Τετάρτη 12 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΛΠ
Πεδίο έντονων μονοπωλιακών ανταγωνισμών το λιμάνι

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η διαδικασία ιδιωτικοποίησης του λιμανιού του ΟΛΠ με την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου του ΟΛΠ, διαδικασία που, όπως έδειξαν τα όσα εκτυλίχθηκαν χτες στη γενική συνέλευση των μετόχων του Οργανισμού, οξύνει τους ανταγωνισμούς ανάμεσα στους μονοπωλιακούς ομίλους που ενδιαφέρονται να βάλουν στο χέρι τη μεγαλύτερη λιμενική υποδομή της χώρας.

Η γενική συνέλευση των μετόχων που είχε προγραμματιστεί για χτες αναβλήθηκε για τις 25 Νοέμβρη, μετά από σχετικό αίτημα που υπέβαλε ο εκπρόσωπος του ΤΑΙΠΕΔ. Η συνέλευση είχε κύριο θέμα την έγκριση του φιλικού διακανονισμού μεταξύ ΟΛΠ και COSCO, ο οποίος επί της ουσίας αποτελεί μία νέα σύμβαση παραχώρησης με την οποία ισχυροποιείται η θέση του κινεζικού μονοπωλίου στο λιμάνι. Για την ακρίβεια προβλέπει ότι το δυτικό τμήμα της προβλήτας ΙΙΙ που κατασκευάζει η COSCO, ενώ στην αρχική σύμβαση προβλεπόταν ότι θα ανήκει στον ΟΛΠ, ο φιλικός διακανονισμός προβλέπει ότι θα παραχωρηθεί τελικά στην COSCO.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο είχε εγκρίνει τον φιλικό διακανονισμό με όρους, όπως να συνεχίσει να πληρώνει κανονικά η COSCO το ελάχιστο εγγυημένο τίμημα (κάτι σαν νοίκι) που πληρώνει στον ΟΛΠ, όπου στο φιλικό διακανονισμό προβλεπόταν η κατάργησή του. Με τον όρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν συμφώνησε η COSCO.

Από την άλλη, το ΤΑΙΠΕΔ, λειτουργώντας για λογαριασμό συγκεκριμένων μονοπωλιακών ομίλων, είναι αντίθετο συνολικά με το φιλικό διακανονισμό, καθώς εκτιμά ότι με αυτόν, η COSCO αναδεικνύεται σε κυρίαρχο στο λιμάνι, τινάζοντας στον αέρα το διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ και το ενδιαφέρον των «επενδυτών».

Θέλουν άλλης μορφής ιδιωτικοποίηση

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΟΛΠ σε ανακοίνωση που εξέδωσε χτες ενημερώνοντας για την αναβολή της γενικής συνέλευσης, βρήκε την ευκαιρία να δηλώσει για πολλοστή φορά ότι είναι υπέρ της ιδιωτικοποίησης με παραχωρήσεις και όχι με την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου του ΟΛΠ. Θέση με την οποία συντάσσονται οι εφοπλιστές. «Ο ΟΛΠ ΑΕ, σημειώνει, είναι υπέρ των νέων επενδύσεων μέσω Συμβάσεων Παραχωρήσεων υπό τον αυτονόητο (και συμβατικό) όρο της τήρησης του ενωσιακού δικαίου και των Αποφάσεων των οργάνων της Πολιτείας. Η εκτίμησή μου είναι ότι η νέα διαμόρφωση η οποία θα προωθηθεί, θα ψηφισθεί στην επόμενη Γενική Συνέλευση στις 25.11.2014 ομόφωνα».

Σε αυτά έρχεται να προστεθεί και η στάση της πλειοψηφίας ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ ΑΠ (ΣΥΡΙΖΑ) στη διοίκηση της ΟΜΥΛΕ, η οποία προχτές απέρριψε την πρόταση της αγωνιστικής παράταξης Δημοκρατική Ενότητα Λιμανιών για αγωνιστική κινητοποίηση χτες, με αφορμή τη γενική συνέλευση, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού με κάθε μορφή.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ