Τετάρτη 6 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
Τον αλβανικό εξτρεμισμό υποθάλπει η Αγκυρα

Ενα εκατομμύριο καταπιεσμένους Αλβανούς και Τσάμηδες «βλέπει» το τουρκικό ΥΠΕΞ στην Ελλάδα

Η «νέα ατμόσφαιρα» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν εμπόδισε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών να συνεχίσει το «παιχνίδι» του σε βάρος της Ελλάδας, προβάλλοντας στις ιστοσελίδες που διατηρεί τα μυθεύματα περί ύπαρξης πολυπληθούς αλβανικής μειονότητας στην Ελλάδα.

Ο υπουργός Τύπου, Δ. Ρέππας, χαρακτήρισε την ενέργεια ως μη φιλική, αλλά και αναποτελεσματική, η οποία, όπως είπε, υποκρύπτει σκοπιμότητες. Στα κείμενα, τα οποία περιέχονται στο site του τουρκικού ΥΠΕΞ, γίνεται αναφορά στους Αλβανούς που ζουν στην Ελλάδα και οι οποίοι, σύμφωνα με τον συντάκτη, καταπιέζονται από τις ελληνικές αρχές.

«Ο τελευταίος που μπορεί να μιλά για ανθρώπινα δικαιώματα είναι η Τουρκία και μάλιστα πολύ περισσότερο απέναντι στην Ελλάδα», υπογράμμισε ο Δ. Ρέππας. Την ίδια στιγμή, ο πολιτικός εκπρόσωπος του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού των Αλβανών, Αλί Αχμέτι, διαψεύδει πληροφορίες που τον έφεραν να έχει δηλώσει ότι επίκειται η δημιουργία απελευθερωτικού στρατού της Τσαμουριάς. Με επιστολή που απέστειλε προς τον Γ. Παπανδρέου, ο Αχμέτι διαψεύδει τα περί συγκρότησης απελευθερωτικού στρατού της Τσαμουριάς και τονίζει ότι οι Αλβανοί σέβονται την ακεραιότητα του ελληνικού κράτους.

Ο συντάκτης των κειμένων που περιέχονται στην ιστοσελίδα του τουρκικού ΥΠΕΞ υποστηρίζει ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να ασκήσει πίεση προς την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να σταματήσει η «καταπίεση» των Αλβανών, ισχυρίζεται δε ότι στην Ελλάδα ζουν Τσάμηδες, τους οποίους μάλιστα υπολογίζει περί τους 100.000!

Οι Τούρκοι διπλωμάτες που επιχειρούν να στοιχειοθετήσουν θέμα αποζημιώσεων προς τους Τσάμηδες, με το αιτιολογικό ότι «υπήρξαν θύματα εθνικής εκκαθάρισης», παραχαράσσουν προδήλως τα ιστορικά γεγονότα, ενώ, όπως σημειώνουν Ελληνες διπλωμάτες, δε λείπουν και οι αναφορές οι οποίες προκαλούν τον γέλωτα, όπως ότι οι Αλβανοί «μπορούν να μιλούν τη μητρική τους γλώσσα μόνο στα σπίτια τους»!

Η αλβανική κυβέρνηση έχει αποστασιοποιηθεί από το θέατρο του παραλόγου που επιχειρούν να στήσουν οι Τούρκοι, αποφεύγοντας να εμπλακεί στο φανταστικό αυτό θέμα. Αντιθέτως, μεμονωμένα άτομα και διάφορες αλβανικές οργανώσεις, οι οποίες κινούνται σε ακραίους εθνικιστικούς κύκλους, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να συντηρήσουν την παραφιλολογία, διοργανώνουν ακόμη και εράνους για να ενισχυθεί ο «στρατός της Τσαμουριάς».

Αρμόδιες πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών κάνουν λόγο για προσπάθεια να διατηρηθεί ανοιχτό το θέμα με τους Αλβανοτσάμηδες και υπενθυμίζουν ότι η Τουρκία επιχειρεί εδώ και χρόνια να συντηρήσει τη συζήτηση, καλλιεργώντας πολιτική η οποία ευνοεί τη δημιουργία μουσουλμανικού τόξου στα Βαλκάνια.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ