Κυριακή 26 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Ενδο-συμμαχικές τριβές με αφορμή το Κομπανί

Τουρκικό άρμα μάχης σε κατάσταση «αναμονής», ενώ βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το Κομπανί της Βόρειας Συρίας
Τουρκικό άρμα μάχης σε κατάσταση «αναμονής», ενώ βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το Κομπανί της Βόρειας Συρίας
Τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις στους κόλπους της συμμαχίας των «προθύμων» που συγκροτεί η κυβέρνηση του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, έναντι υποτίθεται των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), που οι ίδιες δημιούργησαν ως «μοχλό» ανατροπής μη αρεστών κυβερνήσεων, ανέδειξαν, για μία ακόμη φορά, και οι εξελίξεις της περασμένης βδομάδας. Ανέδειξαν επιπλέον τις δυσκολίες που συναντούν τα κέντρα των ιμπεριαλιστών στην Ουάσιγκτον με στόχο τον ξαναμοίρασμα της γεωπολιτικής «τράπουλας» στην περιοχή, καθώς η τουρκική αστική τάξη και τα μονοπώλια που εκείνη προωθεί δείχνουν να προωθούν τους δικούς τους σχεδιασμούς και συμφέροντα, που, στην παρούσα φάση, δε δείχνουν πλήρως ευθυγραμμισμένα με αυτά των δυτικών συμμάχων τους.

Σε κάθε περίπτωση, κρίνεται ενδεικτική των σύνθετων ανακατατάξεων στην περιοχή η «συμβολική» απόφαση των ΗΠΑ να ανεφοδιάσουν, την περασμένη Κυριακή (19/10), από αέρος τους μαχητές των δυνάμεων Αμυνας «PYD» των Κούρδων της Συρίας με ελάσσονος αξίας όπλα. Αυτό το έπραξαν μολονότι γνώριζαν την έντονη αντίθεση του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και τη θέση της Αγκυρας που ταυτίζει τους Κούρδους μαχητές της Συρίας με τους «τρομοκράτες» (όπως τους χαρακτηρίζει) μαχητές των Κούρδων του ΡΚΚ. Αλλωστε, ο Ερντογάν εξέφραζε, άοκνα, όλη τη βδομάδα την αντίθεσή του στην επιλογή των ΗΠΑ να ανεφοδιάσουν από αέρος τους Κούρδους της Συρίας στο Κομπανί, χαρακτηρίζοντας «εσφαλμένη» τη στρατηγική επιλογή των ΗΠΑ ακόμη και στη διάρκεια της περιοδείας του στη Βαλτική...

Παράλληλα, οι αντιθέσεις Ουάσιγκτον - Αγκυρας αποτυπώθηκαν και στις δηλώσεις της εκπροσώπου του Στέιτ Ντηπάρτμεντ, Μαρί Χαρφ, πως οι ΗΠΑ διαφωνούν με την Τουρκία και δε θεωρούν την ένοπλη πτέρυγα του αστικού «Κόμματος Δημοκρατικής Ενωσης» των Κούρδων της Συρίας, «PYD», τρομοκρατική.

Σε όλα αυτά θα πρέπει να συνυπολογίζει κανείς και την «εκκωφαντική» σιωπή που τηρήθηκε όλη την τελευταία βδομάδα γύρω από τα συνεχιζόμενα ανατολίτικα παζάρια της κυβέρνησης Ερντογάν με τις ΗΠΑ σχετικά με τη διάθεση και χρήση της στρατιωτικής βάσης στο Ιντσιρλίκ και άλλες συμμαχικές «διευκολύνσεις» έναντι των τζιχαντιστών.

Αμερικανικές κατηγορίες

Οι εντεινόμενες συμμαχικές τριβές αντικατοπτρίστηκαν την Πέμπτη και στην ομιλία του Αμερικανού υφυπουργού Οικονομικών αρμόδιου για θέματα τρομοκρατίας και μυστικών υπηρεσιών, Ντέιβιντ Κοέν, στο «Προικοδότημα Κάρνεγκι για τη Διεθνή Ειρήνη». Ο Κοέν «κάρφωσε» την Τουρκία πως βοηθά τους τζιχαντιστές στο λαθρεμπόριο πετρελαίου, σημειώνοντας πως οι τελευταίοι, από τα μέσα Ιούνη, αποκομίζουν τουλάχιστον 1.000.000 δολάρια τη μέρα από αυτήν τη δραστηριότητα. Εκτίμησε πως είναι αποτελεσματικές οι επιδρομές των ΗΠΑ σε διυλιστήρια που ελέγχει το ΙΚ σε Συρία και Ιράκ, απειλώντας στη συνέχεια με «αυστηρές κυρώσεις» όσους εμπλέκονται στο λαθρεμπόριο πετρελαίου. Σε αυτούς δεν ενέπλεξε μόνο Τούρκους αλλά και Κούρδους μεσάζοντες από το Βόρειο Ιράκ, που τους κατηγόρησε πως συνεργάζονται με τους τζιχαντιστές αποκομίζοντας σημαντικά κέρδη από το λαθρεμπόριο φτηνού πετρελαίου και τους απείλησε με «αυστηρές κυρώσεις».

Απέναντι σε αυτές τις πιέσεις η Τουρκία αποφασίζει, για την ώρα, να απαντήσει με «επίθεση φιλίας» επιχειρώντας να εμφανιστεί δήθεν ως «έτοιμη» να «βοηθήσει» τους Κούρδους της Συρίας. Ανακοίνωσε έτσι μεσοβδόμαδα πως θα παράσχει διευκολύνσεις ώστε να περάσουν από το έδαφός της περίπου 150 ως 200 Κούρδοι μαχητές Πεσμεργκά του Βορείου Ιράκ και άλλοι 1.300 ένοπλοι του λεγόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» για να βοηθήσουν τους μαχητές του Κομπανί στη Βόρεια Συρία. Χωρίς, βεβαίως, οι τελευταίοι να έχουν ζητήσει βοήθεια από τους Πεσμεργκά ή τον «Ελεύθερο Συριακό Στρατό», διαπιστώνοντας τη φανερή προσπάθεια της Τουρκίας να σπείρει διχόνοιες και να εντείνει αντιθέσεις ανάμεσα στους Κούρδους της περιοχής και τις υποτίθεται «μετριοπαθείς» δυνάμεις της συριακής «αντιπολίτευσης»...


Δ.ΟΡΦ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ