Τρίτη 21 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΔΗΜΙΑ «ΕΜΠΟΛΑ»
«Βοήθεια» σε χρήμα και έμψυχο δυναμικό υπόσχεται η ΕΕ

ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ - ΓΕΝΕΥΗ.--

Στη δημιουργία ενός ταμείου με τη συγκέντρωση ενός δισ. ευρώ για την καταπολέμηση της επιδημίας του αιμορραγικού ιού «Εμπολα» προσανατολίζεται το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που ξεκίνησε χτες στο Λουξεμβούργο τις διαβουλεύσεις μεταξύ άλλων και σχετικά με την ενδεχόμενη λήψη πιο αποτελεσματικών μέτρων καταπολέμησης της ασθένειας. Πέρα από την οικονομική βοήθεια, σχεδιάζεται η συνεργασία ενός ειδικού συντονιστικού κέντρου της ΕΕ με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και χώρες της Δυτικής Αφρικής που πλήττονται άσχημα από την κρίση, καθώς και πιθανή βοήθεια σε κινητές νοσοκομειακές μονάδες, εξοπλισμό, ειδικευμένους νοσηλευτές κ.λπ.

Επιπλέον, η Ολλανδία προθυμοποιήθηκε να στείλει μία φρεγάτα στη Δυτική Αφρική.

Στο μεταξύ, μετά τη Σενεγάλη και η Νιγηρία κηρύχθηκε χώρα ελεύθερη από τον «Εμπολα», αφού το τελευταίο κρούσμα αναφέρθηκε στις 5 Σεπτέμβρη. Στη Μαδρίτη ανακοινώθηκε πως θεραπεύτηκε από τον ιό η Ισπανίδα νοσηλεύτρια Τ. Ρομέρο και στο Οσλο ότι ανάρρωσε η Νορβηγίδα γιατρός που είχε μολυνθεί στη Σιέρα Λεόνε.

Μετά τα εύσημα του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι, στην Κούβα για την αποστολή γιατρών και νοσοκόμων στη Δ. Αφρική, ο Φιντέλ Κάστρο πρότεινε, το Σάββατο, στις ΗΠΑ συνεργασία για την αντιμετώπιση της επιδημίας, ώστε να αποτραπεί ενδεχόμενη εξάπλωσή της στην αμερικανική ήπειρο.

Αίσθηση, μέσα σε όλα αυτά, προκαλούν σενάρια για τις δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις της επιδημίας. Ο χρηματοπιστωτικός κολοσσός «Goldman Sachs» εκτιμά ότι οι επιπτώσεις θα είναι χειρότερες από αυτές των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτέμβρη και του αναπνευστικού συνδρόμου SARS στο Χονγκ Κονγκ.

Τέλος, αίσθηση προκαλούν οι δηλώσεις του Αμερικανού ιολόγου Πέτερ Τζιάρλινγκ από το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων, ότι η σημερινή επιδημία «Εμπολα» οφείλεται σε έναν μεταλλαγμένο ιό που μπορεί να μεταδίδεται ευκολότερα απ' ό,τι παλιότερα...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ