Τετάρτη 22 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ
Παζάρια για ληξιπρόθεσμα χρέη «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια

«Συναίνεση» και «αποφασιστικότητα» στην υλοποίηση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων απαιτούν οι βιομήχανοι

Οι ρυθμίσεις σχετικά με τη διαχείριση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων, καθώς και η χρονική επιμήκυνση της αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία ήταν στην ατζέντα χτεσινής κυβερνητικής σύσκεψης με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας και Δικαιοσύνης. Στόχος της συγκυβέρνησης είναι η κατάθεση σχετικών νομοσχεδίων στη Βουλή, με πρώτο βήμα τις ρυθμίσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Σε άλλο νομοσχέδιο σχεδιάζεται να κατατεθούν οι ρυθμίσεις για το «κούρεμα» προβληματικών δανείων, ζήτημα γύρω από το οποίο φέρεται να προβάλλει ορισμένες ενστάσεις η τρόικα (ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ). Νωρίτερα χτες, τα ζητήματα αυτά, μαζί με τις γενικότερες οικονομικές εξελίξεις, εξετάστηκαν κατά τη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, με τον υπουργό Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελη, ενώ σήμερα το απόγευμα - ενόψει και της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που ξεκινά αύριο Πέμπτη - θα πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ του Αντ. Σαμαρά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι νέες ρυθμίσεις για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών στην εφορία προβλέπουν τεχνικές επιμήκυνσης μέχρι και σε 100 μηνιαίες δόσεις (ανάλογα με το ύψος της οφειλής και του εισοδήματος), εκπτώσεις επί των προβλεπόμενων προστίμων και προσαυξήσεων κ.ά., με στόχο τη διευκόλυνση της είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, οι οποίες συνεχίζουν να σωρεύονται στα κιτάπια της εφορίας. Σε κάθε περίπτωση, το ζητούμενο της συγκυβέρνησης είναι η αύξηση της μάζας των αντιλαϊκών φόρων που εισρέουν στο κρατικό ταμείο. Η τρόικα, από την πλευρά της, έχει ζητήσει να υπάρξουν αυστηρότεροι όροι στη νέα ρύθμιση, προκειμένου να αποτραπούν οι οφειλέτες που έχουν ενταχθεί σε παλαιότερες ρυθμίσεις να κάνουν χρήση της νέας ρύθμισης.

Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων, προβλέπεται «κούρεμα» στο αρχικό κεφάλαιο, αποκλειστικά και μόνο για επιχειρήσεις που κρίνονται «βιώσιμες» και κατά περίπτωση, ανάλογα με το επιχειρηματικό «προφίλ» και με βάση τραπεζικά κριτήρια. Μια τέτοια εξέλιξη διευκολύνει και τους τραπεζικούς ομίλους, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα μείωσης των επισφαλών απαιτήσεων που εγγράφουν στους ισολογισμούς τους.

Εκθεση ΙΟΒΕ

«Αναποφασιστικότητα, έλλειψη συναίνεσης και καθυστερήσεις» σε ό,τι αφορά τις δομικές μεταρρυθμίσεις διαπιστώνει το ΙΟΒΕ στην τριμηνιαία έκθεσή του για την οικονομία.

Σύμφωνα με το Ιδρυμα, το οποίο εκφράζει τις θέσεις του ΣΕΒ, «η ύπαρξη κινδύνων εμφανίζεται σημαντικά αυξημένη», εστιάζοντας σε παράγοντες όπως ότι «από τις ευρωεκλογές και μετά έχει κυριαρχήσει στον πολιτικό διάλογο η πολιτική αναίρεσης των κύριων χαρακτηριστικών της οικονομικής πολιτικής». Το ίδρυμα των βιομηχάνων αναφέρεται σε «άκριτες μειώσεις φόρων» που μπορεί να δημιουργήσουν «μελλοντικούς κινδύνους». Σε αυτό το πλαίσιο ασκεί κριτική στην έμφαση που δόθηκε για την «άμεση απεμπλοκή από τη συμφωνία με τους επίσημους πιστωτές και εταίρους».

Στο «διά ταύτα» επισημαίνει ότι «η προσέλκυση επενδύσεων προϋποθέτει ένα ελάχιστο επίπεδο πολιτικής σταθερότητας και συναίνεσης» καθώς και «επιμονή στις μεταρρυθμίσεις»...

Τροπολογίες του υπουργείου Οικονομικών

Σε ανέξοδες αλλαγές, χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα σε ό,τι αφορά τους αντιλαϊκούς φόρους και τα χαράτσια, προχωρά το υπουργείο Οικονομικών.

Με τροπολογία, που κατατέθηκε στη Βουλή, προβλέπονται τα παρακάτω:

-- Σε περίπτωση κατά την οποία το πραγματικό καθαρό εισόδημα των αγροτών είναι χαμηλότερο από το τεκμαρτό εισόδημα που προκύπτει με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης, τότε η πρόσθετη διαφορά εισοδήματος δεν θα φορολογείται με συντελεστή 26% αλλά με 13%, όπως και το πραγματικό εισόδημα.

-- Σε κάθε περίπτωση αγοράς ακινήτου, η δαπάνη που λαμβάνεται υπόψη ως τεκμήριο για τον προσδιορισμό του εισοδήματος του αγοραστή δεν θα υπολογίζεται με βάση την αντικειμενική αξία, αλλά με βάση την τιμή που αναγράφεται στο συμβόλαιο, ακόμη κι αν αυτή είναι μικρότερη από την αντικειμενική.

-- Εξαιρούνται από το τέλος επιτηδεύματος τα άτομα με αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του 80%, για το 2014 και για τα επόμενα έτη.

-- Προκειμένου να μη θεωρούνται εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες και να μη φορολογούνται οι αποζημιώσεις που καταβάλλονται στους εργαζόμενους υπό μορφή εξόδων κίνησης θα πρέπει πλέον να δικαιολογούνται από νόμιμα παραστατικά που θα αποδεικνύουν την πραγματοποίηση των συγκεκριμένων δαπανών.

-- Επεκτείνεται η δυνατότητα του ΤΑΙΠΕΔ να καταγγέλλει μισθώσεις ή παραχωρήσεις χρήσης και ως προς τα ακίνητα επί των οποίων έχει δικαίωμα παραχώρησης της χρήσης, σε άλλους ιδιώτες. Η ρύθμιση αποσκοπεί στην επιτάχυνση των διαδικασιών ιδιωτικοποίησης φιλέτων δημόσιας γης και περιουσίας. Παράλληλα, περιγράφονται η διαδικασία και οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες ο εισαγγελέας Πρωτοδικών διατάσσει την απόδοση του ακινήτου, καθώς και χρηματική ποινή για κάθε μέρα καθυστέρησης εκτέλεσης της απόφασης ή μελλοντικής αμφισβήτησης της κατοχής.

-- Σε περίπτωση παραχώρησης «απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας», στο πλαίσιο της εφαρμογής σχεδίων αξιοποίησης δημόσιων ακινήτων, η σχετική απόφαση θα εκδίδεται αποκλειστικά από τον υπουργό Οικονομικών.

-- Για την παραχώρηση είτε της απλής χρήσης είτε για τον σκοπό εκτέλεσης, χρήσης και εκμετάλλευσης λιμενικών έργων ή επέκτασης λιμενικών εγκαταστάσεων ορίζεται αντίτιμο που προσδιορίζεται ανά πενταετία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ