Τετάρτη 6 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 86
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Εφυγε» ο Mεξικανός... «Ζορμπάς»

Από τις 4.30 μ.μ. της Κυριακής, οπότε και άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο της Βοστόνης των ΗΠΑ σε ηλικία 86 ετών, ο διάσημος ηθοποιός Αντονι Κουίν πέρασε για πάντα στην ιστορία του Χόλιγουντ. Η εκπρόσωπος του νοσοκομείου δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες για τα αίτια του θανάτου.

Ο Αμερικανός ηθοποιός, του οποίου το κανονικό όνομα ήταν Αντόνιο Κινόνες, γεννήθηκε στο Μεξικό στις 25 Απρίλη 1915 και μεγάλωσε στο Λος Αντζελες. Μέσα σε 50 χρόνια εμφανίστηκε σε περισσότερες από 150 ταινίες. Παντρεύτηκε δύο φορές. Την πρώτη φορά το 1937 με την Κάθριν ντε Μιλ, θετή κόρη του παραγωγού Σεσίλ ντε Μιλ. Από τους γάμους του απέκτησε συνολικά 13 παιδιά.

Το 1964 ερμήνευσε το ρόλο του Αλέξη Ζορμπά στην ομώνυμη ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη, της οποίας ήταν και παραγωγός. Το 1954 έπαιξε στην ταινία «Λα στράντα» του Φεντερίκο Φελίνι. Η καριέρα του ξεκίνησε το 1936 με την ταινία «Λόγια» («Paroles)» και μετά συνέχισε με την ταινία «Γαλαξίας». Ασχολείται με το θέατρο και γνωρίζει επιτυχία με την ερμηνεία του στο έργο «Λεωφορείο ο πόθος» του Τένεσι Ουίλιαμς.

Η επιτυχία στον κινηματογράφο φθάνει με την ταινία «Βίβα Ζαπάτα» του Ηλία Καζάν (1952), με πρωταγωνιστή τον Μάρλον Μπράντο, για την οποία ο Κουίν θα τιμηθεί με Οσκαρ δεύτερου ανδρικού ρόλου.

Η επιτυχία συνεχίζεται με την ταινία «Παθιασμένη ζωή του Βίνσεντ βαν Γκογκ» του Βιτσέντε Μινέλι, για την οποία θα τιμηθεί και πάλι με Οσκαρ για δεύτερο ανδρικό ρόλο.

«Ο Λόρενς της Αραβίας», «Ο άνθρωπος με τα χρυσά πιστόλια», «Αλέξης Ζορμπάς» και η «25η ώρα» είναι μερικές από τις σημαντικότερες ταινίες του.

Ο ηθοποιός Αντονι Κουίν είχε εκφράσει την επιθυμία να σκορπιστεί η τέφρα του στα φαράγγια της Τσιουάουα, όπου γεννήθηκε και έζησε πολύ φτωχά τα παιδικά του χρόνια.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ