Κυριακή 2 Νοέμβρη 2014 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ - ΓΙΟΥΡΟΠΑ ΛΙΓΚ
Σκιές στη ... λάμψη του προϊόντος

Οι αρμόδιοι παράγοντες του παγκόσμιου και ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου δείχνουν ενδιαφέρον μόνο για την προστασία του ποδοσφαιρικού προϊόντος

ASSOCIATED PRESS

Οι αρμόδιοι παράγοντες του παγκόσμιου και ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου δείχνουν ενδιαφέρον μόνο για την προστασία του ποδοσφαιρικού προϊόντος
Για τα ποδοσφαιρικά δρώμενα στην Ευρώπη είναι ξεκάθαρο ότι Τσάμπιονς Λιγκ και Γιουρόπα Λιγκ αποτελούν τα πιο πολύτιμα όπλα της ΟΥΕΦΑ στον αδυσώπητο πόλεμο για το μεγαλύτερο κέρδος, που επιβάλλουν οι λογικές του σημερινού εμπορευματοποιημένου ποδοσφαίρου. Ξεπερνώντας κατά πολύ το ενδιαφέρον της άλλης διοργάνωσης της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας όπως είναι το ΕURO και - κυρίως το Τσάμπιονς Λιγκ - δίνοντας μάχη στα ίσια με το ενδιαφέρον και κυρίως τα οικονομικά μεγέθη των λεγόμενων ισχυρών πρωταθλημάτων, η ΟΥΕΦΑ μετέτρεψε τις τελευταίες δεκαετίες τα παραδοσιακά Ευρωπαϊκά Κύπελλα (Πρωταθλητριών, ΟΥΕΦΑ, Κυπελλούχων) σε δύο πανάκριβα προϊόντα. Οπου γύρω τους διεξάγεται ένας τεράστιος χορός κερδών, με τις πολυεθνικές να δίνουν τη δική τους μάχη για κυριαρχία, τους χορηγούς να ερίζουν για το μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας, αλλά και κυκλώματα μάνατζερς, τηλεοπτικά δίκτυα, διαφημιστές να συμπληρώνουν το σκηνικό.

Με στόχο τον... καθαρισμό του προϊόντος

Προκειμένου να φθάσουμε στη σημερινή εικόνα η ΟΥΕΦΑ όλα τα προηγούμενα χρόνια προσπάθησε με παρεμβάσεις της, πάνω από όλα, να καθαρίσει το προϊόν απ' τα όποια κακώς κείμενα συνόδευαν τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις μέχρι τότε, προκειμένου βέβαια να μπορέσει να το πουλήσει καλύτερα και ακριβότερα. Ενα απ' αυτά ήταν η βία μεταξύ των οπαδών, όπου με κατασταλτικά μέτρα, που περιλάμβαναν κυρίως τις βαριές τιμωρίες των ομάδων των οποίων οι οπαδοί έκαναν επεισόδια, οι παράγοντες του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου περηφανεύονται σήμερα για τη (σχεδόν) πάταξη του φαινομένου. Μάλιστα, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι ο τζίρος της διοργάνωσης τα τελευταία χρόνια έχει ανέβει κατακόρυφα, είναι προφανές ότι η κάθε τέτοιου είδους τιμωρία (αποβολή από τη διοργάνωση, τιμωρία έδρας κ.τ.λ.) έχει και οικονομικό αντίκτυπο σε κάποιον σύλλογο μεγαλώνοντας τις συνέπειές της. Η - όπως θεωρούν παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας - επιτυχημένη συνταγή για την αντιμετώπιση της βίας μάλιστα οδήγησε την ίδια την ΟΥΕΦΑ να έχει δώσει αρκετές διαλέξεις και σεμινάρια μέχρι σήμερα για το θέμα συμβουλεύοντας τις Ποδοσφαιρικές Εθνικές Ομοσπονδίες ή ακόμα και τις εκάστοτε αστυνομικές αρχές για το πώς πρέπει να δρουν σε κάθε περιστατικό.

Η πραγματικότητα πίσω απ' την... κουρτίνα

Οι Ρώσοι οπαδοί της ΤΣΣΚΑ Μόσχας ήταν πρωταγωνιστές στα πλέον σοβαρά επεισόδια απ' την αρχή της σεζόν τα οποία έγιναν στη Ρώμη
Οι Ρώσοι οπαδοί της ΤΣΣΚΑ Μόσχας ήταν πρωταγωνιστές στα πλέον σοβαρά επεισόδια απ' την αρχή της σεζόν τα οποία έγιναν στη Ρώμη
Μέχρι εδώ ίσως και να έλεγε κάποιος «όλα καλά». Μόνο που τα πράγματα δεν αποδεικνύεται ότι είναι έτσι όπως τα σχεδίασαν ή προσπαθούν να τα παρουσιάσουν οι άνθρωποι της ΟΥΕΦΑ. Η λάμψη του προϊόντος δεν είναι τόσο φανταχτερή, κάτι που τα περιστατικά βίας, που έχουν στιγματίσει τους αγώνες σε Τσάμπιονς Λιγκ και Γιουρόπα Λιγκ από την αρχή της νέας σεζόν, σε κάθε αγωνιστική, αποδεικνύουν. Τα όσα έχουν συμβεί σε αρκετά ευρωπαϊκά γήπεδα από τις αρχές της νέας αγωνιστικής σεζόν μέχρι σήμερα, με οδομαχίες οπαδών, ή αντίστοιχες μάχες στις εξέδρες, τα μαχαιρώματα, οι μολότοφ, οι συλλήψεις, είναι η καλύτερη απόδειξη ότι οι τακτικές της ΟΥΕΦΑ με την ένταση της καταστολής κάθε άλλο παρά έχουν χτυπήσει το φαινόμενο. Αντίθετα, κάνουν ξεκάθαρο πως αυτό το μοντέλο του σημερινού εμπορευματοποιημένου ποδοσφαίρου, αυτό που η ίδια η ΟΥΕΦΑ υπηρετεί και ποντάρει ώστε να αυξήσει τα κέρδη της, είναι που ανδρώνει και συντηρεί τέτοιου είδους φαινόμενα.

Η χειραγώγηση της μάζας των οπαδών μέσω του πλέον χρήσιμου εργαλείου, όπως είναι ο φανατισμός, από λογής λογής συμφέροντα, που ξεκινάνε από τον εκάστοτε επιχειρηματία ή πολυεθνική που βλέπει σε αυτούς έναν οργανωμένο στρατό έτοιμο να δράσει για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του, μέχρι και τα πιο... χοντρά παιχνίδια, που σχετίζονται με την επιβολή συγκεκριμένων πολιτικών (πρόσφατα επεισόδια εθνικιστικού χαρακτήρα στα Βαλκάνια), είναι μια βασική πλευρά του σημερινού οικοδομήματος του ποδοσφαίρου ως προϊόντος.

Οσο και εάν αυτά προσπαθούν να τα κρύψουν οι αρμόδιοι του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου μιλώντας για μεμονωμένα περιστατικά, ανεγκέφαλους ή περιθωριακού τύπου συμπεριφορές, η πραγματικότητα θα τους διαψεύδει παταγωδώς και θα τους αφήνει έκθετους.

Τσάμπιονς Λιγκ: Κατακόρυφη αύξηση των περιστατικών

Οι εθνικιστικές σκιές δεν έλειψαν στα επεισόδια μεταξύ Σλοβάκων και Τσέχων οπαδών στην Μπρατισλάβα
Οι εθνικιστικές σκιές δεν έλειψαν στα επεισόδια μεταξύ Σλοβάκων και Τσέχων οπαδών στην Μπρατισλάβα
Τα μηνύματα στο φετινό Τσάμπιονς Λιγκ είχαν δοθεί από το καλοκαίρι ακόμα. Τότε, στα προκριματικά για το Γ' γύρο της διοργάνωσης είχαν πραγματοποιηθεί ιδιαίτερα σοβαρά επεισόδια στο Κίεβο, στην αναμέτρηση της Ντνίπρο με την Κοπεγχάγη στο στάδιο «Ολιμπίσκι». Οπαδοί της ουκρανικής ομάδας εκμεταλλεύτηκαν την απουσία των ανδρών σεκιούριτι και επιτέθηκαν στους εκδρομείς από τη Δανία, με αποτέλεσμα να διακοπεί ο αγώνας για ένα τέταρτο! Ως αιτία φερόταν το ανέμισμα μιας ρωσικής σημαίας από πλευράς φιλοξενουμένων. Ωστόσο ανάλογα περιστατικά συνεχίστηκαν και στους αγώνες της φάσης των ομίλων, τα οποία σημάδεψαν και τις 3 αγωνιστικές που έχουν γίνει μέχρι τώρα. Στα πιο σοβαρά από αυτά συγκαταλέγονται τα επεισόδια στην 1η αγωνιστική στη Ρώμη όταν οπαδοί της Ρόμα και της ΤΣΣΚΑ Μόσχας συγκρούστηκαν τόσο στους δρόμους της πόλης πριν τον αγώνα όσο και κατά τη διάρκειά του στις εξέδρες του Ολύμπικο. Για την ίδια αγωνιστική έκτροπα υπήρξαν και στην Ολλανδία στον αγώνα του Αγιαξ με την Παρί Σ.Ζ. καθώς Γάλλοι οπαδοί επιχείρησαν να συγκρουστούν με χούλιγκαν του Αγιαξ αλλά και της... Ουτρέχτης. Η προηγούμενη 3η αγωνιστική στιγματίστηκε από τα επεισόδια στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ οπαδών της Γαλατασαράι και των αντίστοιχων της Ντόρτμουντ, με τους τελευταίους να δέχονται επίθεση με μαχαίρια στα στενά της Πόλης πριν τον αγώνα.

ΓΙΟΥΡΟΠΑ ΛΙΓΚ: Ματωμένα παιχνίδια και εθνικιστικές σκιές

Εξω από το... χορό της βίας δεν έχει μείνει ούτε το Γιουρόπα Λιγκ, όπου κι εδώ αρκετοί αγώνες σημαδεύτηκαν από επεισόδια, κάποια εξ αυτών να χρήζουν μάλιστα μεγαλύτερης προσοχής για την επικινδυνότητά τους. Οπως αυτά που έγιναν πριν από 10 μέρες στην Μπρατισλάβα και στον αγώνα της τοπικής Σλόβαν με τη ...γειτόνισσα από την Τσεχία Σλάβια Πράγας, όταν Σλοβάκοι και Τσέχοι οπαδοί συγκρούστηκαν μεταξύ τους και με αστυνομικές δυνάμεις. Μάλιστα, ήταν τέτοιο το εύρος των επεισοδίων που επέφερε τη 40λεπτη διακοπή του αγώνα που λίγο έλειψε να είναι και οριστική (κάτι τέτοιο αποφεύχθηκε τελικά). Από τα επεισόδια δεν έλειψαν οι εθνικιστικές αναφορές. Σε μια άλλη περίπτωση εκτεταμένα επεισόδια μεταξύ Βέλγων οπαδών και ολλανδικής αστυνομίας προκλήθηκαν στον αγώνα της Φέγενορντ με τη Σταντάρ Λιέγης. Οπαδοί της βελγικής ομάδας προσπάθησαν να σπάσουν το φράγμα της αστυνομίας που τους χώριζε από εκείνους της Φέγενορντ, με αποτέλεσμα να υπάρξουν συγκρούσεις και τραυματισμοί. Αγριο ξύλο έπεσε και στη γαλλική πόλη Λιλ πριν από τον αγώνα της ομώνυμης ομάδας με την Εβερτον, όταν Γάλλοι και Αγγλοι χούλιγκανς μετέτρεψαν σε πεδίο μάχης τις πλατείες και τους δρόμους της πόλης. Σε αυτό ρόλο έπαιξε και ο υπερβάλλων ζήλος της γαλλικής αστυνομίας, όπως κατήγγειλαν άλλοι Αγγλοι οπαδοί - που δεν συμμετείχαν στα πρώτα επεισόδια - ενώ οι αναφορές έκαναν λόγο για σοβαρό τραυματισμό οπαδού από πλαστική σφαίρα αστυνομικού.


Μπ. Τσ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ