Τρίτη 4 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ - ΕΡΝΤΟΓΑΝ
Κυβερνητικές προσπάθειες για συμβιβασμό με την τουρκική αστική τάξη

...εν μέσω απογοήτευσης για τη στάση «εταίρων» και «συμμάχων»

Με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρ. Τ. Ερντογάν, συναντήθηκε το Σάββατο ο νέος Ελληνας επίτροπος στην Κομισιόν και τέως υπουργός Αμυνας, Δ. Αβραμόπουλος, στο φόντο της έντασης της τουρκικής προκλητικότητας σε Αιγαίο και Κύπρο. Συνάντηση που εντάσσεται στο πλαίσιο των σχέσεων συνεργασίας και ανταγωνισμού μεταξύ των αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας, με την ελληνική κυβέρνηση να φαίνεται ότι επιδιώκει την εύρεση κάποιου συμβιβασμού για εκμετάλλευση από κοινού και προς όφελος των μονοπωλίων των δύο χωρών του ενεργειακού πλούτου της περιοχής.

Αλλωστε, τις τελευταίες μέρες, μετά και από δηλώσεις του γγ του ΝΑΤΟ και του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, μια σειρά από ντόπια αστικά επιτελεία εκφράζουν «απογοήτευση» για το γεγονός ότι ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ δεν τήρησαν «σκληρότερη» στάση απέναντι στην Αγκυρα, με την Αθήνα και τη Λευκωσία να εισπράττουν μόνο υποδείξεις για... «αυτοσυγκράτηση».

Οπως παραδέχτηκε ανοιχτά ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή» της Κύπρου για την αντίδραση της «διεθνούς κοινότητας»: «Οχι, δεν την βρίσκω ικανοποιητική. Θα ήθελα κάτι παραπάνω. Λείπει ένας κρίσιμος κρίκος από την αντίδραση αυτή (...) Δεν λέει ότι πρέπει η Τουρκία αμέσως να διακόψει την παραβίαση του διεθνούς δικαίου και τις προκλητικές ενέργειες».

Με αυτό το υπόβαθρο, αναφέρεται ότι ο Δ. Αβραμόπουλος μετέβη στην Κωνσταντινούπολη επισήμως για να επισκεφθεί τον οικουμενικό πατριάρχη Βαρθολομαίο, και ότι μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρ. Τ. Ερντογάν, συναντήθηκε μαζί του «ιδιωτικά» και «άτυπα».

Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες μέρες ο Δ. Αβραμόπουλος είχε συναντηθεί διαδοχικά τόσο με τον Ευ. Βενιζέλο, όσο και με τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Αντ. Σαμαρά, με τους οποίους συζήτησε, μεταξύ άλλων, Κυπριακό και Ελληνοτουρκικά.

Από το Γραφείο Τύπου του Δ. Αβραμόπουλου εκδόθηκε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία είχε «ανεπίσημη και φιλική συζήτηση» με τον Τούρκο Πρόεδρο, ενώ σημειώνεται επίσης ότι «κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε ανασκόπηση θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος όπως οι εξελίξεις στην περιοχή, ζητήματα ασφάλειας και οικονομικής συνεργασίας».

Σημειωτέον, για «συνεργασία» στη βάση των μονοπωλιακών συμφερόντων είχε κάνει λόγο και ο Ευ. Βενιζέλος κατά την τριμερή των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου στη Λευκωσία: «Δεν είναι μια εχθρική συνεργασία απέναντι στην Τουρκία, είναι μια συνεργασία που έχει ως στόχο τη σταθεροποίηση και την ευημερία στην περιοχή. Αλλά, όπως μπορούμε να συνεργαζόμαστε, εμείς, με την Αίγυπτο και φυσικά η Ελλάδα με την Κύπρο, έτσι πρέπει και η Τουρκία να μάθει ότι υπάρχει η οδός της συναίνεσης, της συνεργασίας, του σεβασμού της διεθνούς νομιμότητας», τόνισε.

Προσθέστε εδώ και τις δηλώσεις του Κύπριου υπουργού Εξωτερικών, Γ. Κασουλίδη, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα (13/10), όταν μετά τη συνάντησή του με τον Ευ. Βενιζέλο εμφανιζόταν να... απορεί για την πρεμούρα της Αγκυρας, ενόσω έσοδα από τους υδρογονάνθρακες δεν αναμένονται πριν από μια δεκαετία και ως τότε - θεωρούν στη Λευκωσία - σε κάποιο κομπρεμί θα έχουν καταλήξει: «Ο φυσικός πλούτος, περιλαμβανομένων και των υδρογονανθράκων, ανήκει σε όλους τους Κυπρίους και αναλογικά θα κατανεμηθεί όταν λυθεί το Κυπριακό πρόβλημα. Εσοδα από το φυσικό αέριο δεν προβλέπονται πριν από το τέλος της δεκαετίας. Προς τι αυτές οι απειλές της Τουρκίας επί του παρόντος; Ποιος είναι αυτός που δεν πιστεύει ότι το Κυπριακό θα έχει λυθεί μέχρι τότε ή δεν θα έχει λυθεί μέχρι τότε; Τόση πολλή πίστη δίνει η Τουρκία στο διάλογο για την επίλυση του Κυπριακού, όταν θέλει τα πράγματα να λυθούν από τώρα, όταν τα έσοδα δεν προβλέπονται παρά στο τέλος της δεκαετίας;», έλεγε ο Γ. Κασουλίδης.

Νέος κύκλος επαφών σε Κύπρο και Αίγυπτο

Σε αυτό το φόντο, Σαμαράς και Βενιζέλος μεταβαίνουν στην Κύπρο την Παρασκευή, όπου θα μετάσχουν σε σύσκεψη των ηγεσιών των κυπριακών κομμάτων («Εθνικό Συμβούλιο»).

Το Σάββατο, ο Αντ. Σαμαράς και ο Κύπριος Πρόεδρος ταξιδεύουν στο Κάιρο για την τριμερή συνάντηση κορυφής με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου. Αλλωστε, όπως είπε ο Ευ. Βενιζέλος στη συνέντευξή του, «με την Αίγυπτο, η Ελλάδα βρίσκεται σε συνομιλίες για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Για την Κύπρο είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι υπογράψαμε μια συμφωνία με τον κ. Κασουλίδη, την οποία μπορούμε να χαρακτηρίσουμε ιστορική, διότι με τη συμφωνία για την έρευνα και τη διάσωση έχουμε οριοθέτηση για πρώτη φορά των θαλασσίων χώρων. Των θαλασσίων περιοχών των δύο χωρών που αντιστοιχούν στο FIR Αθηνών και στο FIR Λευκωσίας (...) Και έχουμε και άλλα θέματα, πολύ σημαντικά, δεν πρέπει να τα υποτιμούμε, όπως είναι οι κοινές τουριστικές πρωτοβουλίες σε μια μεσογειακή αγορά. Αλλά βεβαίως για μας σε διμερές επίπεδο έχει πολύ μεγάλη σημασία και η συζήτηση για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεννοήσεις για να προχωρήσουν οι μπίζνες με τους υδρογονάνθρακες(2014-12-18 00:00:00.0)
Φρούδες ελπίδες στο λαό - διαβεβαιώσεις στα ιμπεριαλιστικά κέντρα(2014-10-02 00:00:00.0)
Βαθύτερη εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια για τα συμφέροντα των μονοπωλίων(2014-09-30 00:00:00.0)
Στη Νέα Υόρκη για τους στρατηγικούς στόχους της ελληνικής αστικής τάξης(2014-09-19 00:00:00.0)
Κυπριακό και ΑΟΖ στην ίδια ατζέντα(2013-09-25 00:00:00.0)
Ξεκινούν συζητήσεις για τον καθορισμό ΑΟΖ(2013-09-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ