Τετάρτη 22 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΓΔΜ
Συναντήσεις για το όνομα και ένταξη στην ΕΕ

Κλιμακώνεται το τελευταίο διάστημα μια κινητικότητα και μια παραφιλολογία για την ονομασία της ΠΓΔΜ και την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της χώρας, αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα, Φατμίρ Μπεσίμι (προέρχεται από το αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι), βρέθηκε στις Βρυξέλλες για συνάντηση με τον Γενικό Διευθυντή της Επιτροπής Διεύρυνσης της ΕΕ, Κρίστιαν Ντάνιελσον, με αντικείμενο συζήτησης την τελευταία Εκθεση προόδου της Κομισιόν για την ΠΓΔΜ.

Οπως δήλωσε ο Φ. Μπεσίμι μετά τη συνάντηση, αν δε βρεθεί λύση στο ζήτημα της ονομασίας μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ το Δεκέμβρη, τότε, οι χώρες - μέλη της ΕΕ και πάλι δεν θα καταφέρουν να καταλήξουν σε συμφωνία για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικές μέρες, η Κομισιόν πρότεινε, γι' ακόμη μια φορά, προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (τους ηγέτες των κρατών - μελών) να ξεκινήσει η ΠΓΔΜ ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

Η ΠΓΔΜ έλαβε καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας το 2005, ενώ η Κομισιόν, από το 2009 μέχρι σήμερα, έχει απευθύνει έξι φορές σύσταση προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να ξεκινήσει η ΠΓΔΜ διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ακόμα δεν έχει υιοθετήσει τις συστάσεις αυτές.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ