Παρασκευή 17 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Πρόοδος και δυσκολίες μέχρι να επιτευχθεί συμφωνία

ΒΙΕΝΝΗ.--

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ δήλωσε χτες σε Ιρανούς δημοσιογράφους, στη Βιέννη, ότι Ιράν και ΗΠΑ έκαναν «κάποια πρόοδο» στις προχτεσινές μαραθώνιες συνομιλίες για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, «εστιάζοντας περισσότερο στην εξεύρεση πιθανών λύσεων αντί στα προβλήματα», αλλά μένει να κάνουν ακόμη «πολλά» μέχρι να επιτευχθεί συμφωνία έως την ημερομηνία - ορόσημο για την ολοκλήρωση των συνομιλιών, στις 24 Νοέμβρη.

Αναφερόμενος στις εξάωρες συνομιλίες που είχε το περασμένο 48ωρο στη Βιέννη με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζον Κέρι, και την απερχόμενη επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Κάθριν Αστον, ο Ιρανός αξιωματούχος σημείωσε ότι η χώρα του δεν επιθυμεί να παραταθούν οι διαπραγματεύσεις πέραν της 24ης Νοέμβρη, παρά τις διαφωνίες.

«Μένουν 40 μέρες έως το τέλος της προθεσμίας και κανένας από τους διαπραγματευτές δεν πιστεύει ότι είναι η κατάλληλη ώρα (να συζητηθεί) μια παράταση. Εχουμε την ίδια άποψη για το θέμα και πιστεύουμε ότι δεν αξίζει καν να το σκεφτόμαστε», είπε ο Ζαρίφ, στο περιθώριο των διαπραγματεύσεων στη Βιέννη μεταξύ της Ομάδας 5+1 (Πέντε χώρες - μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και η Γερμανία). Ο Ζαρίφ κάλεσε την «άλλη πλευρά να κατανοήσει ότι οι κυρώσεις δεν είχαν καμία επίπτωση» στη συνέχιση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος και ότι «οι κυρώσεις είναι ένα σύμβολο των σχέσεων του παρελθόντος και αυτό το σύμβολο πρέπει να καταστραφεί».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ