Κυριακή 19 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Μαζικό ξεκλήρισμα με την ΚΑΠ

Στα χρόνια που η χώρα μας βρίσκεται στην ΕΟΚ και την ΕΕ και εφαρμόζεται η Κοινή Αγροτική Πολιτική, εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαία αγροτικά νοικοκυριά έχουν πεταχτεί έξω από την αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή, η οποία ολοένα και περισσότερο περνάει στα χέρια μεγάλων αγροτοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.

Εκτός από τις καταστροφικές συνέπειες που συνεπάγεται για τους γεωργούς και, γενικότερα, για τους ανθρώπους της υπαίθρου, αυτό έχει βαριές επιπτώσεις και στην τσέπη του λαού, ο οποίος πληρώνει όλο και πιο ακριβά για την τροφή και την ένδυσή του. Αλλά και στην υγεία της λαϊκής οικογένειας, καθώς δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που αποκαλύφθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα με την ποιότητα και υγιεινή των παραγόμενων από αυτές τις εκμεταλλεύσεις προϊόντων, αφού σκοπός τους είναι η εξασφάλιση της όσο το δυνατόν μεγαλύτερης κερδοφορίας. Τα συνεχή διατροφικά σκάνδαλα με τις «τρελές αγελάδες», τα άρρωστα άλογα, τα μολυσμένα πουλερικά, αλλά και τα μεταλλαγμένα σιτηρά, φρούτα κ.λπ. είναι ενδεικτικά.

Την τελευταία δεκαετία, ιδιαίτερα έχει πληγεί η κτηνοτροφία, όπου έχουμε δραματική μείωση του αριθμού των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων, των ζώων και της παραγωγής και μεγάλη αύξηση των εισαγωγών κτηνοτροφικών προϊόντων, για τις οποίες η χώρα μας δαπανά πάνω από 2,5 δισ. ευρώ ετησίως. Οι μικροί αγελαδοτρόφοι έχουν αποδεκατιστεί, δεκάδες χιλιάδες είναι οι «εκτοπισμένοι» αιγοπροβατοτρόφοι, ενώ έχουν μείνει μόνο 90.000 αρμεγόμενες αγελάδες και 15 εκατομμύρια, περίπου, γιδοπρόβατα.

Τα 4 τελευταία χρόνια η μείωση της εθνικής παραγωγής σε πρόβειο γάλα υπολογίζεται πάνω από 10% και πάνω από 25% στο γίδινο (η χώρα μας εισάγει κοντά στους 15.000 τόνους πρόβειου και 600 τόνους, περίπου, γίδινου γάλακτος), από τις αγελάδες παράγεται μόλις το 40% των εγχώριων αναγκών (το έλλειμμα υπολογίζεται σε 720.000 τόνους και καλύπτεται με εισαγωγές) και το παραγόμενο κρέας από το σύνολο των εκτρεφόμενων βοοειδών (συμπεριλαμβανομένων και των ζώων που εισάγονται για πάχυνση) καλύπτει μόνο το 25% των αναγκών μας.

Με τις μεγάλες περικοπές της εξισωτικής αποζημίωσης των κτηνοτρόφων των ορεινών και των ημιορεινών περιοχών, σε συνδυασμό με την απουσία μέτρων και ουσιαστικών αποζημιώσεων των παραγωγών για τον καταρροϊκό πυρετό που αφανίζει κοπάδια, τις χαμηλές τιμές παραγωγού στο γάλα και το κρέας, την αύξηση του κόστους παραγωγής, με τις πανάκριβες ζωοτροφές και τα άλλα μέσα και εφόδια, κυβέρνηση και ΕΕ δίνουν, φέτος, νέο ισχυρό πλήγμα στην ελληνική κτηνοτροφία, απειλώντας την κυριολεκτικά με αφανισμό.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ