Τρίτη 4 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σοβαρά τα προβλήματα δυσλειτουργίας στο χώρο της Δικαιοσύνης

Συνάντηση του Δ. Κουτσούμπα με τις Ενώσεις των Δικαστών

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, συναντήθηκε χτες, στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος, με τις Ενώσεις των Δικαστών. Συγκεκριμένα, με την Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, την Ενωση Δικαστικών Λειτουργών Συμβουλίου της Επικρατείας, την Ενωση Διοικητικών Δικαστών, την Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδος, την Ενωση Δικαστών Ελεγκτικού Συνεδρίου και την Ενωση Μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Από τη μεριά τους οι εκπρόσωποι των Ενώσεων ενημέρωσαν τον Δ. Κουτσούμπα για τα θεσμικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τα οποία διογκώνονται, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα δυσλειτουργίας στο χώρο της Δικαιοσύνης. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκαν στα κενά σε δικαστές και δικαστικούς υπαλλήλους, στις ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή και μηχανοργάνωση των δικαστηρίων, καθώς επίσης και στην αποσπασματική νομοθέτηση που προκαλεί προβλήματα στην απονομή της δικαιοσύνης, καθυστερεί την εκδίκαση των υποθέσεων και επιβαρύνει τις συνθήκες εργασίας των δικαστών. Η κατάσταση αυτή έχει επιδεινωθεί εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, η οποία οδηγεί σε διόγκωση του αριθμού των υποθέσεων (ποινικές, φορολογικές κ.λπ.). Επίσης, οι εκπρόσωποι των Ενώσεων των Δικαστών κατέκριναν τη στάση της κυβέρνησης να μην εφαρμόζει αποφάσεις ανώτατων δικαστηρίων, οι οποίες έκριναν ως αντισυνταγματικές τις περικοπές σε ενστόλους και δικαστικούς.

Από τη μεριά του ο Δ. Κουτσούμπας εξέφρασε τη συμπαράστασή του στα δίκαια αιτήματα των δικαστών. Τόνισε ότι οι καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης δεν οφείλονται στους δικαστές, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι η επιτάχυνση της δικαιοσύνης πρέπει να γίνει μέσα από την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού σε δικαστές και δικαστικούς υπαλλήλους, την εξασφάλιση των αναγκαίων μέσων υποδομής και μηχανοργάνωσης, καθώς και κτιριακών εγκαταστάσεων. Εξέφρασε τη διαφωνία του ΚΚΕ στην πολιτική των κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια, οι οποίες στο όνομα της επιτάχυνσης της δικαιοσύνης εμποδίζουν την προσφυγή στη δικαστική προστασία για τα λαϊκά στρώματα που το έχουν ανάγκη, ιδιαίτερα μέσω της αύξησης του κόστους.

Τόνισε ότι οι δικαστές θα πρέπει να είναι σύμμαχοι στο λαό που υποφέρει και αγωνίζεται, μέσα στο ασφυκτικό και περιορισμένο πλαίσιο που διαμορφώνουν οι αντιδραστικοί νόμοι.

Τέλος, εξέφρασε την άποψη ότι τα προβλήματα στη Δικαιοσύνη επιβεβαιώνουν τη γενική θέση του ΚΚΕ ότι το σημερινό σύστημα στο σύνολό του δεν μπορεί να γιατρευτεί, αλλά χρειάζονται ριζικές αλλαγές σε επίπεδο οικονομίας, θεσμών, κοινωνικής οργάνωσης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ