Κυριακή 9 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ - ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 96 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συνεχίζουμε για τη φιλολαϊκή διέξοδο, για το Σοσιαλισμό

Με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων από το Δεκέμβρη του 1944, η ΤΟ Πειραιά επανεκδίδει μπροσούρα του τμήματος διαφώτισης της «Κομμουνιστικής Οργάνωσης Πειραιά» που εκδόθηκε το 1945
Με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων από το Δεκέμβρη του 1944, η ΤΟ Πειραιά επανεκδίδει μπροσούρα του τμήματος διαφώτισης της «Κομμουνιστικής Οργάνωσης Πειραιά» που εκδόθηκε το 1945
«Το Κόμμα πάντοτε κόμμα πάλης τάξεως και αντιπολιτεύσεως και όχι κόμμα συμβιβασμών, αποκρούει κατά τον κατηγορηματικώτερον τρόπον τας προσπάθειας, αι οποίαι τείνουν ν' αλλάξουν την δοκιμασμένην και ένδοξον τακτικήν, που βασίζεται επί της πάλης των τάξεων και ν' αντικαταστήσουν τον υψηλόν αγώνα κατά της αστικής τάξεως δια την κατάκτησιν της εξουσίας με μίαν πολιτικήν παραχώρησιν εις το κεφαλαιοκρατικόν καθεστώς.

Το Σ.Ε. Κόμμα δεν δύναται ποτέ να συμμετάσχη ή να ενισχύση οποιαδήποτε κυβέρνησιν της αστικής τάξεως και αποκρούει κάθε απόπειραν απομακρύνσεώς του από την πάλην των τάξεων, με σκοπόν να διευκολυνθεί η προσέγγισις των εργατών με τα αστικά κόμματα».

Το παραπάνω απόσπασμα από το Ιδρυτικό Ψήφισμα του «Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος της Ελλάδος», που πραγματοποιήθηκε στις 10-11-1918, φιλοξενείται στην πρόσκληση της ΤΟ Πειραιά της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ για την εκδήλωση της Κυριακής.

Κάθε γωνιά της εργατούπολης του Πειραιά έχει και τη δική της ιστορία στους εργατικούς αγώνες, με τη σημαντική συμβολή των κομμουνιστών: Η αιματοβαμμένη απεργιακή κινητοποίηση στο Πασαλιμάνι το 1923, η απεργία στα Λιπάσματα της Δραπετσώνας το 1929 και η μεγάλη πορεία των ανέργων ναυτεργατών στην Αθήνα το 1932. Η συγκέντρωση στις 5 Μάρτη του 1943 ενάντια στην επιστράτευση, η μάχη της Κοκκινιάς και της Αμφιάλης το 1944, το ματωμένο Μπλόκο της Κοκκινιάς και η μάχη της Ηλεκτρικής. Οι μάχες του λαού του Πειραιά το Δεκέμβρη του '44. Η παράνομη δουλειά τα χρόνια του εμφυλίου και τα επόμενα που ακολούθησαν, η απόδραση από τα Βούρλα, η αντιδικτατορική πάλη. Οι εργατικοί και λαϊκοί αγώνες στα πρώτα μεταπολιτευτικά χρόνια αλλά και σήμερα, στους ναυτεργάτες, στο μέταλλο, στο λιμάνι, στις γειτονιές. Αμέτρητες οι στιγμές στην πορεία της ταξικής πάλης, που οι κομμουνιστές στον Πειραιά είχαν το δικό τους μερτικό στην ηρωική πορεία του ΚΚΕ.

Η ιστορία του ΚΚΕ, έμπνευση για πρωτοπόρα δράση

Τιμάμε αυτούς που δε λύγισαν μπροστά σε καμία δυσκολία, που δε λυπήθηκαν καμιά θυσία για να συμβάλλουν στο γύρισμα του τροχού της Ιστορίας προς τα μπρος.

Χρέος έχουμε να διδασκόμαστε από την ιστορία του Κόμματός μας αλλά ταυτόχρονα να συνεχίσουμε αταλάντευτα. Η σκυτάλη που μας παρέδωσαν οι προηγούμενες γενιές των αγωνιστών και των κομμουνιστών, έχουμε ευθύνη να φτάσει στο τέρμα, στην τελική νίκη.

Τα οξυμένα λαϊκά προβλήματα που έχουν πολλαπλασιαστεί με την καπιταλιστική κρίση απαιτούν δράση. Οι κομμουνιστές σήμερα μπαίνουν στην πρώτη γραμμή για την ανασύνταξη του κινήματος, για να διεκδικηθούν αυτά που μας ανήκουν, να μην αρκείται ο λαός στα ψίχουλα.

Είναι στην πρώτη γραμμή για την οικοδόμηση της Λαϊκής Συμμαχίας, για να υπάρξει σήμερα λύση, φιλολαϊκή διέξοδος και όχι σε κάποια αόριστη Δευτέρα παρουσία, όπως υπόσχονται τα άλλα κόμματα.

Η ΤΟ Πειραιά προχωρά στη μεγάλη εκδήλωση για τα 96 χρόνια του ΚΚΕ, στην πόλη όπου γεννήθηκε το Κόμμα της εργατικής τάξης. Μπροστά στο μεγάλο αυτό σταθμό επανεκδίδεται η ιστορική έκδοση της «Κομμουνιστικής Οργάνωσης Πειραιά» του 1945 αφιερωμένη στην ηρωική μάχη του Δεκέμβρη. Η έκδοση θα διατίθεται στην εκδήλωση.

Συνεχίζουμε παίρνοντας διδάγματα και δύναμη από το ηρωικό παρελθόν μας μέχρι την τελική νίκη, για το Σοσιαλισμό!


του Βαγγέλη ΜΑΡΟΥΠΑ*
Ο Βαγγέλης Μαρούπας είναι μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΤΕ Πειραιά


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ