Κυριακή 2 Νοέμβρη 2014 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Το πανελλαδικό συλλαλητήριο αφήνει παρακαταθήκη

Η Αθήνα και το Σύνταγμα έγιναν το Σάββατο ο προορισμός για χιλιάδες διαδηλωτές, που ταξίδεψαν από κάθε γωνιά της Ελλάδας, οργανωμένα και με όλα τα μέσα. Στόχος, να διαδηλώσουν τις διεκδικήσεις τους για ουσιαστική προστασία των ανέργων, δουλειά για όλους, δουλειά με δικαιώματα, δημόσιο καθολικό σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, καμιά αντιδραστική αλλαγή στο συνδικαλιστικό νόμο, μισθούς και συντάξεις με κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες και όχι τις «αντοχές της οικονομίας» και την ανταγωνιστικότητα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Πριν ακόμα φτάσει η 1η του Νοέμβρη, το πανελλαδικό συλλαλητήριο άφηνε παρακαταθήκη για τη συνέχεια.

Στις 5 και 6 Σεπτέμβρη, συνεδρίασε στη Θεσσαλονίκη η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή του ΠΑΜΕ. Πάνω από 200 συνδικαλιστές, εκλεγμένοι σε οργανώσεις του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, αλλά και από Επιτροπές Αγώνα και ψηφοδέλτια που στηρίζουν οι ταξικές δυνάμεις, συζήτησαν, ενέκριναν και εμπλούτισαν την πρόταση της Εκτελεστικής Γραμματείας για τη διοργάνωση ενός αγωνιστικού δίμηνου δράσης, με αιχμή τα προβλήματα των ανέργων, των απλήρωτων, των μισοάνεργων, που βρίσκονται μέσα σε κάθε οικογένεια, στην πλειοψηφία τους δεν είναι συνδικαλισμένοι και ο ρόλος τους είναι αναντικατάστατος για την ανασύνταξη του κινήματος.

Να ακουστεί η φωνή μας!

Την Κυριακή 7 Σεπτέμβρη, το ΠΑΜΕ έδωσε στη δημοσιότητα το κάλεσμα προς τα σωματεία και τους φορείς του κινήματος να πάρουν πάνω τους την οργάνωση του συλλαλητηρίου, να φτάσουν σ' αυτό με αγωνιστικές δράσεις μέσα στο δίμηνο Σεπτέμβρη - Οκτώβρη.

Στο κάλεσμα σημειωνόταν ανάμεσα σε άλλα: «Να ακουστεί η φωνή μας δυνατά! Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα, τους ανέργους, τη νεολαία, τις γυναίκες, τους συνταξιούχους να προετοιμαστούν για νέα, σκληρή σύγκρουση με τους σχεδιασμούς και την πολιτική της κυβέρνησης, της ΕΕ και του κεφαλαίου. Η επίθεση αφορά τους πάντες! Ηρθε η ώρα να δοθεί συνολική - καταιγιστική - ενωτική - ταξική απάντηση. Απέναντι στην επίθεση κεφαλαίου και κυβέρνησης ο μόνος δρόμος είναι η οργάνωση του αγώνα, η αντίσταση στην επέκταση της ελαστικότητας και στη μείωση των μισθών, η κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων, η υπεράσπιση των Συλλογικών Συμβάσεων».

Οι συνταξιούχοι άφησαν το στίγμα τους στους αγώνες του προηγούμενου διαστήματος
Οι συνταξιούχοι άφησαν το στίγμα τους στους αγώνες του προηγούμενου διαστήματος
Ακολούθησε μια περίοδος πυκνή σε συνεδριάσεις σωματείων και Γενικές Συνελεύσεις σε κλάδους και τόπους δουλειάς. Μέρα με τη μέρα, αυξάνονταν οι αποφάσεις συμμετοχής στο δίμηνο δράσης και στο πανελλαδικό συλλαλητήριο. Την Παρασκευή το βράδυ, λίγο πριν το Σύνταγμα πλημμυρίσει με κόσμο, είχαν κοντέψει τις 1.000, προσμετρώντας και τους φορείς του κινήματος που δήλωσαν συμμετοχή.

Πλούσιος απολογισμός

Ολο το Σεπτέμβρη και τον Οκτώβρη, έγιναν εκατοντάδες παρεμβάσεις σε όλη τη χώρα, με αιχμή τα ζητήματα των ανέργων και με αίτημα την ουσιαστική προστασία τους. Συγκροτήθηκαν καινούριες Επιτροπές αγώνα, βελτιώθηκε η λειτουργία ορισμένων σωματείων, δυνάμωσαν οι δεσμοί με εργαζόμενους και ανέργους. Ανοιξε στα γεμάτα η αντιπαράθεση με τον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό, ειδικά εκεί όπου οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ δεν είναι πλειοψηφία. Σε περίπου 100 σωματεία όπου δεν πλειοψηφούν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, πάρθηκαν αποφάσεις για συμμετοχή στο συλλαλητήριο, κάτω απ' την πίεση και των ίδιων των εργαζομένων.

Σημαντικός σταθμός στο δρόμο προς το πανελλαδικό συλλαλητήριο ήταν οι συγκεντρώσεις που διοργάνωσε το ΠΑΜΕ στις 3 και 4 Οκτώβρη σε 58 συνολικά πόλεις όλης της χώρας, για τα ζητήματα της ανεργίας. Σ' αυτές συμμετείχαν η ΠΑΣΕΒΕ, η ΠΑΣΥ, η ΟΓΕ και το ΜΑΣ, με τα ιδιαίτερα αιτήματα αυτοαπασχολούμενων, αγροτών, γυναικών και νεολαίας. Η προετοιμασία της πανελλαδικής κινητοποίησης βοηθάει να γίνει ένα βήμα πιο πέρα στην πάλη της κοινωνικής συμμαχίας.

Εξω από τον ΟΑΕΔ, διεκδικώντας μέτρα ουσιαστικής προστασίας των ανέργων

Motion Team

Εξω από τον ΟΑΕΔ, διεκδικώντας μέτρα ουσιαστικής προστασίας των ανέργων
Επόμενος σταθμός είναι η πανεργατική πανελλαδική απεργία στις 27 του Νοέμβρη. Η δυναμική του πανελλαδικού συλλαλητηρίου, η συσπείρωση που επιτεύχθηκε, ο αντίκτυπός του πρέπει να αποτυπωθούν σ' αυτή τη νέα μάχη, που θα δοθεί με πρωταγωνιστή τις ταξικές δυνάμεις.

(Την ώρα που «έκλεινε» η ύλη της Α' έκδοσης, ήταν αδύνατο να εικονογραφηθεί με φωτογραφίες από το συλλαλητήριο. Αναλυτικό ρεπορτάζ και φωτογραφίες δημοσιεύουμε στη Β' έκδοση).


Από τη συγκέντρωση στην Αθήνα, στις 4 Οκτώβρη
Από τη συγκέντρωση στην Αθήνα, στις 4 Οκτώβρη

Από συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του δίμηνου δράσης

MotionTeam

Από συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του δίμηνου δράσης

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ