Τρίτη 7 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΞΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ
Μια ζωή αφιερωμένη στα ιδανικά του ΚΚΕ

Πριν από 100 χρόνια, στις 16/9/1914 γεννήθηκε στον Αλμυρό ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΡΙΚΑΛΙΝΟΣ, ο πατέρας μου... Στην οικογένεια είχαν τέσσερα παιδιά, 2 αγόρια και 2 κορίτσια. Ο πατέρας του εγκαταστάθηκε στον Αλμυρό το 1928 οπόταν διορίστηκε συμβολαιογράφος. Ο Γιώργος Τρικαλινός τελειώνει το Γυμνάσιο Αλμυρού, το 1932, και την ίδια χρονιά περνάει στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τότε ακριβώς οργανώνεται, στην Αθήνα, στην Κομμουνιστική Νεολαία (ΟΚΝΕ), μιας και στην Οργάνωση του Αλμυρού δεν τον δέχονται λόγω της μικροαστικής καταγωγής του!

Η φασιστική επίθεση στη χώρα τον βρίσκει εξόριστο στη Φολέγανδρο, όπου τον είχε στείλει η μεταξική κυβέρνηση. Το καθεστώς, ενώ δεν τους έστειλε στο μέτωπο για να πολεμήσουν τον εισβολέα όπως το ζήτησαν, μετά την κατάρρευση του μετώπου, τους παραδίδει στους Γερμανούς. Στα μέσα του 1941, μαζί με τους άλλους συντρόφους του, δραπετεύει από τη Φολέγανδρο κι έρχεται στην Αθήνα παράνομος. Αγωνίζεται με πάθος για την ανασυγκρότηση των Οργανώσεων της ΟΚΝΕ και του ΚΚΕ και την ίδρυση της θρυλικής νεολαιίστικης αντιστασιακής οργάνωσης ΕΠΟΝ και παίζει σημαντικό ρόλο στην αντίσταση του λαού της Αθήνας στους Γερμανούς κατακτητές.

Τον Ιούνη του 1946, στέλνεται για την καθοδήγηση της κομματικής δουλειάς στο Βόλο, όπου εγκαθίσταται με τη μητέρα μου Γιάννα, το γένος Ζορμπαλά, που κι αυτή ήταν κομματικό στέλεχος. Δύσκολα και ταραγμένα εκείνα τα χρόνια. Οι διωγμοί των κομμουνιστών συνεχίζονται. Ο εμφύλιος αρχίζει. Ετσι, σε λίγους μήνες, όταν εγώ ήμουν 18 μηνών, αρχές του 1948, έφυγε για το βουνό, στον ΔΣΕ. Εμελλε να τον ξαναδώ 11,5 χρόνια αργότερα, φυλακισμένο και υπόδικο στις φυλακές Αβέρωφ της Αθήνας.

Τον ακολούθησε σε δυο μήνες και μάνα μου με την οποία συναντήθηκα ξανά τον Αύγουστο του 1967 στη Μόσχα. Ετσι έμεινα με τις δύο θείες, αδελφές του πατέρα μου Κατίνα και Σταυρούλα (Λούλα), και τη γιαγιά μου και τις ακολούθησα στη φυλακή και στην εξορία στα Τρίκερι, όπου βρέθηκαν γιατί δεν ήθελαν ν' απαρνηθούν το γιο και αδελφό τους. Οταν και αυτή η περιπέτεια τέλειωσε εγκατασταθήκαμε στο πατρικό, στον Αλμυρό.

Μετά τη μάχη του Γράμμου και του Βίτσι, κι ενώ οι δυνάμεις του ΔΣΕ πέρασαν σε Αλβανία και Γιουγκοσλαβία, εκείνος με μια ομάδα ανταρτών περνάει, από το Πήλιο στο Μαυροβούνι, τον Κίσσαβο και τον Ολυμπο και ξανά πίσω, σε μια συγκλονιστική πορεία (περιγράφεται στο βιβλίο του «292 ημέρες μετά το Γράμμο - Βίτσι».

Τελικά, φεύγει από την Ελλάδα, βρίσκει ξανά τη μητέρα μου και εντάσσεται στον κομματικό μηχανισμό του ΚΚΕ στη Ρουμανία. Εκεί γεννιούνται ακόμη δυο αδέλφια μου. Το 1951 εκλέγεται αναπληρωματικό μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και αργότερα τακτικό μέλος της, μέχρι το 1987. Το 1956 πηγαίνει για κομματική δουλειά στη Γαλλία όπου και συλλαμβάνεται. Η Ελλάδα απαιτεί την έκδοσή του, αλλά γαλλικό δικαστήριο απορρίπτει το αίτημα. Το 1959 έρχεται παράνομα στην Ελλάδα για την οργανωτική δουλειά του Κόμματος, συλλαμβάνεται και καταδικάζεται από στρατοδικείο σε ισόβια...

Στα ατέλειωτα χρόνια της φυλακής ασχολείται με την καλλιτεχνική δραστηριότητα και δημιουργεί μικρά αριστουργήματα με σινική μελάνι και ψηφιδωτά από καλαμιά. Απελευθερώνεται τον Μάη 1966 και συλλαμβάνεται μπροστά στα μάτια μου το πρωί της 21 Απριλίου 1967. Περνάει από Ιππόδρομο, Γυάρο και Λέρο. Απελευθερώνεται ξανά το Δεκέμβρη του 1971 για να συλληφθεί και πάλι μετά το Πολυτεχνείο το 1973, οπότε και βασανίζεται άγρια στο άντρο της ΕΑΤ - ΕΣΑ στο Μπογιάτι. Τελικά, στέλνεται στη Γυάρο, από όπου απελευθερώνεται οριστικά το 1974 με τη μεταπολίτευση. Τότε, για πρώτη φορά, ανταμώνει όλη η οικογένεια. Εχει περάσει συνολικά 16 χρόνια σε φυλακές και εξορίες.

Μετά τη μεταπολίτευση, επί πολλά χρόνια, υπήρξε εκδότης του «Ριζοσπάστη». Ηταν δύο φορές υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στη Μαγνησία. Εγραψε αρκετά βιβλία. Ξεχωρίζουν οι «292 ημέρες μετά το Γράμμο - Βίτσι», το «Αλμυρός, στιγμές από την ιστορία του» αφιερωμένο στη γενέτειρά του που υπεραγαπούσε και το τελευταίο «Ανασκαλεύοντας τη χόβολη της μνήμης». «Εφυγε» από τη ζωή στις 20 Μάρτη 1997.

Χρήστος Γ. Τρικαλινός

Ομότιμος Καθηγητής

Πανεπιστημίου Αθηνών


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org