Τετάρτη 1 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
Διεκδικούν δωρεάν ασφαλή μεταφορά

Κινητοποίηση αύριο στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Κλαυθμώνος

Το δικαίωμα στη δωρεάν, ασφαλή μεταφορά από και προς το σχολείο διεκδικούν γονείς και μαθητές που για αύριο, Πέμπτη, προγραμματίζουν κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας.

Η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής, ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων και Σύλλογοι Γονέων Μουσικών Σχολείων και Καλλιτεχνικού Σχολείου δίνουν αγωνιστικό ραντεβού στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Κλαυθμώνος. Στη συνέχεια θα πραγματοποιήσουν πορεία προς τη Βουλή και στις 3.30 μ.μ. θα βρεθούν στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, όπου προγραμματίζεται να συζητηθεί το θέμα.

Στο κάλεσμά τους οι γονείς αναφέρονται στις αρνητικές εξελίξεις στο θέμα της δωρεάν μεταφοράς μαθητών, στην κατάσταση που διαμορφώνεται φέτος, αφού ακόμα δεν γίνονται δρομολόγια, στις ευθύνες κυβέρνησης και Περιφέρειας. Και προβάλλουν επιτακτικά την ανάγκη δημιουργίας ενιαίου κρατικού φορέα για αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν και ασφαλές σύστημα μεταφοράς των μαθητών στα σχολεία τους, με κατάλληλα διαμορφωμένα και ασφαλή μέσα μετακίνησης, με εξειδικευμένους μόνιμους οδηγούς και συνοδούς και απευθείας επαρκή κρατική χρηματοδότηση για μόνιμη λύση του ζητήματος.

Φέτος, υπάρχει μείωση των δρομολογίων καθώς αυτό υπαγόρευε η Κοινή Υπουργική Απόφαση 24001 του 2013, η οποία αυξάνει το χιλιομετρικό όριο που πρέπει να υπάρχει μεταξύ σχολείου και κατοικίας του μαθητή προκειμένου να δικαιούται δωρεάν μεταφορά με μισθωμένα μέσα. Παράλληλα, μειώθηκαν και τα κονδύλια για τη μεταφορά μαθητών. Μετά από πιέσεις των γονιών που κινητοποιήθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα, η συγκεκριμένη ΚΥΑ ουσιαστικά αναστέλλεται για φέτος, ωστόσο ακόμα δρομολόγια δεν γίνονται είτε γιατί κρίθηκαν άγονοι οι διαγωνισμοί είτε γιατί καθυστερεί ο έλεγχος των συμβάσεων. «Ετσι, για άλλη μια φορά, βρισκόμαστε μπροστά στα αδιέξοδα της πολιτικής που εφαρμόζεται στο ζήτημα της μεταφοράς αλλά και στην Εκπαίδευση γενικότερα (π.χ. κλείσιμο σχολείων). Η ταλαιπωρία μας δεν θα τελειώσει με την άρση κάποιων αστοχιών ή γραφειοκρατικών κωλυμάτων (...) Αφού με το πέρας αυτού του σχολικού έτους, 2014 -2015, θα εφαρμοστεί η γνωστή ΚΥΑ 24001 και η οποία, ούτε λίγο ούτε πολύ, καταργεί τη μεταφορά των μαθητών με δημόσια σύμβαση», σημειώνει η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής καλώντας σε μαζική συμμετοχή στην αυριανή κινητοποίηση.

Στη Θεσσαλονίκη

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις οι γονείς και οι μαθητές του Δήμου Θέρμης και του Δήμου Λαγκαδά, στη Θεσσαλονίκη, απαιτώντας να δοθεί λύση για την έγκαιρη, ασφαλή και δωρεάν μεταφορά των μαθητών. Χτες, η Ενωση Γονέων Θέρμης πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στο δήμο με αίτημα την άμεση σύγκληση της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ) για το ζήτημα της μεταφοράς των μαθητών.

Την Παρασκευή 3 Οκτώβρη, στις 9.30 π.μ., θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ), με συμμετοχή γονέων και μαθητών. Καλεί τους δήμους τη μέρα της κινητοποίησης να κλείσουν τα Δημαρχεία σε ένδειξη συμπαράστασης, ενώ καλεί και τους εκπαιδευτικούς, μέσω των συλλογικών τους οργάνων, να συμπαρασταθούν και να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις. Εξάλλου, με πολύμορφες κινητοποιήσεις συνεχίζουν τον αγώνα τους και οι μαθητές του Λαγκαδά.

«Το οικονομικό κόστος της μεταφοράς των μαθητών γίνεται δυσβάσταχτο και σε συνδυασμό με τις επαγγελματικές ή άλλες υποχρεώσεις των γονιών γίνεται αδύνατη πλέον η μεταφορά των παιδιών τους στο σχολείο», σημειώνει στην απόφαση της Γενικής του Συνέλευσης ο Σύλλογος Γονέων του 3ου Γυμνασίου Θέρμης. Οι γονείς επισημαίνουν ιδιαίτερα το ζήτημα της ασφάλειας των παιδιών σημειώνοντας ότι κατά την προσέλευση και αποχώρηση των παιδιών δεκάδες αυτοκίνητα κινούνται σε έναν πολύ στενό δρόμο, όπου συνωστίζονται μαθητές που περιμένουν, ενώ σε άλλες περιπτώσεις, πολλά παιδιά 13 χρόνων είναι αναγκασμένα να διανύουν μεγάλες αποστάσεις με τα πόδια σε απομακρυσμένες περιοχές προκειμένου να πάρουν αστική συγκοινωνία.

Την ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων του 3ου Γυμνασίου Θέρμης κατέθεσαν ως Αναφορά προς τους υπουργούς Παιδείας, Εσωτερικών και Οικονομικών οι βουλευτές του ΚΚΕ Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Ελένη Γερασιμίδου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η δωρεάν μεταφορά δεν είναι πολυτέλεια, είναι ανάγκη(2019-02-01 00:00:00.0)
Κινητοποίηση για τη μεταφορά μαθητών(2014-09-24 00:00:00.0)
Κινητοποιήσεις για τη μεταφορά μαθητών(2012-10-05 00:00:00.0)
Κινητοποίηση για τη μεταφορά μαθητών(2012-01-04 00:00:00.0)
Για τη μεταφορά μαθητών(2012-01-03 00:00:00.0)
Ελλείψεις προσωπικού και υποδομών(2009-02-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ