Κυριακή 3 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
ΠΡΟΣΩΠΟ
Μπουλέντ Ετσεβίτ

Γρηγοριάδης Κώστας

Σ' οποιαδήποτε άλλη χώρα θα χαρακτηριζόταν κωμικό το να ανθίστανται στη με συνοπτικές διαδικασίες εκποίηση της κρατικής περιουσίας οι παραδοσιακοί δεξιοί και οι ακραίοι εθνικιστές μιας κυβέρνησης, αλλά στην Τουρκία δε γελάει κανείς, παρά το ότι ακριβώς αυτό συμβαίνει υπό του «κεντροαριστερού»Μπουλέντ Ετσεβίτ.

Η παραίτηση του υπουργού Ιδιωτικοποιήσεων, μέλους του κόμματος Μητέρας Πατρίδας, Γιουξέλ Γιάλοβα (Πέμπτη) επειδή έθεσε αντιρρήσεις στη φιλελευθεροποίηση της αγοράς καπνού - η οποία στραγγαλίζει τους καπνοπαραγωγούς - όπως και το ότι απαλλάχτηκε της ευθύνης μιας χρεοκοπημένης τράπεζας το στέλεχος του κόμματος Εθνικιστικής Δράσης Φαρούκ Μπαλ και αποφασίστηκε η υπαγωγή της απευθείας στον αδίστακτο «υπερ-υπουργό» Οικονομικών Κεμάλ Ντερβίς, επειδή ο εθνικιστής αντιδρούσε την ιδέα του ξεπουλήματός της (Παρασκευή), είναι ενδείξεις ανίατης πολιτικής σχιζοφρένειας, που όμως δεν εκπλήσσει. Ο Ετσεβίτ, ο Ντερβίς και ο Γιλμάζ, άλλωστε, δε δίνουν «εξετάσεις» στον τουρκικό λαό, αλλά στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στην Παγκόσμια Τράπεζα και στις ΗΠΑ - έτσι το ότι αντιπροσωπεία του ΔΝΤ έφθασε την Παρασκευή στην Αγκυρα για να «εξετάσει», ακριβώς, την «πρόοδο» των συμφωνηθεισών μεταρρυθμίσεων εξηγεί την υποβάθμιση της κρίσης. Το γεγονός, ακόμη, ότι σήμερα ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Ντόναλντ Ράμσφελντ φθάνει στην Τουρκία για να διαπραγματευτεί πιθανή ένταξή της στην Εθνική Πυραυλική Αμυνα (NMD) - που μόνο «εθνική» και «άμυνα» δεν είναι, παρεμπιπτόντως - έκανε την ανάγκη προβολής ως αρραγούς και καλολαδωμένου του κυβερνητικού μηχανισμού επιτακτική.

Ως συνήθως, όσα «παίζονται» στο μακιαβελικό πολιτικό σκηνικό της Τουρκίας ουδεμία σχέση έχουν με λαϊκά αιτήματα, εκτός αν πρόκειται για την κατάπνιξή τους - όπως π.χ. στην περίπτωση των αιτημάτων για αυξήσεις στους μισθούς μετά το σοκ της οικονομικής κρίσης, ή, την ίδια ώρα, τη συνέχιση του εγκλήματος κατά των αντιστεκόμενων απεργών πείνας πολιτικών κρατουμένων, δεκάδες εκ των οποίων πεθαίνουν...


Μπ. Γ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ