Κυριακή 26 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΝΕΡΓΟΙ ΚΑΙ «ΠΡΑΚΤΙΚΑΡΙΟΙ» ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ
Αναγκαίο βήμα η συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα

Ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με δύο μέλη της νεοσύστατης Επιτροπής για τους στόχους και το σχέδιο δράσης της

Από την πρώτη κινητοποίηση της Επιτροπής Αγώνα στο υπουργείο Υγείας

ΦΩΤΗΣ ΚΑΡΑΜΠΕΤΣΟΣ

Από την πρώτη κινητοποίηση της Επιτροπής Αγώνα στο υπουργείο Υγείας
Ανεργοι και «πρακτικάριοι» υγειονομικοί διαφόρων ειδικοτήτων, ανάμεσά τους και «απασχολούμενοι» στα προγράμματα κατάρτισης στην Υγεία, συγκεντρώθηκαν την Τρίτη, 30 Σεπτέμβρη, στην Αθήνα, συζήτησαν για τα προβλήματά τους και την ανάγκη να οργανώσουν την πάλη τους. Σ' αυτήν την κατεύθυνση, συγκροτήθηκε η Επιτροπή Αγώνα Ανέργων - Πρακτικάριων Υγειονομικών (ΕΑΑΠΥ). Το γεγονός ότι αυτή η Επιτροπή συγκροτήθηκε στο πλαίσιο της δίμηνης καμπάνιας που αποφάσισε η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή του ΠΑΜΕ είναι ένα ακόμα δείγμα των αποτελεσμάτων που μπορεί να φέρει η προσανατολισμένη και με ένταση δουλειά για τους άνεργους και την ανεργία.

Ηδη, η Επιτροπή «μετράει» τη συμμετοχή της στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, που έγινε στις 4 Οκτώβρη στην Αθήνα, για μέτρα προστασίας των ανέργων, ενώ οργάνωσε και παρέμβαση στο υπουργείο Υγείας. Μπροστά στο πανελλαδικό συλλαλητήριο της 1ης Νοέμβρη, η Επιτροπή Αγώνα καλεί τους χιλιάδες άνεργους - «ωφελούμενους» - «απασχολούμενους» - πρακτικάριους να συμμετέχουν μαζικά. Ο «Ρ» συνομίλησε με δύο μέλη της Επιτροπής, την άνεργη νοσηλεύτρια, Ευαγγελία Σκουράκη και την Χαρά Πλιατσκίδου, άνεργη επισκέπτρια Υγείας.

Πολλά και οξυμένα προβλήματα

«Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι πολλά», λέει η Ευαγγελία και απαριθμεί ορισμένα από αυτά: «Αρχικά, λες "τελείωσα τη σχολή, να κάνω την πρακτική μου, ώστε να μάθω λίγο το επάγγελμα". Και σε αναγκάζουν να δουλεύεις με 176 ευρώ εάν είσαι απόφοιτος ΤΕΙ και απλήρωτος εάν είσαι από τα ΕΠΑΣ, ΕΠΑΛ κ.λπ., έτσι για να μαθαίνεις τις συνθήκες που θέλουν να δουλεύεις, χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με εργαζόμενους που τρέχουν για να βγάλουν τη δουλειά και δεν προλαβαίνουν να σε εκπαιδεύσουν».

Κι όταν τελειώσει η πρακτική; «Εκεί αρχίζει ο Γολγοθάς», συνεχίζει η ίδια. «Ψάχνεις για δουλειά σε ιδιωτικές κλινικές που θα πρέπει να συμβιβαστείς να δουλέψεις σε πολύ άσχημες συνθήκες, λόγω της έλλειψης προσωπικού, να μάθεις να κοστολογείς τον ασθενή και να δουλεύεις απλήρωτος για μήνες. `Η να περιμένεις να βγουν τίποτα πεντάμηνα, προγράμματα "voucher" και συμβάσεις ενός χρόνου, δηλαδή κακοπληρωμένη δουλειά και για μικρό διάστημα. Τελειώνοντας, ξεκινάς πάλι από την αρχή. Αλλοι αναγκάζονται, λόγω των άσχημων συνθηκών ζωής τους, να μεταναστεύσουν για να βρουν δουλειά για να μπορέσουν να επιζήσουν», λέει στον «Ριζοσπάστη» η Ευαγγελία.

«Τα προβλήματα και για τους νέους απόφοιτους και άνεργους στο χώρο Υγείας - Πρόνοιας είναι αφενός προβλήματα καθαρά επιβίωσης που αντιμετωπίζουν χιλιάδες νέοι άνεργοι σήμερα, ανεξαρτήτως κλάδου κι αφετέρου πιο εξειδικευμένα και με βάση τις ολέθριες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στον τομέα της Υγείας», συμπληρώνει η Χαρά και συνεχίζει:

«Τα προβλήματα ξεκινάνε ήδη από τη φοίτηση στα διάφορα τμήματα υγειονομικών σχολών ΑΕΙ/ΤΕΙ, αλλά και σχολών κατάρτισης ΙΕΚ/ΕΠΑΣ με τη συγχώνευση τμημάτων ή την πλήρη κατάργησή τους, τη μείωση μαθημάτων, τις καθυστερήσεις των βιβλίων και την αντικατάστασή τους από πετσοκομμένες σημειώσεις, την έλλειψη καθηγητών και κατάλληλων υποδομών».

Στέκεται κι αυτή στις άθλιες συνθήκες που γίνεται η πρακτική άσκηση και καταλήγει: «Οσοι νέοι δουλεύουν πλέον στο χώρο της Υγείας, δουλεύουν με το νέο μοντέλο "σύγχρονης εργασίας" όπως λένε, ή αλλιώς σύγχρονης δουλείας που λέμε και ζούμε εμείς. Τα προγράμματα voucher, καθώς και τα διάφορα "κοινωφελή προγράμματα" με ημερομηνία λήξης, είναι το νέο μοντέλο της ανεργίας, η ανακυκλούμενη ανεργία κι εμείς οι άνεργοι - εργαζόμενοι. Μας βαφτίζουν ''ωφελούμενους'', εργαζόμαστε χωρίς δικαιώματα, χωρίς άδειες, χωρίς ασφάλιση, χωρίς συντάξιμα ένσημα, να μην ξέρουμε πότε θα πληρωθούμε, να δουλεύουμε στα νοσοκομεία και να μην μπορούμε καλά καλά εμείς οι ίδιοι να λάβουμε υπηρεσίες Υγείας, αφού δεν υπάρχει ιατροφαρμακευτική κάλυψη».

Αναγκαίο βήμα η Επιτροπή

Για την ανάγκη που υπηρετεί η συγκρότηση της Επιτροπής Αγώνα, η Ευαγγελία μάς λέει: «Είμαστε άνεργοι, πρακτικάροι και "απασχολούμενοι" στα προγράμματα κατάρτισης υγειονομικοί διαφόρων ειδικοτήτων, που αποφασίσαμε να αγωνιστούμε μαζί για να διεκδικήσουμε λύσεις στα προβλήματά μας. Γιατί, μόνος του κανένας δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα. Είμαστε άνθρωποι που έχουμε σπουδάσει σε διάφορους κλάδους της Υγείας και θέλουμε να δουλέψουμε πάνω σ' αυτό που σπουδάσαμε».

Η αντίφαση είναι μεγάλη, όπως μας εξηγεί η ίδια: «Τη στιγμή που αντιμετωπίζουμε αυτήν την κατάσταση, χιλιάδες είναι οι ελλείψεις προσωπικού στις δημόσιες μονάδες Υγείας - Πρόνοιας, με τραγικές επιπτώσεις τόσο στους ασθενείς όσο και στους ίδιους τους εργαζόμενους. Θέλουμε Υγεία και μπορεί να υπάρξει που να μην είναι ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα, να είναι εντελώς δωρεάν σε όλους με αποκλειστική ευθύνη του κράτους. Θέλουμε άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις μονάδες Υγείας και Πρόνοιας, για να καλυφθούν τα μεγάλα κενά που υπάρχουν».

«Διεκδικούμε σταθερή δουλειά με δικαιώματα στον κλάδο που διαλέξαμε και σπουδάσαμε», προσθέτει η Χαρά και συνεχίζει: «Επιδιώκουμε μέσα από την επιτροπή να σπάσουμε το φόβο, τη μοιρολατρία, να νιώσει ο κάθε νέος άνεργος ότι δεν είναι μόνος του σε αυτό, να γνωριστούμε μεταξύ μας, να γνωρίσουμε τη συλλογικότητα και την αλληλεγγύη, οι οποίες είναι απαραίτητες στις σημερινές δύσκολες συνθήκες. Να αναπτύξουμε πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες, να αξιοποιήσουμε τα ενδιαφέροντα και τα ταλέντα μας και να τους δείξουμε ότι είμαστε εδώ ενωμένοι και θα μας βρίσκουν συνεχώς μπροστά τους».

Για την έως τώρα δράση της Επιτροπής, η Ευαγγελία μάς λέει: «Η πρώτη μας δράση, ήταν η συμμετοχή στο συλλαλητήριο της 4ης Οκτωβρίου, στην Αθήνα. Και είχαμε πει η επόμενη παρέμβασή μας να είναι στο υπουργείο Υγείας, όπως και έγινε. Συναντηθήκαμε με εκπρόσωπο της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και η μόνη απάντησή του ήταν ότι μέχρι τέλους του 2014 θα βγει προκήρυξη για 2.500 μόνιμες θέσεις.

Ξεκαθαρίσαμε ότι η προκήρυξη αφορά λιγοστές θέσεις σε σχέση με τις τεράστιες ελλείψεις. Για τα προβλήματα των συμμετεχόντων στα προγράμματα Voucher, δήλωσαν αναρμόδιοι και μας παρέπεμψαν στο υπουργείο Εργασίας. Συμφωνήθηκε να γίνει και νέα συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας».

Ολοι στο συλλαλητήριο!

Για τον προγραμματισμό από εδώ και πέρα, μας λέει: «Δεν είχαμε αυταπάτες ότι με μια κινητοποίηση θα κερδίζαμε αυτά που διεκδικούμε. Γι' αυτό προγραμματίζουμε κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας για τα προβλήματα των Voucher και νέα συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας, για να πιέσουμε να βγει άμεσα μαζική προκήρυξη για μόνιμες προσλήψεις.

Συμμετέχουμε μαζικά στο πανελλαδικό συλλαλητήριο τη 1η Νοέμβρη μαζί με τους γονείς μας, τους εργαζόμενους, τους φοιτητές, τους υπόλοιπους άνεργους, για μέτρα προστασίας των ανέργων. Γιατί ο αγώνας είναι κοινός και έτσι πρέπει να τον αντιμετωπίσουμε».


Ε.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κάλεσμα του ΠΑΜΕ στους ανέργους(2016-01-30 00:00:00.0)
Τα... «φούμαρα» της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ για τους νέους ανέργους(2016-01-09 00:00:00.0)
Κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας(2015-02-04 00:00:00.0)
Καλπάζει με ασύλληπτους ρυθμούς(2013-06-06 00:00:00.0)
Κόντρα στο σχέδιο δράσης υπερεκμετάλλευσης των νέων(2013-01-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ