Πέμπτη 23 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Υπερψηφίστηκαν η νέα Κομισιόν και τα νέα μέτρα στήριξης των μονοπωλίων

«Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, δημοσιονομική αξιοπιστία και επενδύσεις» το αντιλαϊκό τρίπτυχο της επόμενης φάσης

Ο σοσιαλδημοκράτης Μ. Σουλτς και ο Ζ. Κ. Γιούνκερ του ΕΛΚ, αμφότεροι αρχικά υποψήφιοι για την προεδρία της Κομισιόν, μετά τα ενδοαστικά κομπρεμί στην ΕΕ ανέλαβαν την προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου και της Κομισιόν αντίστοιχα
Ο σοσιαλδημοκράτης Μ. Σουλτς και ο Ζ. Κ. Γιούνκερ του ΕΛΚ, αμφότεροι αρχικά υποψήφιοι για την προεδρία της Κομισιόν, μετά τα ενδοαστικά κομπρεμί στην ΕΕ ανέλαβαν την προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου και της Κομισιόν αντίστοιχα
Μετά από ενδοαστικά παζάρια πολλών εβδομάδων η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ενέκρινε χτες (με 423 ψήφους υπέρ, 209 κατά και 67 αποχές) τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν). Την επίσημη παρουσίασή της έκανε ο πρόεδρός της Ζ. Κ. Γιούνκερ, ο οποίος διαδέχεται στη θέση αυτή τον Ζ. Μ. Μπαρόζο, ενώ ταυτόχρονα δεσμεύτηκε για συνέχιση της αντιλαϊκής επίθεσης μονοπωλίων, ΕΕ και αστικών κυβερνήσεων, τάζοντας νέους πακτωλούς κονδυλίων στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, με παράλληλη συνέχιση της «αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής» για τα πλατιά λαϊκά στρώματα.

Συγκεκριμένα, ο Ζ. Κ. Γιούνκερ σημείωσε ότι το επίπεδο των επενδύσεων στην ΕΕ μειώθηκε κατά 20% από το 2007 και πρόσθεσε ότι επείγει να γεφυρωθεί το «χάσμα». Εξ ου και διαβεβαίωσε ότι θα παρουσιάσει το περιβόητο «επενδυτικό πακέτο» 300 δισ. ευρώ πριν από τα Χριστούγεννα: «Οπως γνωρίζετε, έχω την πρόθεση να παρουσιάσω ένα φιλόδοξο πακέτο 300 δισ. ευρώ που θα αφορά σε επενδύσεις για την απασχόληση, την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα δεσμεύθηκε να ακολουθήσει το τρίπτυχο διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, δημοσιονομική αξιοπιστία και επενδύσεις. «Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, δημοσιονομική αξιοπιστία και επενδύσεις σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο πρέπει να πάνε χέρι-χέρι», υπογράμμισε.

Στο πλαίσιο αυτό ξεκαθάρισε πως οι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ, του Συμφώνου Σταθερότητας, που περιορίζουν το μέγεθος των κρατικών ελλειμμάτων και του δημόσιου χρέους με συνεχείς περικοπές σε βάρος των λαών δεν θα αλλάξουν, αλλά μπορούν να εφαρμοστούν με ...«ένα βαθμό ευελιξίας».

Οι τοποθετήσεις αυτές όπως και οι πυκνές συναντήσεις, το τελευταίο διάστημα, κυβερνητικών αξιωματούχων Γαλλίας και Γερμανίας σηματοδοτούν την προσπάθειά τους να καταλήξουν σε ένα συμβιβασμό για επιμερισμό ζημιών και κερδών, που θα φέρει και αναθέρμανση ίσως του γαλλογερμανικού άξονα. Προσπάθεια για συμφωνία στο μείγμα της αντιλαϊκής διαχείρισης για την επόμενη φάση, που θα εμπεριέχει τόσο την τόνωση των επενδύσεων με νέα κονδύλια στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων, όσο και τη συνέχιση με αμείωτη ένταση της αντιλαϊκής πολιτικής για τη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των ευρωενωσιακών μονοπωλίων.

«Γεωπολιτικές προκλήσεις» και ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί

Αναφερόμενος ο Γιούνκερ στο εξωτερικό περιβάλλον και στις γεωπολιτικές προκλήσεις της ΕΕ είπε πως από την Ουκρανία ως τη Συρία, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, η «γειτονιά» της ΕΕ παραμένει επισφαλής και ασταθής. «Δεκάδες μετανάστες που φθάνουν στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης σε αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλοντος μας υπενθυμίζουν την ανάγκη να συνδυάσουμε την αναζήτηση της αλληλεγγύης με τη ζήτηση για ασφαλή σύνορα», υποστήριξε, προαναγγέλλοντας ένταση του ανθρωποκυνηγητού εναντίον των προσφύγων.

Εσπευσε να προσθέσει πως «διασυνοριακές απειλές», όπως η επιδημία του ιού «Εμπολα», εντείνουν τις ανησυχίες. Ζήτησε, άλλωστε, από τον Ελληνα επίτροπο Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων, Δ. Αβραμόπουλο (στον οποίο ανέθεσε επιπλέον και το Χαρτοφυλάκιο της Ευρωπαϊκής Ιθαγένειας) και τον Κύπριο επίτροπο Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων, Χρήστο Στυλιανίδη, να μεταβούν στην Αφρική προκειμένου να επιδειχθεί το «ενδιαφέρον» και η «ενεργός παρουσία» της ΕΕ στο πρόβλημα αντιμετώπισης του ιού.

Σχετικά με τη Συμφωνία Διατλαντικής Εμπορικής και Επενδυτικής Συνεργασίας (Transatlantic Trade and Investment Partnership - ΤΤΙΡ), που διαπραγματεύεται η ΕΕ με τις ΗΠΑ και για την οποία η Ευρωβουλή εμφανίζεται επιφυλακτική (στο πλαίσιο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, με τις ΗΠΑ, αλλά και στο εσωτερικό της ΕΕ), φρόντισε να διαβεβαιώσει πως δεν θα δεχτεί να περιορίζεται η δικαιοδοσία των δικαστηρίων των κρατών - μελών από τα ειδικά καθεστώτα που θα ισχύσουν για τους «επενδυτές» στο πλαίσιο της ΤΤΙΡ (η ρήτρα για την Επίλυση Διαφορών μεταξύ Επενδυτών και Κράτους).

Αρχίζει σήμερα η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ

Η νέα Κομισιόν πρέπει τώρα να διοριστεί επισήμως από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, κάτι που αναμένεται να γίνει στη Σύνοδο Κορυφής της λυκοσυμμαχίας που ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλλες. Ακολούθως η Κομισιόν ξεκινά την πενταετή θητεία της την 1η Νοέμβρη.

Αντικείμενο των συζητήσεων της Συνόδου Κορυφής θα είναι και η «οικονομική κατάσταση στην ΕΕ», στον απόηχο των νέων στοιχείων που δείχνουν επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης και της υποβάθμισης των προβλέψεων για την ανάκαμψη στην Ευρωζώνη το επόμενο διάστημα. Σε αυτό το πλαίσιο, αύριο το μεσημέρι, η Σύνοδος Κορυφής κλείνει με τη λεγόμενη Euro Summit, την ξεχωριστή Σύνοδο των ηγετών των κυβερνήσεων από τα κράτη που μετέχουν στην Ευρωζώνη.

Η Σύνοδος προγραμματίζεται να εστιάσει και στην επίτευξη συμφωνίας για μια νέα πολιτική των κρατών - μελών και των ευρωενωσιακών μονοπωλίων για το κλίμα και την Ενέργεια με ορίζοντα το 2030, «με σκοπό την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης και συγκεκριμένους στόχους διασύνδεσης για το 2030». Στόχος, η διασφάλιση απρόσκοπτου ανεφοδιασμού των ευρωενωσιακών μονοπωλίων με φτηνό καύσιμο, η διάνοιξη νέων πεδίων κερδοφορίας για τα μονοπώλια στον τομέα της Ενέργειας.

Θα συζητηθεί, επίσης, η «κρίση του "Εμπολα"», αλλά και «ειδικά θέματα εξωτερικών σχέσεων με βάση τις εξελίξεις στη διεθνή σκηνή», όπως οι τελευταίες εξελίξεις σε Ουκρανία, Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική, οι νέες ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις του ευρωατλαντικού άξονα με πρόσχημα, π.χ., τη δράση των «τζιχαντιστών», που προηγουμένως είχαν στηριχτεί ποικιλότροπα από τις ΗΠΑ και άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Τέλος, αναμένεται να υιοθετήσει μια Στρατηγική για τη μακροπεριφέρεια Αδριατικής και Ιονίου, περιοχή όπου συνορεύουν χώρες - μέλη και μη μέλη της ΕΕ και όπου αναζητούν τρόπους συνεννόησης ώστε να ανοίξουν νέα πεδία κερδοφορίας στα μονοπώλια.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ