Τρίτη 4 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Εντατικά «παζάρια» στο έδαφος νέων συμβιβασμών και ανταγωνισμών
  • Σήμερα φτάνει στη Λευκωσία ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών
  • Η Βρετανία φέρεται να αντιδρά στο «πάγωμα» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας

Εν μέσω των οξυνόμενων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών εξελίσσονται τα «παζάρια» γύρω από το Κυπριακό, με αφορμή και τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σήμερα, φτάνει στη Λευκωσία ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Ενεργειακή Διπλωματία, Α. Χοχστάιν, ο οποίος, σύμφωνα με κυπριακά δημοσιεύματα, φέρεται να τάσσεται υπέρ της διαμόρφωσης των κατάλληλων συνθηκών για ενεργειακή συνεργασία Κύπρου, Ισραήλ, Αιγύπτου και Ιορδανίας.

Νωρίτερα, την Παρασκευή το βράδυ, ο Κύπριος Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν (που το επόμενο διάστημα θα επισκεφτεί την Τουρκία). Συζητήθηκε η «στρατηγική εταιρική σχέση» των δύο χωρών και οι «περιφερειακές εξελίξεις», ενώ ο Τζο Μπάιντεν - σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου - «εξέφρασε την ελπίδα του ότι οι εντάσεις θα αποκλιμακωθούν μέσω των συνεχών διπλωματικών προσπαθειών και δεσμεύτηκε να ενθαρρύνει όλα τα κράτη της περιοχής να ακολουθήσουν μια αμοιβαία επωφελή προσέγγιση για την ανάπτυξη των ενεργειακών πόρων».

Σημειωτέον, όταν η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζ. Ψάκι ρωτήθηκε γιατί η Ουάσιγκτον ενώ τον Αύγουστο ζήτησε από την Κίνα να παγώσει «όλες τις προκλητικές ενέργειες» στη θάλασσα της Νότιας Κίνας «δεν ανταποκρίνεται με τον ίδιο τρόπο στην πρόκληση της Τουρκίας στην Κύπρο», απάντησε: «Κάθε περιφέρεια και κάθε σύγκρουση και κάθε χώρα είναι διαφορετική. Επομένως, δεν πρόκειται να έχω το ίδιο σημείο (αναφοράς) για διαφορετικές χώρες ή περιοχές».

Θυμίζουμε ότι την Τετάρτη φτάνει στη Λευκωσία ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Α. Λίμπερμαν, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της προσεχούς επίσκεψης Αναστασιάδη στο Τελ Αβίβ.

Διαβουλεύσεις και «σενάρια»

Πυρετώδεις είναι και οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, όπως αποτυπώνεται και σε πλήθος δημοσιευμάτων σε αστικά ΜΜΕ. Ανεξάρτητα από το τι ακριβώς ισχύει, αναδεικνύουν την αποφασιστικότητα με την οποία ιμπεριαλιστικά κέντρα υπερασπίζονται τη θέση τους έναντι ανταγωνιστών, αλλά και «συμμάχων» τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο «Φιλελεύθερος» έγραφε προχτές ότι το Λονδίνο έχει ήδη απευθυνθεί σε τουλάχιστον επτά κράτη - μέλη της ΕΕ, ζητώντας τους στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ το Δεκέμβρη να στηρίξουν το άνοιγμα νέων «κεφαλαίων» στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αγκυρα, αν και η Λευκωσία έχει διαμηνύσει ότι θα μπλοκάρει κάθε τέτοια κίνηση. Η βρετανική πλευρά φέρεται να επιχειρηματολογεί ότι τα δύο ζητήματα (η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και το τι συμβαίνει στην κυπριακή ΑΟΖ) δε συνδέονται, αλλά και ότι η πλεύση του «Μπαρμπαρός» στα κυπριακά ύδατα αποβλέπει στη διασφάλιση των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων στο διαμοιρασμό των υδρογονανθράκων...

Την ίδια στιγμή, η αστική αρθρογραφία και ειδησεογραφία διαπερνώνται όλο και πιο ανοικτά από παροτρύνσεις για συμβιβασμούς και «υποχωρήσεις». Χαρακτηριστική η ανάλυση, επίσης την περασμένη Κυριακή, στην οποία αναφερόταν μεταξύ άλλων: «Στο παρασκήνιο "δυτικές χώρες" αναπτύσσουν διάφορες πρωτοβουλίες, που αποσκοπούν πρωτίστως στην επανάληψη των συνομιλιών στο Κυπριακό. Η παρασκηνιακή αυτή προσπάθεια προδήλως στοχεύει να βρει τρόπο να συζητηθεί το θέμα του φυσικού αερίου στις διαπραγματεύσεις. Ακόμη και φιλικές χώρες προς την Κύπρο, συστήνουν την ανάγκη "να γίνει μια κίνηση της Λευκωσίας", που θα δείχνει "τη γενναιοδωρία της". Μέχρι και συγκεκριμένες ιδέες κατατέθηκαν προσφάτως ενώπιον της Λευκωσίας για ρυθμίσεις που θα εξαγγελθούν τώρα, αλλά θα ισχύσουν μετά τη λύση. Η Λευκωσία στο θέμα τούτο φαίνεται να ακολουθεί μια τακτική αποφυγής ενεργειών, που θα αφήνουν "κληρονομιά" στην Τουρκία, χωρίς να έχει ξεκαθαρίσει οριστικά ότι εγκαταλείπει τις επιδιώξεις της σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας...»

Είναι φανερό ότι τα αστικά επιτελεία εξετάζουν προσεκτικά τις εξελίξεις και καταρτίζουν πιθανά «σενάρια», αναζητώντας τις καλύτερες επιλογές για τις μπίζνες τους, βάζοντας στο χέρι τον ενεργειακό πλούτο του κυπριακού λαού.

Ενδεικτικό είναι και δημοσίευμα που εμφανίστηκε στην τουρκική εφημερίδα «Μιλιέτ», σύμφωνα με το οποίο η Λευκωσία κατέθεσε χάρτη στις διαπραγματεύσεις με τα Κατεχόμενα, σύμφωνα με τον οποίο «αφήνει» στην τουρκοκυπριακή πλευρά το 25% των συνολικών εδαφών του νησιού, ενώ το «Σχέδιο Ανάν» της «παραχωρούσε» των 29%. Αξιωματούχοι της κυπριακής κυβέρνησης έκαναν λόγο για «τουρκική προπαγάνδα».

Στο μεταξύ, το Σαββατοκύριακο, ξένες μυστικές υπηρεσίες «προειδοποίησαν» για σχέδια αεροπειρατείας που κατάρτιζαν τζιχαντιστές με στόχο αεροδρόμια της Κύπρου. Η πληροφορία δε διασταυρώθηκε επίσημα, ήταν όμως αρκετή για να ανατροφοδοτήσει συζητήσεις για την ανάγκη ενεργότερης συμμετοχής και της Κύπρου στις «συμμαχίες κατά των τρομοκρατών», δηλαδή την ακόμα πιο σφικτή πρόσδεσή της σε ανταγωνισμούς και σχεδιασμούς ιμπεριαλιστών.

Επαφές Κυπριανού

Οσον αφορά τις επαφές με την ελληνική κυβέρνηση που είχε στην Αθήνα ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, σύμφωνα με τη «Χαραυγή», ο Α. Κυπριανού αναφερόμενος στις συναντήσεις του με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά και τον υπουργό Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλο σημείωσε ότι σχημάτισε την εντύπωση ότι Αθήνα και Λευκωσία επιθυμούν «να μην υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης στην Κύπρο και να επιδιώξουμε όλοι να εκτονωθεί και να αρχίσουν πάλι οι διαπραγματεύσεις».

«Εάν δεν εργαστούμε για τη λύση του Κυπριακού, μοιραία θα πάμε για διχοτόμηση», δήλωσε ο Α. Κυπριανού συμπληρώνοντας μεταξύ άλλων ότι «ο πρόεδρος Αναστασιάδης μπορεί και πρέπει να αναδείξει τη συμφωνία Χριστόφια - Ταλάτ που καθορίζει τις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου όταν επιτευχθεί η λύση, και να την θέσει υπόψη της Αγκυρας».

Σχετικά με την τριμερή συνάντηση που θα γίνει το Σάββατο στο Κάιρο ο Α. Κυπριανού δήλωσε ότι είναι «καταρχάς θετική».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org