Πέμπτη 23 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ
Παζάρια με επίκεντρο το «ευρωπαϊκό πρόγραμμα»

Πρεμούρα για τους ανείσπρακτους φόρους που επιβλήθηκαν στα λαϊκά νοικοκυριά

Κανένας συμβιβασμός με τη φοροεπιδρομή, με ή χωρίς «διευκολύνσεις»
Κανένας συμβιβασμός με τη φοροεπιδρομή, με ή χωρίς «διευκολύνσεις»
Με επίδικο την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών των εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών που εξακολουθούν να απογειώνονται στα «κιτάπια» της Εφορίας, συνεχίζεται το μπαράζ των νομοθετικών ρυθμίσεων από την πλευρά της συγκυβέρνησης. Παράλληλα, ανάλογη ρύθμιση προωθείται και για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ σε επόμενη φάση αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή και η ρύθμιση για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια προς τις τράπεζες.

Τα ζητήματα αυτά ήταν στην ατζέντα της χτεσινής συνάντησης του πρωθυπουργού, Αντ. Σαμαρά, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλο, και τον υπουργό Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελη, μια μέρα πριν τη σημερινή έναρξη της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Ο Ευ. Βενιζέλος διαβεβαίωσε ότι «ξέρουμε τι είδους διαπραγμάτευση πρέπει να γίνει και την κάνουμε, ώστε να ολοκληρωθεί το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα, να διαμορφώσουμε την περίοδο μετά το πρόγραμμα, χωρίς μνημόνιο και χωρίς τρόικα, αλλά με τη σιγουριά που προσφέρει η συμμετοχή μας στους υφιστάμενους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς». Ο ίδιος, εμφανίστηκε βέβαιος για την επιτυχή έκβαση της αξιολόγησης από την τρόικα (ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ), εξέλιξη που αποτελεί το πρόκριμα για τη «διαχείριση» του ελληνικού κρατικού χρέους, κατά το μέρος που αναλογεί στην ΕΕ. «Η τρόικα δεν θα τινάξει τίποτα στον αέρα και η αξιολόγηση θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι την 18η Δεκεμβρίου», μέχρι την τελευταία δηλαδή προγραμματισμένη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ για το 2014.

Κατατίθεται στη Βουλή η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα

Η κατάθεση στη Βουλή της ρύθμισης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στην Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία αναμένεται για σήμερα Πέμπτη. Η πρεμούρα τους έχει να κάνει με την είσπραξη των ποσών που «βεβαιώθηκαν» στο προηγούμενο διάστημα από το φοροεισπρακτικό μηχανισμό, ενώ, σε τελική ανάλυση, η ίδια η ρύθμιση έρχεται να καταδείξει τα διαχειριστικά ζόρια του κεφαλαίου.

Σε κάθε περίπτωση, με ή χωρίς «διευκολύνσεις», οι λαϊκές οικογένειες αδυνατούν να πληρώσουν τα δυσβάσταχτα χαράτσια που τους έχουν επιβληθεί για λογαριασμό του κεφαλαίου, ενώ ο πυρήνας των αντιλαϊκών φόρων και των χαρατσιών που εφαρμόστηκαν στο πλαίσιο των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων θα παραμείνουν σε ισχύ και για την επόμενη περίοδο ως μόνιμη παρακαταθήκη για την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου.

Ανάλογη «λύση διευκόλυνσης», άλλωστε, έχει προτείνει και η πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Η σχετική πρόταση νόμου που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή για τις «ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία» αναγνωρίζει το σύνολο των «οφειλών» του λαού από τα «μνημονιακά» χαράτσια και μέσω «διευκολύνσεων» επιχειρεί να διασφαλίσει την εξόφλησή τους. Και οι «μεν» και οι «δε» αγωνιούν για την πορεία των φορολογικών εσόδων του αστικού κράτους, τα οποία με τη σειρά τους «μεταφράζονται» σε νέες ελαφρύνσεις και ενισχύσεις για το κεφάλαιο, καθώς και σε «κοινωνικά μερίσματα» ελεημοσύνης για τη διαχείριση των ακραίων φαινομένων φτώχειας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση προβλέπει τα παρακάτω:

-- Για χρέη μέχρι 15.000 ευρώ, η επιμήκυνση μπορεί να φτάσει μέχρι τις 100 μηνιαίες δόσεις και σε 72 δόσεις και οφειλές πάνω από 15.000.

-- Παρέχονται «εκπτώσεις» επί των προβλεπόμενων σήμερα προστίμων και προσαυξήσεων, που θα κλιμακώνονται από 30% μέχρι και 90%, ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων που θα επιλέξουν οι φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμα χρέη. Δηλαδή, το αρχικό ποσό του φόρου διατηρείται στο ακέραιο.

-- Αίρεται το μέτρο της ποινικής δίωξης για οφειλέτες που βρίσκονται σε αδυναμία αποπληρωμής των φόρων και ταυτόχρονα δεν ενέχονται σε υποθέσεις φοροδιαφυγής.

-- Δημιουργείται «ενδιάμεσος ανεξάρτητος φορέας», στον οποίο οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα προσφυγής, πριν προσφύγουν στα διοικητικά δικαστήρια.

-- Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών θα εντείνει τις προσπάθειες για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές φορολογουμένων «μεγάλου πλούτου», με χρέη πάνω από 300.000 ευρώ.

Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με στοιχεία μελέτης του υπουργείου Οικονομικών, από το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών (70 δισ. ευρώ), εισπράξιμο θεωρείται σήμερα το 20%, δηλαδή περίπου 14 - 15 δισ. ευρώ. Στα λαϊκά νοικοκυριά αυτής της κατηγορίας θα επικεντρωθεί, το επόμενο διάστημα, το ενδιαφέρον του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

Τα κρατικά ομόλογα

Στο μεταξύ, μείωση των αποδόσεων στα ελληνικά κρατικά ομόλογα καταγράφηκε χτες, εν μέσω συζητήσεων για το ελληνικό χρέος. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 7,1%, από 7,7% προχτές, ενώ αντίστοιχη ήταν και η πορεία των αποδόσεων στις υπόλοιπες διάρκειες.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο πρόεδρος του γερμανικού ινστιτούτου Ifo, Χ. Β. Ζιν, τάχθηκε υπέρ ενός δραστικού «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, υποστηρίζοντας ότι χωρίς αυτό δεν υπάρχει καμία δυνατότητα ανάκαμψης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ