Τετάρτη 6 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 86
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ο Παρθενώνας και η συντήρησή του

«Ο Παρθενών και η Δυτική Ζωφόρος: Αποκατάσταση και συντήρηση» είναι ο τίτλος της έκθεσης που παρουσιάζει στο Ζάγκρεμπ το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού και το Μουσείο «Mimara» (μέχρι τις 17/6). Στην έκθεση εκτίθεται η δυτική ζωφόρος - εκμαγείο από τεχνητό μάρμαρο κατασκευασμένο από μήτρες του 19ου αιώνα, που υπάρχουν στο Βρετανικό Μουσείο.

Το εκμαγείο της ζωφόρου αποτελείται από 16 τεμάχια ύψους ενός μέτρου και συνολικού μήκους 21,2 μέτρων και κατασκευάστηκε με δαπάνες του ΕΙΠ. Το εκμαγείο συμπληρώνουν αρχιτεκτονικά σχέδια με κατόψεις, αναπαραστάσεις, αποτυπώσεις των: Μανόλη Κορρέ, Μ. Τογανίδη, Κ. Ζάμπα, Π. Κουφόπουλου, προπλάσματα, εκμαγεία, φωτογραφίες και άλλα τεκμήρια, που αφηγούνται την ιστορική πορεία του μνημείου - συμβόλου της Αθηναϊκής Δημοκρατίας, την αρχαιολογική έρευνα, τα αναστηλωτικά προγράμματα και τα έργα συντήρησης, που δέχτηκε και δέχεται ο Παρθενώνας.

Η έκθεση αυτή αποτελεί τμήμα της μεγάλης έκθεσης «Παρθενών Αρχιτεκτονική και Συντήρηση», που πρωτοπαρουσιάστηκε το φθινόπωρο του 1996 στην Οζάκα της Ιαπωνίας και απέσπασε εγκωμιαστικές κριτικές από τα ιαπωνικά ΜΜΕ. Οργανώθηκε σε συνεργασία με την Επιτροπή Συντηρήσεων Μνημείων Ακρόπολης. Περιλαμβάνει επιλογή τεκμηρίων από το έργο έρευνας, αναστήλωσης και συντήρησης που συντελείται στην Ακρόπολη, και αναδεικνύει την πιο πρόσφατη (1993) δραστική παρέμβαση που έγινε στον Παρθενώνα: την απομάκρυνση της Δυτικής Ζωφόρου, του τελευταίου μεγάλου καλλιτεχνικού συνόλου, που παραμένει επί του ναού. Παρουσιάζει επίσης την έρευνα για την ανακάλυψη μιας ασφαλούς μεθόδου αβλαβούς καθαρισμού της γλυπτικής επιφάνειας του μαρμάρου από τους ρύπους.

Η έκθεση, που οργανώθηκε σε συνεργασία με τον καθηγητή Δημήτρη Παντερμαλή, παρουσιάστηκε ήδη σε πρωτεύουσες των Βαλκανίων (Βουκουρέστι, Βελιγράδι, Σκόπια) και στην Αλεξάνδρεια στο διάστημα 1999-2000. Το Γενάρη του 2001 φιλοξενήθηκε στη Λευκωσία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ