Τετάρτη 5 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νέα τουρκική πρόκληση στο Αιγαίο

Νέα τουρκική πρόκληση σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης στο Αιγαίο ενόσω κλιμακώνεται η αντιπαράθεση μεταξύ των αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας για τον έλεγχο σε ΑΟΖ, κοιτάσματα υδρογονανθράκων, διαύλους και αγωγούς διοχέτευσης καυσίμου στις ευρωπαϊκές αγορές.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, η τουρκική κορβέτα «Βuyucada», προερχόμενη από τον κόλπο Ξηρού στην Ανατολική Θράκη, μπήκε στις 3 τα ξημερώματα σε ελληνικά χωρικά ύδατα στα στενά Καφηρέα. Στη συνέχεια κινούμενη με νότια και νοτιοδυτική πορεία πέρασε μεταξύ Κέας και Κύθνου. Πλοία και μέσα του Πολεμικού Ναυτικού παρακολούθησαν το τουρκικό σκάφος, καθ' όλη τη διάρκεια της πορείας του, όπως ανακοινώθηκε από το Επιτελείο.

Αναφερόμενος στο συμβάν ο νέος υπουργός Αμυνας, Ν. Δένδιας, ανέφερε ότι συνεννοήθηκε για την ελληνική αντίδραση με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ και διαβεβαίωσε ότι «δεν πρόκειται να αφήσουμε κανένα τουρκικό πλοίο να πλέει χωρίς να παρακολουθείται στενότατα από δικό μας σκάφος». Απέδωσε την ...βόλτα αυτή σε «εκνευρισμό από την άλλη πλευρά» και εκτίμησε ότι «δεν βοηθούν την Αγκυρα αυτές οι κινήσεις».

Το ΚΚΕ

Σε σχόλιό του για τις τουρκικές προκλήσεις, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Το ΚΚΕ καταδικάζει τις νέες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, όπως εκφράζονται με το τελευταίο περιστατικό της παραβίασης των ελληνικών χωρικών υδάτων από την τουρκική κορβέτα.

Το γεγονός αυτό καθώς κι άλλες πρόσφατες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Κύπρο δείχνουν πως οξύνεται η τουρκική προκλητικότητα στο φόντο των ανταγωνισμών στην Ανατολική Μεσόγειο για το ζήτημα των υδρογονανθράκων. Ταυτόχρονα τα γεγονότα αποκαλύπτουν πως οι λεγόμενες "ισχυρές συμμαχίες" της χώρας μας, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, δεν αποτελούν εγγύηση για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, δεν μπορούν να εγγυηθούν ούτε καν το αυτονόητο, την τήρηση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας από τη "σύμμαχο" Τουρκία».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επικίνδυνες εξελίξεις που επιβάλλουν τη λαϊκή ενημέρωση και ετοιμότητα(2017-01-31 00:00:00.0)
Ερευνες και πολεμικές ασκήσεις ανεβάζουν το «θερμόμετρο»(2014-10-21 00:00:00.0)
Αντίδραση της ελληνικής πλευράς για υφαλοκρηπίδα και παραβιάσεις(2014-04-30 00:00:00.0)
Νέες τουρκικές παραβιάσεις(2013-06-04 00:00:00.0)
Νομιμοποιεί τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο(2010-05-05 00:00:00.0)
"Συνηθισμένο" επεισόδιο στο Αιγαίο(1996-04-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ