Τετάρτη 8 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 70 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΟΥ ΧΟΡΤΙΑΤΗ
Πηγή έμπνευσης και συμπερασμάτων ο ηρωικός αγώνας και οι θυσίες του λαού

Από την εκδήλωση της ΤΟ Υπαίθρου Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ
Από την εκδήλωση της ΤΟ Υπαίθρου Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ
Εκδήλωση για τα 70 χρόνια από το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη (2/9/1944), πραγματοποίησε την περασμένη Κυριακή, η ΤΟ Υπαίθρου Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, τιμώντας τη μνήμη των θυμάτων ενός από τα αγριότερα εγκλήματα των ναζιστών κατακτητών και των ντόπιων συνεργατών τους (γερμανοτσολιάδες Σουμπερταίοι). Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Θ. Κωνσταντινίδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ ακολούθησε πορεία προς το μνημείο πεσόντων.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Γ. Δελής, μέλος της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Αναφέρθηκε στα ιστορικά στοιχεία αλλά και στα συμπεράσματα που βγαίνουν από την εποποιία του λαού μας. Οπως είπε, «ο Χορτιάτης ήταν σύμβολο και προπύργιο της Εθνικής Αντίστασης, σύμβολο του αντιφασιστικού αγώνα του λαού μας. Το "κάψιμο" συμπίπτει με την προσπάθεια του ηττημένου πια γερμανικού στρατού να εξασφαλίσει την αποχώρησή του από την Ελλάδα χωρίς αντίσταση και απώλειες».

Μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Οσα χρόνια κι αν περάσουν ποτέ δεν θα σβηστεί από τη λαϊκή μνήμη το θέριεμα του λαού που έγινε μπορετό από το θρυλικό Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο που συσπείρωσε τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας στον αγώνα κατά της τριπλής κατοχής από τη ναζιστική Γερμανία, τις φασιστικές Ιταλία και Βουλγαρία.

(...) Το ΕΑΜ, ο ΕΛΑΣ αποτελούν τα μεγαλύτερα και λαμπρότερα κατορθώματα του λαϊκού - εργατικού κινήματος και παρακαταθήκη του αγώνα του ΔΣΕ. Αποτέλεσαν και αποτελούν ορόσημο και απόδειξη ότι η εργατική τάξη και το επαναστατικό Κόμμα της αποτελούν τη μεγάλη επαναστατική και πρωτοπόρα δύναμη του καιρού μας. Ο ανυπέρβλητος μαζικός λαϊκός ηρωισμός, η τεράστια προσφορά στις μετέπειτα κατακτήσεις, όπως και τα λάθη που δυσκόλεψαν αυτόν τον ηρωικό λαϊκό αγώνα να φτάσει στην τελική νίκη με την κατάκτηση της εργατικής - λαϊκής εξουσίας, αποτελούν σήμερα πηγή έμπνευσης, διδαχής και συμπερασμάτων.

(...) Σήμερα στη χώρα μας υπάρχουν οι αντικειμενικές προϋποθέσεις για μια ριζικά διαφορετική οργάνωση της οικονομίας και της κοινωνίας, η οποία μπορεί να διασφαλίσει την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών που συνεχώς διευρύνονται.

Η επικράτηση της εργατικής - λαϊκής εξουσίας αποτελεί αναγκαιότητα για την ευημερία του λαού όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε κάθε καπιταλιστική χώρα ανεξάρτητα από τη θέση της στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα.

Γι' αυτό και μελετώντας την πείρα θέλουμε να γίνουμε Κόμμα παντός καιρού, να μπορούμε να ανταποκριθούμε σε όλες τις συνθήκες σε όλες τις δυσκολίες της ταξικής πάλης και στις στροφές και καμπές της Ιστορίας».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ