Κυριακή 5 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ειλημμένες αποφάσεις τα αντεργατικά μέτρα που συζητούν με την τρόικα

Να υποβαθμίσει το περιεχόμενο των συζητήσεων που κάνει με την Τρόϊκα και να αποκρύψει τον επώδυνο χαρακτήρα των νέων μέτρων που σχεδιάζονται σε ασφαλιστικό και εργασιακά, επιχείρησε τις προηγούμενες ημέρες η κυβέρνηση. Ετσι, την προηγούμενη Παρασκευή στη Βουλή, και ενώ τα ζητήματα αυτά είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, ο υπουργός Εργασίας εμφανίστηκε να ισχυρίζεται ότι, ούτε λίγο, ούτε πολύ, τα θέματα του ασφαλιστικού έχουν «κλείσει» και πως δεν τίθεται θέμα αλλαγών. Το ίδιο εμφανίζεται και για τα εργασιακά, μετά και τη «συμφωνία» που υπήρξε στη Γενεύη μεταξύ υπουργείου Εργασίας, εργοδοτών και ΓΣΕΕ, με τη συμμετοχή της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας.

Εάν, όμως, οι ισχυρισμοί αυτοί ανταποκρίνονται στην αλήθεια, τότε τι συζητά το υπουργείο Εργασίας με την τρόικα; Είναι γεγονός ότι οι αποφάσεις είναι ήδη ειλημμένες, οι δεσμεύσεις έχουν αναληφθεί και συμπεριληφθεί στις προηγούμενες συμφωνίες κυβέρνησης και τρόικας.

Το αντιδραστικό περιεχόμενο των νέων ανατροπών που σχεδιάζονται είναι δεδομένο. Τα νέα μέτρα που σχεδιάζονται σε βάρος της Κοινωνικής Ασφάλισης και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων θα επιχειρηθούν να προωθηθούν μέσω των αναλογιστικών μελετών, που αναμένεται να είναι έτοιμες μέχρι το τέλος του μήνα, αλλά και της σχετικής μελέτης που η κυβέρνηση έχει αναθέσει στο ΚΕΠΕ.

Σημειώνεται ότι η αιχμή του δόρατος στη μελέτη του ΚΕΠΕ είναι η αύξηση του ελάχιστου αριθμού ενσήμων που θα χρειάζονται για την κατοχύρωση του δικαιώματος στη σύνταξη (από 4.500 ένσημα που είναι σήμερα), η κατάργηση των ειδικών ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης που ισχύουν σε ορισμένους κλάδους και ταμεία, η μείωση των συντάξεων σε ταμεία όπως το πρώην ΤΕΒΕ και οι «ενοποιήσεις» μέσω των οποίων θα συρρικνωθούν οι παροχές προς τα κάτω. Αν και το υπουργείο επιχειρεί να εμφανίσει τις «ενοποιήσεις» απλά ως ένα αθώο οργανωτικό ζήτημα, που θα εξασφαλίσει τον «εξορθολογισμό» της λειτουργίας των Ταμείων, η ιστορία των ενοποιήσεων έχει δείξει ότι αυτές -όπου έγιναν- πάντα οδήγησαν σε μειώσεις συντάξεων και σε συρρίκνωση παροχών.

Αλλά και ο νόμος 3863/2010, που θα αρχίσει η εφαρμογή του από το νέο έτος, θα φέρει μειώσεις στις συντάξεις των νέων συνταξιούχων, ενώ οι ειδικές αποφάσεις, που θα θέσουν σε πρακτική εφαρμογή το νόμο, κρύβουν αρκετές παγίδες και ιδιαίτερα για ζητήματα όπως οι κατώτερες συντάξεις και πώς αυτές θα αποδίδονται με το νέο σύστημα, η απονομή των συντάξεων αναπηρίας, το ΕΚΑΣ για το οποίο θεωρείται ότι έχει υψηλό κόστος και όλα αυτά πέραν των μειώσεων στις συντάξεις που φέρνουν οι γενικές διατάξεις του νόμου.

Ταυτόχρονα, στο τραπέζι είναι τα εργασιακά, με αιχμή τις ομαδικές απολύσεις, αλλά και οι αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο, που θα βάζουν νέα εμπόδια στη συνδικαλιστική δράση των συνδικάτων και ειδικότερα στην προκήρυξη απεργιών, θέματα που συζητήθηκαν στη Γενεύη στη συνάντηση του υπουργού Εργασίας, με τους εργοδότες και τη ΓΣΕΕ και τη συμμετοχή της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας. Ο εφησυχασμός που επιχειρεί να καλλιεργήσει το υπουργείο Εργασίας και για τα εργασιακά είναι αποπροσανατολιστικός, καθώς το ζήτημα του συνδικαλιστικού νόμου το άνοιξε η ίδια η κυβέρνηση, με τον ισχυρισμό της ότι αυτός είναι «ξεπερασμένος», ενώ η πλήρης απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων είναι πάγια επιδίωξη των εκπροσώπων των μεγάλων καπιταλιστικών επιχειρήσεων, προκειμένου να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους.


Γ.Ζαχ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ