Τρίτη 30 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΕ ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΤΩΝ «ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΩΝ»
Εντατικές προετοιμασίες για το ενδεχόμενο χερσαίας επέμβασης

Τουρκικά άρματα μάχης στη συρο-τουρκική μεθόριο

Θωρακισμένα οχήματα του τουρκικού στρατού σε απόσταση αναπνοής από τα σύνορα με τη Συρία
Θωρακισμένα οχήματα του τουρκικού στρατού σε απόσταση αναπνοής από τα σύνορα με τη Συρία
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Στη συνέχιση των αεροπορικών επιδρομών των ΗΠΑ και των συμμάχων τους σε θέσεις του «Ισλαμικού Κράτους» (ΙΚ) σε Συρία και Ιράκ, αξιοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο το πρόσχημα των εγκληματιών «τζιχαντιστών» που οι ίδιοι ενδυνάμωσαν, ήρθε να προστεθεί ένα νέο στοιχείο. Χτες, τουρκικά άρματα μάχης και θωρακισμένα στρατιωτικά οχήματα παρατάχτηκαν σε απόσταση αναπνοής από τη συριακή μεθόριο, ενώ οι «τζιχαντιστές» βρίσκονται σε απόσταση πέντε χλμ. από την τρίτη μεγαλύτερη πόλη των Κούρδων της Συρίας, Κομπανί, και σε απόσταση περίπου 10 χλμ. από την πρωτεύουσα του Ιράκ, Βαγδάτη.

Οι επιδρομές των ΗΠΑ έδωσαν το καλύτερο «πάτημα» στον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να προετοιμάσει το έδαφος για το νέο ρόλο της Τουρκίας στην κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής επέμβασης, σημειώνοντας χτες σε ομιλία του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στην Κωνσταντινούπολη ότι η Τουρκία «δεν μπορεί να παραμείνει εκτός του διεθνούς συνασπισμού που πολεμά την οργάνωση "Ισλαμικό Κράτος"». Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και αυτός (όπως προηγούμενα ο Βρετανός στρατηγός, πρώην επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού λόρδος Ρίτσαρντς) στο αναπόφευκτο μίας χερσαίας επέμβασης, επισημαίνοντας ότι «θα μπορούσε να καταστεί απαραίτητη». Τόνισε, ωστόσο, ότι μια στρατιωτική δράση δεν θα είναι αρκετή για να νικηθεί το «Ισλαμικό Κράτος» και ότι πρέπει να βρεθούν μακροπρόθεσμες λύσεις για τα πολιτικά προβλήματα της Συρίας και του Ιράκ. «Το να στέλνουμε βόμβες δεν μπορεί παρά να είναι μια προσωρινή λύση», κατέληξε ο Ερντογάν, η κυβέρνηση του οποίου συμμετείχε (όπως και άλλες δυτικές και αραβικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις) στη δημιουργία, εκπαίδευση, χρηματοδότηση, εξοπλισμό των «τζιχαντιστών» ως εργαλείου για την ανατροπή μη αρεστών κυβερνήσεων...

«Πολιτική λύση» και βόμβες προτείνει ο Ομπάμα

«Πολιτικές» λύσεις στη Συρία υπαινίχθηκε προχτές σε συνέντευξή του στο CBS ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, και ισχυρίστηκε ότι η λύση «είναι εν μέρει στρατιωτική», εκτιμώντας επίσης ότι η Συρία και το Ιράκ πρέπει επίσης «να επιλύσουν τις πολιτικές κρίσεις που επικρατούν στις δύο χώρες αντίστοιχα» με συνεννόηση των κοινοτήτων μεταξύ σιιτών και σουνιτών.

Ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνησή του «υποτίμησε» τους «τζιχαντιστές» και από την άλλη «υπερτίμησε» τις ικανότητες του (εκπαιδευμένου από Αμερικανούς) ιρακινού στρατού. Χαρακτήρισε τη Συρία «σημείο 0 για τους τζιχαντιστές σε ολόκληρο τον κόσμο». Ανέφερε ως «πρώτη προτεραιότητα» την υποβάθμιση και ήττα των «τζιχαντιστών» μέσω «μίας ικανής τοπικής χερσαίας δύναμης», διευκρινίζοντας ότι η κυβέρνησή του «δεν θα συνεργαστεί με την κυβέρνηση Ασαντ».

Απέναντι σε αυτές τις δηλώσεις, ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών, Ουαλίντ αλ Μουάλεμ, μιλώντας χτες στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ κατήγγειλε τη διπρόσωπη πολιτική των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, που από τη μια εξοπλίζουν και εκπαιδεύουν τους «τζιχαντιστές» και από την άλλη τους βομβαρδίζουν. Σημείωσε ότι χώρες που συμμετέχουν στο «συνασπισμό» των ΗΠΑ κατά του ΙΚ «ήταν βασικοί υποστηρικτές ένοπλων τρομοκρατικών ομάδων» και ότι η πολιτική των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή «είναι πραγματική συνταγή για την αύξηση της βίας και της τρομοκρατίας» και δημιουργεί «γόνιμο έδαφος για την ανάπτυξη τρομοκρατικών ομάδων που διαπράττουν ειδεχθή εγκλήματα στο συριακό έδαφος».

Μιλώντας αργότερα στο πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες» ο Μουάλεμ φέρεται πως εξέφρασε την ικανοποίηση της συριακής κυβέρνησης στις επιχειρήσεις των ΗΠΑ κατά του ΙΚ και επιβεβαίωσε πως οι ΗΠΑ είχαν ενημερώσει τη Δαμασκό ένα 24ωρο πριν την έναρξη των βομβαρδισμών σε θέσεις «τζιχαντιστών» στο συριακό έδαφος.

«Κατά λάθος» βομβαρδισμοί αποθήκης σιτηρών και αμάχων

Μέσα στο τελευταίο τριήμερο, βομβαρδιστικά από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους συνέχισαν το σφυροκόπημα μερικών δεκάδων αμερικανικών θωρακισμένων οχημάτων και αρμάτων μάχης που είχαν κλέψει οι «τζιχαντιστές» από τον ιρακινό στρατό αλλά και κτιρίων που δεν είχαν καμία σχέση με το «Ισλαμικό Κράτος», όπως μία αποθήκη σιτηρών και μύλους στη βόρεια πόλη Μανμπρίτζ, σκοτώνοντας αδιευκρίνιστο αριθμό αμάχων, και το μεγαλύτερο εργοστάσιο φυσικού αερίου στην ανατολική Συρία, έξω από την πόλη Ντέιρ αλ Ζορ.

Παράλληλα, οι επιθέσεις των ΗΠΑ και σε άλλες ένοπλες ισλαμικές οργανώσεις, πλην του ΙΚ, που θεωρούνταν ως πρότινος «καλές» επειδή μάχονταν το συριακό στρατό, όπως το «Μέτωπο Νούσρα» προκάλεσαν απειλές με αντίποινα. Ο αρχηγός του «Μετώπου Νούσρα» (παρακλάδι της «Αλ Κάιντα») απείλησε έτσι τους πολίτες χωρών της Δύσης ότι η συνέχιση των βομβαρδισμών εναντίον των «τζιχαντιστών» στη Συρία «θα μεταφέρει τη μάχη» στις χώρες τους.

Εκπαίδευση 32 Κούρδων στη Γερμανία

Εν μέσω αυτών των εξελίξεων ανακοινώθηκε προχτές η αναχώρηση 32 Κούρδων μαχητών του Ιράκ στη Βαυαρία προκειμένου να εκπαιδευτούν από το γερμανικό στρατό και να μάθουν να χειρίζονται αντιαρματικούς πυραύλους τύπου «Milan». Οι Κούρδοι μαχητές Πεσμεργκά θα εκπαιδευτούν στη σχολή του πεζικού του Χάμελμπουργκ της Βαυαρίας έως το τέλος τρέχουσας βδομάδας.

Σε «επαγρύπνηση» οι αρχές, διαβεβαιώνει ο Ελληνας υπουργός Δημόσιας Τάξης

Ο Ελληνας υπουργός Δημόσιας Τάξης, Βασίλης Κικίλιας, επιβεβαιώνοντας εμμέσως τη συνεργασία των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών με άλλες από σύμμαχες ιμπεριαλιστικές χώρες, δεν επιβεβαίωσε τις πληροφορίες περί παρουσίας «τζιχαντιστών» του ΙΚ στο ελληνικό έδαφος, υποστηρίζοντας ότι «είναι σε διαρκή επαγρύπνηση όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες για τον εντοπισμό ύποπτων δραστηριοτήτων».

Αφορμή για τις δηλώσεις Κικίλια έδωσε δημοσίευμα σε ιστοσελίδα όπου εμφανίζονταν σε φωτογραφία υποστηρικτές του ΙΚ με μαύρες σημαίες της Τζιχάντ στην πλατεία Κλαυθμώνος σε εκδήλωση οργάνωσης της συριακής «αντιπολίτευσης» στην Αθήνα το 2012.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ