Τρίτη 23 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΡΑΚ - ΣΥΡΙΑ
Κύμα προσφύγων στην Τουρκία και τρομοϋστερία στη Δύση

Τούρκοι αστυνομικοί με αντλίες απωθούν Σύρους πρόσφυγες
Τούρκοι αστυνομικοί με αντλίες απωθούν Σύρους πρόσφυγες
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Νουμάν Κουρτουλμούς, υπολόγιζε χτες ότι από την Πέμπτη έχουν φθάσει στο τουρκικό έδαφος πάνω από 130.000 Κούρδοι πρόσφυγες από τη Συρία σημειώνοντας: «Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με φυσική αλλά με καταστροφή που δημιουργεί ο άνθρωπος και είναι σαφώς χειρότερη από αυτές που προκαλεί η φύση». Βέβαια, ο Κουρτουλμούς «ξέχασε» ότι στη φυγή των κυνηγημένων από τους ενόπλους του «Ισλαμικού Κράτους» («ΙΚ») έχει συμβολή η τουρκική κυβέρνηση, η προηγούμενη του Ερντογάν και η νυν του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου, με χρηματοδότηση, εξοπλισμό και διευκολύνσεις στους μισθοφόρους του «ΙΚ», προκειμένου να πολεμάνε την συριακή κυβέρνηση. Επίσης, δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η Τουρκία εμπορεύεται το πετρέλαιο που κλέβουν οι μισθοφόροι από τις πετρελαιοπηγές της Συρίας και του Ιράκ.

Η κατάσταση, πάντως, είναι απελπιστική στα σύνορα. Αμαχοι κάθε ηλικίας, με λιγοστά υπάρχοντα, και καταπονημένοι από τις κακουχίες εγκαταλείπουν άρον-άρον τις εστίες τους. Στα συρο-τουρκικά σύνορα η ατμόσφαιρα ηλεκτρίζεται περαιτέρω, καθώς πολλαπλασιάζονται οι συγκρούσεις που ξεσπούν ανάμεσα σε Κούρδους της Τουρκίας που θέλουν να περάσουν τη μεθόριο, για να βοηθήσουν τους αδελφούς τους στη Συρία και Τούρκους αστυνομικούς που προσπαθούν να τους εμποδίσουν να περάσουν τα σύνορα.

Απαιτούν ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στη Συρία!

Πάντως, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλέτ Τσαβούσογλου, μιλώντας προχτές στο κινέζικο πρακτορείο «Σινχουά» σημείωσε ότι η Τουρκία έχει ήδη δαπανήσει, από το 2011, για τους Σύρους πρόσφυγες, πάνω από 4 δισ. δολάρια «εκ των οποίων η βοήθεια του ΟΗΕ ήταν μόλις 150.000.000». Πρότεινε έτσι τη δημιουργία «ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Συρία» από τη «διεθνή κοινότητα», αφού όπως είπε, «η Τουρκία δεν μπορεί να το πράξει αυτό μόνη της». Λες και οι Κούρδοι πρόσφυγες ξεριζώνονται εξαιτίας επιθέσεων του συριακού στρατού και όχι εξαιτίας των «τζιχαντιστών».

Ταυτόχρονα, η τουρκική κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει μία «νεκρή ζώνη» στα σύνορά της με Συρία και Ιράκ, απαιτώντας παράλληλα να αναλάβει ο ΟΗΕ τη φροντίδα του νέου πλήθους των πολλών δεκάδων χιλιάδων προσφύγων που κατακλύζουν τη μεθόριο.

Το ίδιο 24ωρο, η Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ Σαμάνθα Πάουερ επέμεινε ότι το αμερικανικό σχέδιο για την εκπαίδευση 5.000 ατόμων από τη λεγόμενη συριακή «μετριοπαθή» αντιπολίτευση που εγκρίθηκε την περασμένη βδομάδα από το αμερικανικό Κογκρέσο, δε θα αποσκοπεί μόνον στην αντιμετώπιση των «τζιχαντιστών», «αλλά και στην αντιμετώπιση της κυβέρνησης του Σύρου Προέδρου Ασαντ...»

Σκληρές μάχες μεταξύ Κούρδων - «τζιχαντιστών»

Τη Δευτέρα, έπειτα από τετραήμερες σκληρές, αιματηρές συγκρούσεις, δυνάμεις μαχητών των Κούρδων της Συρίας φάνηκε να έχουν τις πρώτες επιτυχίες έναντι των τζιχαντιστών μισθοφόρων του «Ισλαμικού Κράτους» κοντά στη βόρεια ορεινή συριακή πόλη Κομπανί (ή «Αϊν Αραμπ»). Σύμφωνα με δηλώσεις του Ναβάζ Κχαλίλ, εκπροσωπούν του συριακού κουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Ενωσης (PYD) «πλέον βελτιώνεται η κατάσταση στο έδαφος» γιατί «οι Κούρδοι μαχητές ανάγκασαν τους τζιχαντιστές να υποχωρήσουν σε βάθος 10 χλμ. από τις προηγούμενες θέσεις».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, βελγικό τηλεοπτικό δίκτυο μετέδωσε δηλώσεις ηγετικού στελέχους του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ), Ντουρσούν Καλκάν, που κάλεσε χτες τους Κούρδους της Τουρκίας σε επιστράτευση, ώστε να πολεμήσουν τους «τζιχαντιστές» στη Συρία. Παράλληλα, ο Καλκάν κατηγόρησε την Αγκυρα για συνεργασία με τους «τζιχαντιστές» του «ΙΚ» και για εδαφικές βλέψεις σε βάρος της Συρίας και του Ιράκ.

Εντούτοις, η Τουρκία διαψεύδει τις κατηγορίες για υποστήριξη προς τους «τζιχαντιστές», ιδιαίτερα μετά την απελευθέρωση 46 ομήρων που κρατούνταν τρεις μήνες στο τουρκικό προξενείο στη Μοσούλη του Ιράκ και οι οποίοι απελευθερώθηκαν τα ξημερώματα του Σαββάτου με άκρα μυστικότητα. Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ισχυρίστηκε ότι δε δόθηκαν λύτρα στους απαγωγείς και ότι η απελευθέρωσή τους ήταν «νίκη της διπλωματίας».

Κλίμα τρομολαγνείας σε ΗΠΑ και ΕΕ

Το ίδιο διάστημα, μυστικές υπηρεσίες και «ανακοινώσεις» «τζιχαντιστών» του «Ισλαμικού Κράτους» καλλιεργούν κλίμα γενικευμένων τρομοκρατικών απειλών κατά πολιτών σε ΗΠΑ, Γαλλία και σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, δεν πέρασε απαρατήρητη η προχτεσινή συνάντηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι, με τον Ιρανό ομόλογό του Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ στην έδρα του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη με κυρίαρχο θέμα την αντιμετώπιση της απειλής των «τζιχαντιστών» του «Ισλαμικού Κράτους» στο Ιράκ και τη Συρία και όχι το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που θα τεθεί επί τάπητος σε διεθνείς συνομιλίες την Τετάρτη.

Νωρίτερα, ο Ζαρίφ συναντήθηκε, για πρώτη φορά από το 2013, και με τον Σαουδάραβα ομόλογό του πρίγκιπα Σαούντ αλ-Φαϊσάλ. Η συνάντηση φαίνεται πως έγινε σε ιδιαίτερα καλό κλίμα, με τον Ζαρίφ να δηλώνει πως ανοίγει «νέο κεφάλαιο» στις διμερείς σχέσεις.

Ενδιαφέρουσα είναι και η πληροφορία στα κινέζικα ΜΜΕ, ότι μεταξύ των μισθοφόρων του «ΙΚ» βρίσκονται και αρκετοί από τη μειονότητα των Ουιγούρων της σινικής δυτικής επαρχίας Σιντζιάνγκ, προκειμένου να λάβουν «τρομοκρατική εκπαίδευση», ώστε να εξαπολύσουν επιθέσεις στην πατρίδα τους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ