Τρίτη 21 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Ερευνες και πολεμικές ασκήσεις ανεβάζουν το «θερμόμετρο»
  • Αντιδράσεις σε Αθήνα και Λευκωσία για την έναρξη ερευνών του τουρκικού «Μπαρμπαρός» στην κυπριακή ΑΟΖ
  • Ρωσικές ασκήσεις από χτες στην περιοχή. Κοινές ασκήσεις ξεκινούν σήμερα Ισραήλ και Κύπρος

Λίγο μετά τις 6.30 το πρωί της Δευτέρας εισήλθε στην κυπριακή ΑΟΖ το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Μπαρμπαρός»
Λίγο μετά τις 6.30 το πρωί της Δευτέρας εισήλθε στην κυπριακή ΑΟΖ το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Μπαρμπαρός»
Σε μια περίοδο που όλο και περισσότεροι «παίκτες» εκδηλώνουν «ενδιαφέρον» για το Κυπριακό, στο φόντο των οξυνόμενων ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων στην ευρύτερη περιοχή, το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Μπαρμπαρός» ξεκίνησε από χτες να πλέει εντός της κυπριακής ΑΟΖ, στο πλαίσιο της προκλητικής απόφασης της Αγκυρας να «δεσμεύσει» μέρος της ΑΟΖ της Κύπρου έως τις 30/12, με προοπτική, μαζί με το ψευδοκράτος, να εγκαταστήσουν στην περιοχή εξέδρα γεωτρήσεων.

Το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος εισήλθε στη θαλάσσια περιοχή νοτίως του Κύπρου, εκεί δηλαδή όπου έχουν βρεθεί κοιτάσματα υδρογονανθράκων, χτες λίγο μετά τις 6.30 το πρωί, συνοδευόμενο από δύο υποστηρικτικά σκάφη. Επιπρόσθετα, τουρκική φρεγάτα «παρακολουθεί» από κοντά τη γεώτρηση της κοινοπραξίας ENI - Kogas που γίνεται με άδεια της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Την ίδια ώρα, μάλιστα, συνεχίζονται οι προκλήσεις της Αγκυρας και επί των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο: Στις 23.35, το βράδυ του Σαββάτου, η τουρκική κορβέτα «Bardin» προερχόμενη από τον κόλπο της Σμύρνης, εισήλθε σε ελληνικά χωρικά ύδατα, βόρεια της Πάρου. Κινούμενη προς το νότο, πέρασε δυτικά της Φολεγάνδρου και κατόπιν κινούμενη με ανατολική πορεία εξήλθε από τα ελληνικά χωρικά ύδατα στις 3.00, ξημερώματα Κυριακής. Πλοία και μέσα του Πολεμικού Ναυτικού παρακολούθησαν το τουρκικό σκάφος, καθ' όλη τη διάρκεια του πλου του.

Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες και ενώ χτες ξεκίνησαν στα ανοικτά της Κύπρου ρωσικές ασκήσεις με αληθινά πυρά, σήμερα αρχίζουν στην περιοχή και πολεμικές ασκήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ με τη συμμετοχή και της Κύπρου.

Αντιδράσεις στην είσοδο του «Μπαρμπαρός» στην κυπριακή ΑΟΖ

Σχολιάζοντας την είσοδο του «Μπαρμπαρός» στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Κύπριος υπουργός Αμυνας Χρ. Φωκαΐδης έκανε λόγο για παράνομη και απαράδεκτη ενέργεια, σημειώνοντας ότι η Λευκωσία είναι υποχρεωμένη να κλιμακώσει τις αντιδράσεις της, υπερασπιζόμενη τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Ο ίδιος σχολίασε πως η Τουρκία είναι η μόνη χώρα της Ανατολικής Μεσογείου που συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο, ενώ οι άλλες χώρες συνεργάζονται μέσα σε πνεύμα σεβασμού και κατανόησης με γνώμονα τη συνεργασία και την περιφερειακή ασφάλεια.

Σήμερα, αναμένεται να ανακοινωθούν τα επόμενα βήματα της κυπριακής πλευράς, μετά την ολοκλήρωση του «Εθνικού Συμβουλίου» που συγκλήθηκε και χτες.

Από την πλευρά του, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλος είχε χτες τηλεφωνική συνομιλία με τον Κύπριο ομόλογό του, Ι. Κασουλίδη, ενώ δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι η Τουρκία «υπονομεύει το διάλογο στην Κύπρο και δημιουργεί μια εστία κρίσης» και πως «το μέτωπο (σ.σ. που συγκροτείται με αφορμή την καταπολέμηση των τζιχαντιστών) διασπάται και η ευθύνη της Τουρκίας είναι τεράστια». Σχολίασε ακόμη ότι «δε διεκδικεί εκεί κάτι η Τουρκία. Η Τουρκία φαίνεται να ενεργεί εκεί εξ ονόματος του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους».

Ο Κύπριος Πρόεδρος, Ν. Αναστασιάδης, σχολιάζοντας την απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις με την ηγεσία του ψευδοκράτους για το Κυπριακό, υπογράμμισε προχτές ότι «θα ήμουν ανάξιος της εντολής του λαού αν παρέμενα στις συνομιλίες υπό καθεστώς απειλών και αποδοχής δημιουργίας νέων τετελεσμένων», όπως και ότι «δεν θα καμφθεί από νουθεσίες ή υποδείξεις για επάνοδο σε έναν διάλογο κωφών». Στην πραγματικότητα, βέβαια, οι διαπραγματεύσεις στις οποίες συμμετείχε μέχρι τώρα η κυπριακή κυβέρνηση βασίζονταν σε μια συμφωνία, η οποία έθετε τις βάσεις για ένα νέο διχοτομικό σχέδιο τύπου «Ανάν».

Κυπριακά ΜΜΕ σχολίαζαν ότι ο Κύπριος ηγέτης «εξέφρασε ουσιαστικά το παράπονό του για τον τρόπο αντίδρασης» ορισμένων δυνάμεων, καθώς - συνέχιζαν τα ίδια ΜΜΕ - «οι περιφερειακές συγκυρίες (π.χ. «διεθνής συνασπισμός κατά των τζιχαντιστών») μπορεί να αποτρέπουν κάποιους να λάβουν πιο αποφασιστικά μέτρα κατά της Τουρκίας». Καθόλου τυχαία, αναφερόμενος σε «συμβουλές», σύμφωνα με τις οποίες οι Τουρκοκύπριοι μπορούν από τώρα να συμμετέχουν στη μοιρασιά του φυσικού πλούτου, ο Ν. Αναστασιάδης σημείωσε ότι «ποτέ, μα ποτέ δεν θα γίνει κάτι ανάλογο δεκτό».

Μεταξύ άλλων, τις τελευταίες μέρες αρκετοί μιλούν για «επάνοδο» της Μόσχας (για την οποία λένε ότι είχε «μαζευτεί» εξαιτίας της σύσφιξης των σχέσεων Λευκωσίας - Δύσης) στο Κυπριακό, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Μόσχα αξιοποιεί το γεγονός ότι η Ουάσιγκτον - σύμφωνα με τους ίδιους αναλυτές - διέψευσε τις προσδοκίες της Λευκωσίας για μια «έντονη» αντίδραση στις τουρκικές προκλήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται η πρόσφατη δήλωση Πούτιν που χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την «όποια παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής δημοκρατίας», αλλά και η επίσκεψη στενών συνεργατών του Κύπριου Προέδρου στη Μόσχα, πολύ λίγο μετά την εκδήλωση των νέων τουρκικών προκλήσεων.

«Βέτο» από Βρετανία, Σουηδία, Φινλανδία

Ενδεικτικό για το πόσο περιπλέκονται οι ενδοϊμπεραλιστικές αντιθέσεις είναι και το γεγονός ότι Βρετανία, Σουηδία και Φινλανδία μπλόκαραν διάβημα που ετοίμαζε η ΕΕ προς τον ΟΗΕ για τις τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ. Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ν.Χριστοδουλίδης, μίλησε για «ατυχή εξέλιξη», ενώ κυπριακά ΜΜΕ έγραψαν ότι Λευκωσία και Βρυξέλλες ετοιμάζουν διαβήματα προς τις τρεις χώρες. Σύμφωνα με ΜΜΕ, το Λονδίνο ισχυρίστηκε, μεταξύ άλλων, ότι μια τέτοια κίνηση θα προκαλούσε νέο γύρο εντάσεων.

Τέλος, ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Ντ. Ερογλου, απέστειλε επιστολή στον ΓΓ του ΟΗΕ, ζητώντας τη μεσολάβησή του για την επιστροφή της ελληνοκυπριακής πλευράς στο τραπέζι των συνομιλιών, χωρίς οποιαδήποτε προϋπόθεση, όπως επισημαίνει. Ισχυρίζεται ότι η αποχώρηση από τις συνομιλίες είναι «ένα τεχνητό πρόβλημα», χαρακτηρίζοντας «προκλητικές» τις προσπάθειες της ελληνοκυπριακής πλευράς να στερήσει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, στα κοιτάσματα υδρογονανθράκων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ