Σάββατο 2 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
«Παράλογα» τα σενάρια περί ανταλλαγής πληθυσμών στα Βαλκάνια

ΣΟΦΙΑ.- Αντιπροσωπεία μελών του Κογκρέσου των ΗΠΑ με επικεφαλής τον Ντάγκλας Μπιτρόιτερ και ο υπουργός Αμυνας της Βουλγαρίας, Μπόικο Νόεφ, συναντήθηκαν χτες στη Σόφια και αποφάνθηκαν, μεταξύ άλλων, πως τα σενάρια περί αλλαγής συνόρων και ανταλλαγής πληθυσμών γενικότερα στα Βαλκάνια είναι τουλάχιστον «παράλογα, εξωφρενικά και τρομερά»...

«Πρόκειται για παράλογη ιδέα, την οποία φυσικά δεν υποστηρίζουν ούτε οι ΗΠΑ, ούτε οι χώρες του ΝΑΤΟ. Τα υπαρκτά σύνορα των βαλκανικών κρατών πρέπει να παραμείνουν όπως έχουν», δήλωσε ο Ντάγκλας Μπιτρόιτερ (που είναι και πρόεδρος επιτροπής του Κογκρέσου για τις σχέσεις με το ΝΑΤΟ), όταν κλήθηκε να σχολιάσει προχτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας της ΠΓΔΜ «Νόβα Μασεντόνια», που αναφέρεται σε «σχέδια της διεθνούς κοινότητας για τη δημιουργία εθνικά καθαρών κρατών στα Βαλκάνια και απεικονίζει χάρτη, όπου η επικράτεια της ΠΓΔΜ "διευρύνεται" με εδάφη της Βουλγαρίας και της Ελλάδας».

Οταν ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Κογκρέσου των ΗΠΑ ρωτήθηκε αν υπάρχουν στις ΗΠΑ κέντρα επιρροής που προωθούν παρόμοια σενάρια, δεδομένου ότι στα πρόσφατα σχετικά δημοσιεύματα των εφημερίδων του Βελιγραδίου «Γλας Γιάβνοστι» και της ΠΓΔΜ «Νόβα Μασεντόνια» αναφέρεται το όνομα του πρώην υπουργού Εξωτερικών Χένρι Κίσιγκερ και του πρώην Βρετανού υπουργού και διπλωμάτη, Λόρδου Οουεν, αρκέστηκε να δηλώσει: «Δε γνωρίζω κατά πόσο παρόμοιες απόψεις μπορούν να σχετίζονται με τις προσωπικότητες, τις οποίες αναφέρατε... Πάντως, ούτε σε ένα από τα σώματα του Κογκρέσου των ΗΠΑ δεν υπάρχει υποστήριξη για παρόμοια σχέδια. Ούτε η κυβέρνηση του Προέδρου Τζορτζ Μπους υποστηρίζει παρόμοια αποσχιστικά σενάρια. Πρόκειται για τρομερή ιδέα, για την οποία δεν υπάρχει καμία υποστήριξη».

Χαρακτηριστική ήταν και η ανάλογη απάντηση που έδωσε ο υπουργός Αμυνας της Βουλγαρίας, Μπόικο Νόεφ: «Συμμερίζομαι απόλυτα τα λόγια του Αμερικανού φιλοξενούμενού μας. Πράγματι, πρόκειται για εξωφρενικές ιδέες και είμαστε πολύ ευτυχείς, για το γεγονός ότι οι θέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης και του Κογκρέσου συμπίπτουν απόλυτα με εκείνες της βουλγαρικής κυβέρνησης».

Νωρίτερα χτες ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Κογκρέσου των ΗΠΑ είχε συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας Πέταρ Στογιάνοφ και τον πρωθυπουργό Ιβάν Κόστοφ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ