Τετάρτη 6 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΓΔΜ
Προτάσεις για «μετατοπίσεις» συνόρων στα Βαλκάνια...

Associated Press

ΣΚΟΠΙΑ.-

Οι υπερδυνάμεις και οι «δορυφόροι» τους φαίνεται πως ακονίζουν τα «μαχαίρια» για αλλαγές στο γεωπολιτικό και στρατηγικό χάρτη των Βαλκανίων σε τακτική πλέον βάση...

Μεσούσης της πολεμικής και πολιτικής κρίσης που συγκλονίζει την ΠΓΔΜ, ο γνωστός Βρετανός διπλωμάτης και πρώην μεσολαβητής του ΟΗΕ για τα Βαλκάνια, Λόρδος Οουεν βρήκε, λέει, τη «λύση» και χτες αποφάσισε - για ίσως μία ακόμη φορά... - να μας την «υπενθυμίσει» μέσω μιας συνέντευξης που έδωσε στην ημερήσια γερμανική εφημερίδα «Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ». Ο Οουεν προτείνει εδώ και τώρα μία «συμφωνία ειρήνης».... τύπου Ντέιτον για το Κοσσυφοπέδιο, δεν αντιτίθενται στην ανεξαρτητοποίηση της συγκεκριμένης περιοχής, εάν τουλάχιστον αυτή γίνει «εν γνώσει και με τη συγκατάθεση»... της Σερβίας(!), ενώ «διαπιστώνοντας» γενικότερο ζήτημα συνόρων στα Βαλκάνια προτείνει... μια μεγάλη διεθνή Βαλκανική Διάσκεψη Κορυφής ανάλογη μ' αυτή του 1878 στο Βερολίνο.

Χτες, ένα 24ωρο μετά την υπογραφή του πρωτοκόλλου στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Σκοπίων και Βελιγραδίου από τους υπουργούς Αμυνας των δύο χωρών, δημοσίευμα της εφημερίδας «Ντέβνικ» της ΠΓΔΜ αποκαλύπτει πως «εκατοντάδες» αυτονομιστές του «ΟΥΤΣΕΚΑ», που δρούσαν στο Κοσσυφοπέδιο και στη Νότια Σερβία, περιμένουν σήμα εισόδου για δράση στο έδαφος της ΠΓΔΜ, έχοντας σταθμεύσει στα αλβανικά μεθοριακά χωριά Μακελάρε και Μπούλτσιζα. Επιπλέον, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ημερήσιας εφημερίδας των Σκοπίων «Βένσερ», ο λεγόμενος νεοσύστατος Απελευθερωτικός Στρατός Τσαμουριάς.... ανακοίνωσε την έναρξη δράσης του στην ελληνική Ηπειρο στις 24 Ιούνη!

Η «πρόταση» του Λόρδου Οουεν

Ο Ντ. Ράμσφιλντ με τον υπουργό Αμυνας της ΠΓΔΜ

Associated Press

Ο Ντ. Ράμσφιλντ με τον υπουργό Αμυνας της ΠΓΔΜ
«Πρέπει να συζητήσουμε την τελική μετατόπιση των συνόρων στα Βαλκάνια» είπε μεταξύ άλλων χτες ο Βρετανός Λόρδος Οουεν, παραχωρώντας συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα «Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ». Ο Βρετανός διπλωμάτης και πρώην αξιωματούχος δεν έμεινε μόνον στους σαφείς υπαινιγμούς, αλλά προχώρησε ένα βήμα πιο πέρα, θεωρώντας απαραίτητη μία μεγάλη Βαλκανική Συνδιάσκεψη που θα αντιμετωπίζει το απλό ζήτημα της ...«μετατόπισης» των συνόρων στην περιοχή κατά τα πρότυπα της Βαλκανικής Διάσκεψης του 1878 στο Βερολίνο... «Οι σημερινές αδυναμίες της πολιτικής στα Βαλκάνια είναι ότι πολλές αποφάσεις ελήφθησαν δίχως τη συμμετοχή βαλκανικών κρατών» λέει σε άλλο σημείο ο Λόρδος Οουεν, που δεν παραλείπει να αναφερθεί στο Κοσσυφοπέδιο, μην αποκλείοντας την ανεξαρτητοποίησή του κατά τουλάχιστον έναν «όρο»: Να γίνει ανεξάρτητο μόνον εν γνώσει και με τη συναίνεση της Σερβίας για να «αποτραπεί» τάχα μία νέα σύρραξη στην περιοχή... Για την αποτροπή αυτού του κινδύνου, ο Λόρδος Οουεν «προτείνει» μία «ειρηνευτική» συμφωνία (κατοχής προτεκτοράτου) τύπου Ντέιτον και επανέφερε ζήτημα ανεξαρτητοποίησης του Μαυροβουνίου, υπό την «προϋπόθεση» πως η όποια απόφαση δε θα ληφθεί μονομερώς, αλλά με τη συγκατάθεση των γιουγκοσλαβικών αρχών και άλλων δυνάμεων της περιοχής...

Οι «ενισχύσεις» των αυτονομιστών...

Εκατοντάδες πάνοπλοι αυτονομιστές βρίσκονται σε ετοιμότητα στην Αλβανία, περιμένοντας το «πράσινο φως» για να μετακινηθούν στο έδαφος της ΠΓΔΜ, και να αναζωπυρώσουν νέες και παλιές εστίες σύρραξης. Αυτά μεταξύ άλλων υποστήριξε στο χτεσινό της φύλλο η εφημερίδα «Dnevnik» των Σκοπίων, επικαλούμενη δυτικές διπλωματικές πηγές. Η εφημερίδα αναφέρει πως οι «εκατοντάδες» Αλβανοί αυτονομιστές, μεταξύ των οποίων πολλοί έχουν δράσει στο πλευρό του ΟΥΤΣΕΚΑ σε Κοσσυφοπέδιο και Νότια Σερβία, είναι πάνοπλοι και εξοπλισμένοι ως επί το πλείστον με «σύγχρονα όπλα αμερικανικής κατασκευής». Αρχηγός τους φέρεται να είναι ο κακοποιός Φλαμούρ Αμε, που καταζητείται εδώ και καιρό από τις αστυνομικές αρχές των Σκοπίων.

Το ίδιο 24ωρο, η ημερήσια εφημερίδα «Βένσερ» των Σκοπίων υποστήριζε σε πρωτοσέλιδο άρθρο της πως ο λεγόμενος νεοσύστατος Απελευθερωτικός Στρατός Τσαμουριάς ανήγγειλε πως είναι έτοιμος να ξεκινήσει τη δράση του στην ελληνική Ηπειρο στις 24 Ιουνίου. Οι πληροφορίες του δημοσιεύματος δεν επιβεβαιώθηκαν, ούτε διαψεύστηκαν, από τρίτη πηγή...

Πέρα πάντως από τα δημοσιεύματα πληροφοριών και φημών για τη δράση των Αλβανών αυτονομιστών, οι τελευταίοι προέβησαν σε νέες επιθέσεις κατά θέσεων του στρατού και της αστυνομίας της ΠΓΔΜ μέσα στο τελευταίο 48ωρο, τόσο σε χωριά της περιφέρειας του Τέτοβο και της περιφέρειας του Κουμάνοβο - Λίπκοβο.

Οι χτεσινές συγκρούσεις στο Τέτοβο σημειώθηκαν μεταξύ αυτονομιστών και ανδρών των δυνάμεων της αστυνομίας, μετά από προσπάθεια των πρώτων να επιτεθούν σε αστυνομικό φυλάκιο του χωριού Γκάιρε. Μετά την ένοπλη απάντηση των αστυνομικών, οι αυτονομιστές διασκορπίστηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, στη γύρω περιοχή.

Πρωτόκολλο στρατιωτικής συνεργασίας

Ανταλλαγή στρατιωτικών και άλλων «ευαίσθητων» πληροφοριών αντικατασκοπίας, αλλά και συμφωνίες πώλησης όπλων σε χαμηλές τιμές δίχως μεσάζοντες περιλαμβάνει το πρωτόκολλο στρατιωτικής συνεργασίας που υπέγραψαν τη Δευτέρα οι υπουργοί Αμυνας Γιουγκοσλαβίας - ΠΓΔΜ, Σλόμπονταν Κράποβιτς και Βλάντο Μπουκόφσκι.

Αμέσως μετά την υπογραφή του πρωτοκόλλου, το οποίο «σημειώθηκε» με κόκκινο από τους ηγέτες των Κοσσοβάρων Αλβανών και τους αυτονομιστές του πρώην και νυν παρακλαδιών του «ΟΥΤΣΕΚΑ», ο υπουργός Αμυνας της ΠΓΔΜ δήλωσε: «Δεν είναι μυστικό πως η χώρα μας χρειάζεται όπλα. Από αύριο κιόλας ομάδες εμπειρογνωμόνων των χωρών μας θα εξετάσουν το εύρος μιας μεγαλύτερης στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των υπουργείων μας». Οι δύο υπουργοί σημείωσαν σε δηλώσεις τους πως συμφώνησαν στην ανάληψη «αντιτρομοκρατικής δράσης» στο μέλλον με βελτίωση των μεθοριακών ελέγχων και ανταλλαγή πληροφοριών.

Η συνέντευξη Γκεοργκιέφσκι

Την έκδηλη αδυναμία της κυβέρνησης «εθνικής ενότητας» να λάβει σχεδόν οποιασδήποτε απόφαση, παραδέχτηκε το βράδυ της Κυριακής ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Λιούπτσο Γκεοργκιέφσκι, στον τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων Α-1, παραπέμποντας μάλιστα στην εξεύρεση λύσης μέσω της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες το ερχόμενο φθινόπωρο.

Ο Γκεοργκιέφσκι υποστήριξε ότι τυχόν αλλαγή του Συντάγματος μαζί με την ψήφιση νόμου, που θα παρέχει περισσότερες εξουσίες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα οδηγήσει στην ομοσπονδιοποίηση της χώρας, ενώ κληθείς να σχολιάσει τη «μυστική» συμφωνία Αλβανών πολιτικών ηγετών της ΠΓΔΜ με τους Αλβανούς αυτονομιστές στις 22 Μάη στο Πρίζρεν, απάντησε: «Το μήνυμα της συμφωνίας είναι "ή αλλάζετε το Σύνταγμα, ή συνεχίζουμε τον πόλεμο"»...

Σε άλλο σημείο ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ υποστήριξε ότι η στρατηγική των Αλβανών, «η οποία έχει εκπονηθεί εδώ και πολλά χρόνια», είναι η κλιμάκωση των συγκρούσεων, με στόχο τη δημιουργία της Μεγάλης Αλβανίας και κατέληξε προβλέποντας ότι μόλις κλείσει το μέτωπο του Κουμάνοβο, θα ανοίξουν νέα μέτωπα - είτε στο Τέτοβο είτε στο Γκόστιβαρ.

Ωστόσο, η δήλωσή του πως η παράταξή του δε συμφωνεί με τη διενέργεια συνταγματικών μεταρρυθμίσεων και πως θεωρεί λύση στη δράση των Αλβανών αυτονομιστών τη συντριβή τους με στρατιωτικά μέσα έγινε αφορμή για ποικίλες επικρίσεις από άλλα πολιτικά κόμματα.

«Ο πρωθυπουργός Γκεοργκιέφσκι κάνει ό,τι μπορεί για να εμποδίσει το έργο της νέας κυβέρνησης, με στόχο να προκαλέσει χάος» δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της «Ενωσης Σοσιαλδημοκρατών», Νίκολα Πόποφσκι. Ο ίδιος κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι ουσιαστικά αποδέχεται τις ιδέες για ανταλλαγή εδαφών μεταξύ Αλβανίας και ΠΓΔΜ.

  • Αργά χτες το βράδυ, ο υπουργός Αμυνας της ΠΓΔΜ, Βλάντο Μπουκόφσκι, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του - που έκανε στα Σκόπια στάση κατά τη μετάβασή του στην Ουκρανία - Ντόναλντ Ράμσφιλντ, ζήτησε από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της να σταματήσουν την πολιτική υποστήριξη των Αλβανών εξτρεμιστών ανταρτών. «Ζητήσαμε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να ασκήσουν όλη την επιρροή κυρίως προς τους Δυτικούς τους συμμάχους, ώστε να σταματήσει η οικονομική και οποιαδήποτε άλλη υποστήριξη προς τους εξτρεμιστές αντάρτες» τόνισε προς τους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση των δύο υπουργών, ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Αμύνης της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Τρενταφίλοφ, σύμφωνα με το αμερικανικό πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Τορπίλη» Λεοτάρ στο τραπέζι «πολιτικού διαλόγου»...(2001-06-28 00:00:00.0)
Ανησυχητικές εξελίξεις με γνώριμη «βούλα»...(2001-06-10 00:00:00.0)
Νέα κυβέρνηση μπροστά σε παλιά προβλήματα...(2001-05-15 00:00:00.0)
Προς κυβέρνηση εθνικής ενότητας, αλλά και σφοδρές συγκρούσεις(2001-05-09 00:00:00.0)
Ευρωατλαντικές πιέσεις για «πολιτικό διάλογο»...(2001-03-27 00:00:00.0)
«Ενοπλες» προκλήσεις εν αναμονή των ΝΑΤΟικών αποστολών...(2001-03-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ