Πέμπτη 23 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Απορρίπτει τις προτάσεις του ΚΚΕ για ανακούφιση του λαού

Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους κοστολογεί τις προτάσεις του ΚΚΕ για αυξήσεις στους μισθούς και τρομοκρατεί για μαζικές απολύσεις αν εφαρμοστούν

Το αναγκαίο άλλοθι στην κυβέρνηση για να μη βάλει σε ψηφοφορία την πρόταση νόμου του ΚΚΕ με τον τίτλο «Επαναφορά κατώτερου μισθού, ρυθμίσεις για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και κατάργηση αντεργατικών διατάξεων», προσφέρει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) - όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο - με την έκθεση για το κόστος που συνεπάγεται η τυχόν εφαρμογή των προτάσεων του ΚΚΕ.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση την ερμηνεία που κάνει η Βουλή στο άρθρο 73 του Συντάγματος, καμία πρόταση βουλευτών δεν μπορεί να μπει σε ψηφοφορία, εφόσον η υιοθέτησή της αποφέρει απώλεια εσόδων του Δημοσίου. Ωστόσο, η έκθεση που συνέταξε το ΓΛΚ αποκαλύπτει ότι ακόμα και τα ελάχιστα μέτρα ανακούφισης των εργαζομένων και των ανέργων είναι «κόκκινο πανί» για το κεφάλαιο και τα κόμματά του, που κοστολογούν τα πάντα με βάση τις «αντοχές της οικονομίας» και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων.

Οι προτάσεις του ΚΚΕ

Υπενθυμίζεται ότι με την πρόταση νόμου, το ΚΚΕ ζητούσε συνοπτικά τα εξής:

  • Την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ για όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως ηλικίας, ως βάση για την υπογραφή νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις. Ανάλογη αναπροσαρμογή του επιδόματος ανεργίας.
  • Την κατάργηση της απαράδεκτης ρύθμισης του άρθρου 37 του ν. 4024/2011, που επέτρεπε την κατάρτιση επιχειρησιακής σύμβασης, όταν δεν υπάρχει συνδικαλιστική οργάνωση στην επιχείρηση, από ένωση προσώπων.
  • Την αποκατάσταση ρυθμίσεων που αφορούν το πεδίο εφαρμογής της ΕΓΣΣΕ και των κλαδικών Συμβάσεων, τη μετενέργεια, την προσφυγή στον ΟΜΕΔ, τα επιδόματα που προβλέπονταν στην ΕΓΣΣΕ και στις κλαδικές Συμβάσεις.
  • Την επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης για τους συνταξιούχους όλων των ασφαλιστικών ταμείων, όπως και του 13ου και 14ου μισθού στο δημόσιο τομέα.
  • Την κατάργηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων και όλου του αντεργατικού νομοθετικού πλαισίου που αφορά τη μείωση του κατώτατου μισθού, τη νομοθετική ρύθμιση του κατώτατου μισθού, την ουσιαστική κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, την αφαίρεση του 13ου και 14ου μισθού και της 13ης και 14ης σύνταξης και την καθιέρωση και γιγάντωση των ελαστικών σχέσεων εργασίας.
Κάνουν το λογαριασμό...

Στην έκθεσή του, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους κοστολογεί ως εξής την εφαρμογή των μέτρων που προτείνει το ΚΚΕ:

-- Ετήσια δαπάνη 3.143.600.000 ευρώ περίπου, από την επαναχορήγηση των επιδομάτων εορτών και άδειας στους συνταξιούχους όλων των φορέων κύριας Ασφάλισης, καθώς και στους εν ενεργεία υπαλλήλους και λειτουργούς του Δημοσίου, των ΟΤΑ και των άλλων ΝΠΔΔ.

-- Ετήσια δαπάνη του προϋπολογισμού του ΟΑΕΔ, από την αύξηση του καταβαλλόμενου επιδόματος ανεργίας, η οποία εκτιμάται στο ποσό των 202.000.000 ευρώ περίπου (το βασικό ποσό του επιδόματος ανεργίας θα αναπροσαρμοσθεί από τα 360 ευρώ στα 460 ευρώ περίπου).

Αντίστροφα, στον υπολογισμό των εσόδων που θα σήμαινε για το κράτος η εφαρμογή των παραπάνω μέτρων, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους είναι σκόπιμα αόριστο, καθώς σημειώνει:

«Αναφορικά με τις ρυθμίσεις που ορίζουν την αύξηση του κατώτατου μηνιαίου μισθού, τα άμεσα οικονομικά αποτελέσματα, και με την προϋπόθεση ότι ο αριθμός των απασχολουμένων και των επιδοτούμενων ανέργων παραμείνει σταθερός, είναι: Ετήσια αύξηση των εσόδων των φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (κατά βάση ΙΚΑ - ΕΤΑΜ), από τον υπολογισμό των καταβαλλόμενων εισφορών σε υψηλότερη βάση. Εκτίμηση για την αύξηση αυτή δεν μπορεί να γίνει γιατί δεν είναι γνωστός ο αριθμός των απασχολούμενων που θα επηρεάσει η αναπροσαρμογή του κατώτατου ημερομισθίου. Ετήσια αύξηση εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού, από άμεσους και έμμεσους φόρους, λόγω της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης».

Για κερασάκι στην τούρτα, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους επαναφέρει ατόφια την τρομοκρατία ότι τυχόν αύξηση των μισθών και συνολικά του «κόστους εργασίας» θα σημάνει στρατιά από απολύσεις και γι' αυτό δεν μπορεί να υπολογίσει την επίδραση που μπορεί να έχουν οι προτάσεις του ΚΚΕ στα έσοδα του κράτους, που θα επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό με νέα βάρη για τα επιδόματα ανεργίας!


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ