Πέμπτη 2 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Μεγαλύτερη συμμετοχή στην επέμβαση επιζητεί η Τουρκία

Σταθερά στο στόχαστρο η συριακή κυβέρνηση

Από την επίθεση κατά αμάχων στη Χομς της Συρίας
Από την επίθεση κατά αμάχων στη Χομς της Συρίας
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Τη μεγαλύτερη εμπλοκή της Τουρκίας στην ιμπεριαλιστική επέμβαση σε Συρία και Ιράκ προωθεί η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου και του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καλώντας σήμερα τα κόμματα της Βουλής να εγκρίνουν την ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων στη μεθόριο με τις δύο χώρες, αλλά και την παρουσία και δράση ξένων στρατευμάτων του συνασπισμού των ΗΠΑ κατά, υποτίθεται, των «τζιχαντιστών» του «Ισλαμικού Κράτους» (ΙΚ) με την ακόλουθη προϋπόθεση: Δεν θα στραφούν μόνο κατά των μισθοφόρων του ΙΚ αλλά θα κινηθούν για να ανατρέψουν την κυβέρνηση του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ Ασαντ...

Ο Ερντογάν μιλώντας χτες στη Βουλή κατά την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου σημείωσε: «Δεν θα ανεχθούμε καμία τρομοκρατική οργάνωση στο έδαφός μας, στην περιοχή μας ή και στον κόσμο. Είμαστε ανοιχτοί και έτοιμοι για οποιαδήποτε συνεργασία στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Ομως, θα πρέπει όλοι να αντιληφθούν ότι η Τουρκία δεν είναι χώρα που αναζητεί προσωρινές λύσεις ή επιτρέπει σε άλλους να επωφεληθούν σε βάρος της!».

Κατά τ' άλλα ο Ερντογάν ζήτησε από τα κόμματα την έγκριση ενός σχεδίου για τη σύνταξη νέου Συντάγματος μετά τις κοινοβουλευτικές εκλογές τον Ιούνη του 2015 και την καταπολέμηση των λεγόμενων «παράλληλων δομών» εξουσίας.

Τουρκικό σχέδιο για «ασφαλές καταφύγιο»

Ωστόσο, Τούρκοι αξιωματούχοι, που επικαλέστηκε η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ», επανέφεραν το λεγόμενο τουρκικό σχέδιο για τη δημιουργία «νεκρής ζώνης» στην τουρκο-συριακή μεθόριο, υποστηρίζοντας πως μελετάται σχέδιο για να δημιουργηθεί ένα υποτιθέμενο «ασφαλές καταφύγιο» για Σύρους πρόσφυγες όχι σε περιοχές που ελέγχουν οι Κούρδοι της Συρίας ή οι «τζιχαντιστές» του ΙΚ αλλά σε περιοχές που ελέγχουν ο «Ελεύθερος Συριακός Στρατός» και το «Ισλαμικό Μέτωπο». Στόχος του σχεδίου είναι, όπως υποστηρίζεται, η μεταφορά του βασικού όγκου των πολλών δεκάδων χιλιάδων Σύρων Κούρδων προσφύγων που κατακλύζουν το τουρκικό έδαφος, περνώντας τα βόρεια σύνορα της Συρίας στην προσπάθειά τους να γλιτώσουν από τη λαίλαπα των «τζιχαντιστών».

Η ψηφοφορία στην τουρκική Βουλή επί του σχεδίου ολοκληρώνεται σήμερα, οπότε καταφθάνει στην Αγκυρα εκτάκτως ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, για να συζητήσει με τον Τούρκο ομόλογό του κυρίως το ζήτημα των ξένων που στρατολογούνται και πολεμούν στο πλευρό του ΙΚ και θέματα που αφορούν το «συνασπισμό» προθύμων των ΗΠΑ κατά των «τζιχαντιστών» σε Συρία και Ιράκ.

Ο νέος γγ του ΝΑΤΟ επικαλείται το άρθρο 5

Στην Αγκυρα θα μεταβεί την επόμενη βδομάδα, 8 - 10 του μήνα, και ο νέος γγ το ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, που στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου τόνισε πως το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο θα προστατεύσει την Τουρκία σε περίπτωση που εκείνη δεχθεί επίθεση, κάνοντας χρήση του άρθρου 5 περί συλλογικής Αμυνας.

Ολα αυτά ενώ ήδη από τις αρχές της βδομάδας, η Τουρκία έχει αναπτύξει δεκάδες άρματα μάχης και τεθωρακισμένα του στρατού σε απόσταση αναπνοής από την τουρκο-συριακή μεθόριο, μήκους 800 χλμ., παρακολουθώντας άγρυπνα τις κινήσεις Κούρδων και «τζιχαντιστών» που συγκρούονται σκληρά για τον έλεγχο της πόλης Κομπανί, όπου χτες οι «τζιχαντιστές» εμφανίστηκαν να απέχουν περίπου 2 χλμ. από το κέντρο της πόλης. Σε μία προσπάθεια να τρομοκρατήσουν δημοσιοποίησαν βίντεο με τον αποκεφαλισμό εννιά Κούρδων μαχητών, εκ των οποίων οι τρεις γυναίκες, αγωνίστριες, από τη βόρεια πόλη Τζαραμπλούς.

Πολύνεκρη επίθεση σε δημοτικό σχολείο στη Συρία

Το ίδιο 24ωρο οι κάτοικοι της πόλης Χομς στη Συρία θρηνούσαν το χαμό τουλάχιστον 30 ατόμων (εκ των οποίων πάνω από 10 μικρά παιδιά!) και τον τραυματισμό άλλων 115 από διπλή βομβιστική τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε στο δημοτικό σχολείο του προαστίου Ικρίμα.

Οι βομβιστές, που κατά πάσα πιθανότητα ήταν φανατικοί ισλαμιστές που έδρασαν για λογαριασμό των «τζιχαντιστών», πυροδότησαν δύο ΙΧ παγιδευμένα έκαστο με τρεις φιάλες υγραερίου και επτά κιλά εκρηκτικής ύλης C4, την ώρα που σχολούσαν οι μικροί μαθητές.

Ο Σύρος πρωθυπουργός, δρ Ουάελ αλ Χάλκι, καταδίκασε την τρομοκρατική επίθεση σημειώνοντας ότι στόχος των «απεγνωσμένων βομβιστών» ήταν να τρομοκρατήσουν τις οικογένειες και να αποθαρρύνουν τα παιδιά της Συρίας από τη μάθηση.

Πάνω από 1.119 οι νεκροί Ιρακινοί το Σεπτέμβρη

Στο Ιράκ αξιωματούχος του ΟΗΕ ανακοίνωσε πως το Σεπτέμβρη σκοτώθηκαν πάνω από 1.119 Ιρακινοί και τραυματίστηκαν 1.946 άλλοι στη διάρκεια βίαιων επιθέσεων διαφόρων μορφών. Ο ίδιος σημείωσε ότι στο νέο απολογισμό των θυμάτων της βίας που σημειώθηκαν το Σεπτέμβρη δεν συμπεριλαμβάνονται τα εκατοντάδες θύματα των «τζιχαντιστών» του ΙΚ στις περιοχές του βόρειου, δυτικού και κεντρικού Ιράκ που οι τελευταίοι ελέγχουν.

Στο στόχαστρο των βομβιστών βρέθηκαν κυρίως θρησκευτικές κοινότητες, συμπεριλαμβανομένων αυτών των σιιτών και των χριστιανών.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο θλιβερός απολογισμός των θυμάτων της βίας στο Ιράκ αναμένεται να διαπιστωθεί και για τον τρέχοντα μήνα, αφού μόνο μέσα στο τελευταίο 48ωρο οι νεκροί από βομβιστικές επιθέσεις σε διάφορες περιοχές ξεπέρασαν τους 70 και οι τραυματίες τις πολλές δεκάδες...

Η όξυνση της αποσταθεροποίησης στο Ιράκ και η κλιμάκωση των συγκρούσεων με τους «τζιχαντιστές» αντανακλώνται πλέον και σε εκπομπή - ριάλιτι της ιρακινής τηλεόρασης, που παρουσιάζει τους συλληφθέντες βομβιστές να περιγράφουν με λεπτομέρειες τις ειδεχθείς πράξεις τους και τις αντιδράσεις των συγγενών των θυμάτων τους...

«Βομβαρδίζουμε με εξαιρετική προσοχή»...

Το ίδιο 24ωρο στην Ουάσιγκτον ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ναύαρχος Τζον Κίρμπι, υποστήριξε μιλώντας στους δημοσιογράφους ότι οι ΗΠΑ εξαπολύουν τους βομβαρδισμούς σε Συρία και Ιράκ «με τη δέουσα, εξαιρετική προσοχή», για να αποφύγουν τάχα θύματα μεταξύ αμάχων. Πρόσθεσε ότι χρησιμοποιούνται όλες οι διαθέσιμες πληροφορίες από τις μυστικές υπηρεσίες, τους δορυφόρους και τις πτήσεις κατασκοπευτικών αεροπλάνων πάνω από τις περιοχές των «τζιχαντιστών». Διευκρίνισε ωστόσο ότι είναι αναπόφευκτες «οι παράπλευρες απώλειες» (δηλαδή οι δολοφονίες αμάχων...) και ότι αδυνατεί να επιβεβαιώσει πληροφορίες που αναφέρουν το θάνατο τουλάχιστον 19 αμάχων.

Στελέχη του Πενταγώνου σημείωναν πάντως την ίδια στιγμή πως οι ΗΠΑ εξαπολύουν τους βομβαρδισμούς στη Συρία δίχως να συνεργάζονται στο παρόν στάδιο με τον λεγόμενο «Ελεύθερο Συριακό Στρατό», που μάχεται την κυβέρνηση Ασαντ.

Στους βομβαρδισμούς του τελευταίου 48ωρου στο Ιράκ συμμετείχαν για πρώτη φορά και βρετανικά αεροσκάφη, ενώ χτες, για πρώτη φορά, πραγματοποίησαν κατασκοπευτικές πτήσεις πάνω από το Ιράκ αεροσκάφη από την Αυστραλία. Τέλος, η Γαλλία ανακοίνωσε πως στέλνει μία φρεγάτα με αντιαεροπορικά συστήματα και άλλα τρία μαχητικά «Ραφάλ» (πέρα από τα υπάρχοντα έξι) που θα συμμετάσχουν στους βομβαρδισμούς στο Ιράκ πετώντας από γαλλική στρατιωτική βάση στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δεκάδες νεκροί από βομβιστικές επιθέσεις στο Καμισλί(2016-07-28 00:00:00.0)
Συνεχή εγκλήματα από τους τζιχαντιστές(2015-05-13 00:00:00.0)
Ετοιμότητα για χερσαία επέμβαση από την Τουρκία(2014-10-08 00:00:00.0)
Βομβαρδισμοί, συγκρούσεις και γεωστρατηγικά συμφέροντα(2014-10-04 00:00:00.0)
Ιμπεριαλιστικές επιδρομές και «τζιχαντιστές» «ρίχνουν νερό στον ίδιο μύλο»(2014-10-01 00:00:00.0)
Εντατικές προετοιμασίες για το ενδεχόμενο χερσαίας επέμβασης(2014-09-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ