Τετάρτη 6 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 77
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΑΜΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΑΥΤΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ
Η κυβέρνηση ορέγεται τα αποθεματικά του

Σε διαπιστώσεις περί του αντιλαϊκού χαρακτήρα των μέτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση για το Ασφαλιστικό εξαντλείται η ηγεσία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), την ίδια ώρα που η κυβέρνηση, στα πλαίσια της γενικότερης επίθεσής της στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, επιχειρεί να «βάλει στο χέρι» τα αποθεματικά και του Ταμείου Συντάξεων Αυτασφάλισης Υγειονομικών (ΤΣΑΥ) και ενώ σύσσωμοι οι υγειονομικοί και οι γιατροί βγαίνουν στους δρόμους για την προάσπιση της Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες η ηγεσία της ΟΕΝΓΕ, με μεγάλη καθυστέρηση και υπό την πίεση των τοπικών ενώσεων που προχωρούν σε κινητοποιήσεις, καταδίκασε τις προτάσεις της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό, που «αποπειράται την αφαίρεση από την κοινωνία και τη διάθεση στο μεγάλο κεφάλαιο τεράστιων πόρων με συνακόλουθη εξαθλίωση των εργαζομένων και των συνταξιούχων». Ωστόσο, εμφανίστηκε ανοιχτή στην ιδέα του λεγόμενου κοινωνικού διαλόγου και παρέπεμψε το κρίσιμο ζήτημα της οργάνωσης των αγώνων των γιατρών στις ηγεσίες των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ.

Η ηγεσία της ΟΕΝΓΕ εξέφρασε την αντίθεσή της στα σχέδια της κυβέρνησης για συγχώνευση του ΤΣΑΥ με το ΤΣΜΕΔΕ και το Ταμείο των Νομικών, επισημαίνοντας ότι το ΤΣΑΥ αποτελεί ένα υγιές ταμείο με αποθεματικά που φτάνουν τα 500 δισ. δραχμές. Τη βιωσιμότητα άλλωστε του ΤΣΑΥ εξασφαλίζει η αναλογία των 80.000 ασφαλισμένων προς 8.000 συνταξιούχους. Οπως επισημάνθηκε χτες, οποιαδήποτε συγχώνευση θα σημάνει μείωση των συντάξεων των υγειονομικών που κυμαίνονται σήμερα σε 400.000 δραχμές η κατώτερη και 800.000 δραχμές η ανώτατη.

Κατά τα άλλα, η ηγεσία της ΟΕΝΓΕ επισήμανε ότι στο... διεκδικητικό της πλαίσιο περιλαμβάνονται αυξήσεις στους βασικούς μισθούς και αλλαγή στον τρόπο φορολόγησης των εφημεριών, μονιμότητα όλων των νοσοκομειακών γιατρών, προσλήψεις προσωπικού κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ