Παρασκευή 10 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Η ευλογιά θερίζει την κτηνοτροφία του Εβρου

Συγκέντρωση των κτηνοτρόφων σήμερα στο Σουφλί

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σουφλί, σήμερα στις 11 π.μ., μπροστά στην Τράπεζα Πειραιώς (πρώην ΑΤΕ), θα πραγματοποιήσουν οι κτηνοτρόφοι του Εβρου, μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Εβρου «Η ΕΝΟΤΗΤΑ», στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που οργανώνει η ΠΑΣΥ σε όλη τη χώρα για τη σωτηρία της ελληνικής κτηνοτροφίας και των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων.

Βασικά αιτήματα της κινητοποίησης είναι η προστασία των κοπαδιών και η αποζημίωση των πληγέντων από την ευλογιά και τον καταρροϊκό πυρετό (πάνω από 50 επιβεβαιωμένες εκτροφές), που κυριολεκτικά θερίζουν την κτηνοτροφία του νομού, εξαιτίας της παντελούς έλλειψης μέτρων και της υποστελέχωσης των υπηρεσιών, με ευθύνη της κυβέρνησης αλλά και των περιφερειακών και δημοτικών αρχών.

Το πρόβλημα των ζωονόσων έρχεται να προστεθεί στα μεγάλα και χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν, όπως, το υψηλό κόστος παραγωγής, οι χαμηλές τιμές παραγωγού, οι μεγάλες ελλείψεις υποδομής, τα απανωτά χαράτσια, η πρόσφατη απόφαση για περικοπή της εξισωτικής αποζημίωσης πάνω από 60%, που γίνεται μέσω του αποχαρακτηρισμού εκατομμυρίων στρεμμάτων βοσκοτόπων.

Η κτηνοτροφία του Εβρου δέχεται σαρωτικό χτύπημα από την ευλογιά από τον Αύγουστο του 2013. Συνολικά μέχρι και τις 30 Σεπτέμβρη του 2014 θανατώθηκαν 31.329 πρόβατα, από τα οποία τα 22.255 από τον Ιούνη του 2014, στο νότιο τμήμα του Εβρου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι εκτροφές που ανήκουν στο Κτηνιατρείο Φερών. Από τις 170 εκτροφές προβάτων έχουν απομείνει μόνο 6, με το ποσοστό των απωλειών να είναι στο 97%.

Το κόστος επιζωοτίας στο Νομό Εβρου, για άμεσες και έμμεσες απώλειες μόνο για το χρονικό διάστημα από 14 Ιούνη 2014 έως και 30 Σεπτέμβρη 2014, ανέρχεται κατ' εκτίμηση στα 8.000.000 ευρώ.

Ερώτηση του ΚΚΕ

Ερώτηση για τον κίνδυνο κατάρρευσης της κτηνοτροφίας στον Εβρο, από τη ζωονόσο της ευλογιάς, κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Θεοδόσης Κωνσταντινίδης. Ρωτά τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε ποια άμεσα μέτρα θα προβεί η κυβέρνηση για:

-- Την πλήρη αποζημίωση των κτηνοτρόφων για όλα τα ζώα που θανατώθηκαν λόγω ευλογιάς από την κτηνιατρική υπηρεσία, όπως επίσης και για όλα τα νεκρά ζώα από τον καταρροϊκό πυρετό.

-- Τη στελέχωση των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας με περισσότερους κτηνιάτρους, και αύξηση των ημερών εκτός έδρας για ελέγχους.

-- Τη λήψη προληπτικών μέτρων (τάφροι απολύμανσης στα όρια του κάθε νομού, από τον Εβρο μέχρι και την Ξάνθη, κ.ά.).

-- Την έκτακτη επιδότηση των κτηνοτρόφων των προσβεβλημένων περιοχών, για αγορά ζωοτροφών, καθώς και αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ