊκές ανάγκες, τα επόμενα χρόνια η κατάσταση θα επιδεινωθεί.

Η λογική των εθνικών ιδιομορφιών αποτέλεσε το όχημα του "ευρωκομμουνισμού" για να αρνηθεί τις νομοτέλειες της σοσιαλιστικής επανάστασης και οικοδόμησης και σήμερα το πρόβλημα εκδηλώνεται με τα ίδια ή παρόμοια επιχειρήματα.

Ασφαλώς, κάθε ΚΚ στον τόπο του έχει ευθύνη να μελετάει την ανάπτυξη του καπιταλισμού, την κοινωνική διάρθρωση για να παίρνει τα αναγκαία μέτρα για την προσαρμογή της στρατηγικής και της τακτικής του ώστε να αναπτυχθεί πιο αποτελεσματικά η ταξική πάλη.

Αλλά, είναι άλλο αυτό και άλλο η χρησιμοποίηση των "ιδιομορφιών", για να τεκμηριωθεί η υποκατάσταση του επαναστατικού δρόμου από τον κοινοβουλευτισμό, να υποβιβαστεί ο σοσιαλισμός σε κυβερνητικές αλλαγές αστικής διαχείρισης, όπως κάνει π.χ. το Φόρουμ του Σάο Πάολο και άλλες δυνάμεις.

Η σοσιαλιστική οικοδόμηση είναι μια ενιαία διαδικασία, η οποία ξεκινά με την κατάληψη της εξουσίας από την εργατική τάξη για να διαμορφωθεί ο νέος τρόπος παραγωγής, ο οποίος επικρατεί με την ολοκληρωτική κατάργηση των καπιταλιστικών σχέσεων, της σχέσης κεφαλαίου - μισθωτής εργασίας.

Η κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και ο κεντρικός σχεδιασμός είναι νομοτέλειες της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, αναγκαίοι όροι για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Οι διαφορετικές προσεγγίσεις σε σοβαρά ζητήματα απαιτούν παραπέρα συζήτηση. Αυτό είναι αναμφισβήτητο. Ταυτόχρονα, όμως, έχουμε υποχρέωση να συμμετέχουμε και να στηρίζουμε αποφασιστικά την πάλη της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, της νεολαίας, να αξιοποιούμε κάθε δυνατότητα για το συντονισμό της δράσης μας.

Στην κατεύθυνση αυτή, προτείνουμε να εξετάσουμε μαζί ορισμένες κοινές δράσεις για την επόμενη περίοδο και μεταξύ των οποίων σημειώνουμε:

  • Στήριξη των εργατικών αγώνων για τα εργασιακά, κοινωνικά, δημοκρατικά δικαιώματα των εργαζομένων. Συντονισμένες δράσεις την 1η Μάη. Ανάδειξη της 70ής επετείου της ΠΣΟ.
  • Καμπάνια ενάντια στον αντικομμουνισμό με κλιμάκωση στις 9 Μάη 2015, μέρα της Αντιφασιστικής νίκης.
  • Ενταση της πάλης ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Αλληλεγγύη με τους λαούς που αντιμετωπίζουν ιμπεριαλιστικές απειλές, επεμβάσεις και κατοχή, καμπάνια ενάντια στο ΝΑΤΟ κ.ά.».
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαδικτυακές συνεδριάσεις της Συντακτικής Επιτροπής(2020-12-25 00:00:00.0)
Να βαδίσουμε στα βήματα της Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης(2017-07-02 00:00:00.0)
Η Κομμουνιστική Διεθνής 1919 - 1943(2009-09-20 00:00:00.0)
Να αποκτήσει περισσότερη δυναμική η σοσιαλιστική προοπτική(2009-03-05 00:00:00.0)
Διεθνιστική αλληλεγγύη της νεολαίας(1999-03-07 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(1997-02-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ