Σάββατο 25 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΕ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΑΦΡΙΚΗ
«Επιθεωρεί» μονάδες και υποδομές του Πολεμικού Ναυτικού

«Περαιτέρω δυνατότητες μελλοντικής ενίσχυσης της συνεργασίας» με δυνάμεις των ΗΠΑ συζητήθηκαν στην επίσκεψη του Αμερικανού διοικητή στη Σούδα

Από την επίσκεψη του Αμερικανού διοικητή στο Ναύσταθμο Κρήτης
Από την επίσκεψη του Αμερικανού διοικητή στο Ναύσταθμο Κρήτης
Συνεχίζονται οι επαφές της στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας με ανώτατους στρατιωτικούς παράγοντες του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, στη γενικότερη επιχείρηση γεωστρατηγικής αναβάθμισης της ελληνικής αστικής τάξης στην ευρύτερη περιοχή μέσω και της «στρατιωτικής διπλωματίας». Σε αυτό το πλαίσιο, ο διοικητής της Διακλαδικής Διοίκησης Συμμαχικών Δυνάμεων Νάπολης (JFC Naples) και ταυτόχρονα διοικητής των Ναυτικών Δυνάμεων των ΗΠΑ σε Ευρώπη και Αφρική, ναύαρχος Mark Ε. Ferguson, προχωρά σε μια άτυπη «επιθεώρηση» μονάδων και δομών του Πολεμικού Ναυτικού, σε μια φάση που κλιμακώνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και ανταγωνισμοί στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και τη Μαύρη Θάλασσα.

Συγκεκριμένα, την Πέμπτη, ο Αμερικανός διοικητής, παρουσία του αρχηγού ΓΕΝ, αντιναύαρχου Ευ. Αποστολάκη, επισκέφθηκε το Ναύσταθμο Κρήτης στη Σούδα και το Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ).

Θυμίζουμε, στο Ναύσταθμο Κρήτης στεγάζεται και η αμερικανική αερο-ναυτική βάση («Αμερικάνικη Ευκολία Σούδας»). Το δε ΚΕΝΑΠ παίζει κομβικό ρόλο για τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ, καθώς εκπαιδεύει (σε αλλεπάλληλα, υψηλών απαιτήσεων και εξειδικευμένα «σχολεία») στελέχη για έλεγχο θαλασσών με νηοψίες επιφάνειας, υποβρύχιες έρευνες και εναέριες επιτηρήσεις, στο όνομα της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας», της «πειρατείας» και άλλων «ασύμμετρων απειλών».

Οπως λέγεται επισήμως από τη διοίκηση του ΚΕΝΑΠ, ο Αμερικανός διοικητής ενημερώθηκε «για την αποστολή, το έργο και τις δραστηριότητες του ΚΕΝΑΠ, εστιάζοντας στη συμμετοχή - εκπαίδευση των Μονάδων των ΗΠΑ στο Κέντρο, ενώ συζητήθηκαν και οι περαιτέρω δυνατότητες μελλοντικής ενίσχυσης της συνεργασίας. Στη συνέχεια, ακολούθησε επίσκεψη στον προσομοιωτή εκπαίδευσης και τις εγκαταστάσεις του Κέντρου».

Προηγούμενα, στις 16 Οκτώβρη, ο Μ. Ferguson είχε επισκεφθεί το ΓΕΝ, το Αρχηγείο Στόλου, καθώς και πολεμικά πλοία στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας. Συναντήθηκε τότε και με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Μ. Κωσταράκο, με τον οποίο συζήτησαν «θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος».

Υπενθυμίζουμε ότι ο Μ. Ferguson ανέλαβε καθήκοντα στα τέλη Ιούλη. Το σχετικό ανακοινωθέν της ΝΑΤΟικής Διοίκησης Νάπολης σημείωνε τότε: «Ως διοικητής του JFC Naples, ο Ferguson θα προετοιμάσει, θα σχεδιάσει και θα διεξαγάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις, προκειμένου να διαφυλαχθεί η ακεραιότητα της ειρήνης, της ασφάλειας και της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών - μελών της Συμμαχίας και της ελευθερίας των θαλασσών και των οικονομικών ζωτικών οδών σε όλη τη ζώνη επιχειρήσεων του Ανώτατου Συμμαχικού Διοικητή Ευρώπης και πέραν αυτής. Οι επιχειρησιακές ευθύνες του ΝΑΤΟ περιλαμβάνουν επιχειρήσεις στα Βαλκάνια, τη Μαύρη Θάλασσα, τη Μεσόγειο και αποστολές εκπαίδευσης του ΝΑΤΟ».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ