Κυριακή 3 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αιματηρή επίθεση και φόβοι αιματηρότερης απάντησης

Το ενδεχόμενο να απαντήσει με «ολοκληρωτικό πόλεμο» στη βομβιστική επίθεση σε κέντρο του Τελ Αβίβ μελετούσε χτες η ισραηλινή κυβέρνηση

ΤΕΛ ΑΒΙΒ, ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ, ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ, ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ, ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ και ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Ο αποκλεισμός όλων των παλαιστινιακών εδαφών τον οποίο επέβαλε χθες το μεσημέρι ο ισραηλινός στρατός προοιωνιζόταν τις χειρότερες δυνατές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν βρισκόταν σε σύσκεψη με την κυβέρνησή του και, κατά πληροφορίες, το θέμα ήταν, όχι αν θα υπάρξει στρατιωτική απάντηση, αλλά ποιας έντασης, στη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας σε παραλιακή ντίσκο του Τελ Αβίβ το βράδυ της Παρασκευής, που κόστισε, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, 18 ζωές και κάπου 100 τραυματισμούς. Εκπρόσωπος του Ισραηλινού πρωθυπουργού δήλωσε πως «θα απαντήσουμε (στρατιωτικά), όταν και όπου αποφασίσουμε».

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Γιάσερ Αραφάτ καταδίκασε απερίφραστα τη βομβιστική ενέργεια - η ευθύνη για την οποία δεν είναι σαφές σε ποιον ανήκει, αφού πληροφορίες έφεραν τον ζωσμένο εκρηκτικά άνδρα που μετέτρεψε το βράδυ της Παρασκευής σε κόλαση να ανήκει είτε στην οργάνωση Τζιχάντ ή στην Χαμάς - και κάλεσε για «αποφυγή της κλιμάκωσης». Πράγμα αμφίβολο, αφού ο Σαρόν, που ούτως ή άλλως πιστεύει στην «αποτελεσματικότητα» των στρατιωτικών μέσων (οι εκατοντάδες νεκροί διαδηλωτές της νέας Ιντιφάντα είναι η απόδειξη), δέχεται «πιέσεις» για να διατάξει «ολοκληρωτικό πόλεμο» κατά των Παλαιστινίων. Και μάλιστα με πιθανή «ανοχή» από πλευράς Ουάσιγκτον, όπου ο Τζορτζ Ουόκερ Μπους μιλούσε για «ειδεχθή επίθεση χωρίς καμία δικαιολογία».

ΗΠΑ, ΕΕ και ΟΗΕ καταδίκασαν την επίθεση, καλώντας μονόπλευρα χθες τον Αραφάτ να «τερματίσει τη βία».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ