Τρίτη 23 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΑΦΕΣ ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
Στόχος η προώθηση των θέσεων των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων

Σε εξέλιξη βρίσκεται σειρά επαφών του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλου στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην «Υπουργική Εβδομάδα» της 69ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Στόχος η διευθέτηση σειράς ζητημάτων που θα ανοίξουν δρόμους για νέες «μπίζνες» της εγχώριας αστικής τάξης, με ταυτόχρονη γεωστρατηγική της αναβάθμιση στην ευρύτερη περιοχή, μέσα από τη συμμετοχή της στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Σε αυτό το πλαίσιο, την Κυριακή, συναντήθηκε με τον γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν, με τον οποίο συζήτησαν θέματα όπως το Κυπριακό και η ονομασία της ΠΓΔΜ, καθώς και «όλο το φάσμα των μεγάλων ανοιχτών διεθνών κρίσεων και ανατολικά και νότια σε σχέση με την Ευρώπη». Για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο Βενιζέλος επανέλαβε ότι «η εθνική θέση είναι υπέρ ενός σύνθετου ονόματος με γεωγραφικό προσδιορισμό, αλλά έναντι πάντων για εσωτερική και εξωτερική χρήση (erga omnes), άρα περιμένουμε από την άλλη πλευρά να κάνει αντίστοιχα βήματα καλόπιστα και παραγωγικά».

Την ίδια μέρα, απευθύνοντας χαιρετισμό στους εκπροσώπους ελληνικών ομογενειακών οργανώσεων των ΗΠΑ, έσπευσε να διαφημίσει την εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς: «Η Ελλάδα είναι πάντα ένας πυλώνας σταθερότητας. Μαζί με την Κύπρο μάλιστα, έχουμε τη δυνατότητα να αναπτύσσουμε τριγωνικές σχέσεις, όπως με το Ισραήλ και με την Αίγυπτο, οι οποίες λειτουργούν υποστηρικτικά για την υπέρβαση των κρίσεων, οι οποίες είναι απειλητικές για την περιφερειακή σταθερότητα και την περιφερειακή ειρήνη».

Δίνοντας εξηγήσεις για την πιστή εφαρμογή από την ελληνική κυβέρνηση όλων των κατευθύνσεων του ευρωατλαντικού άξονα είπε: «Εφαρμόζουμε μια γραμμή, η οποία αντανακλά στα εθνικά μας συμφέροντα (βλ. τα συμφέροντα των κυρίαρχων τμημάτων της ντόπιας άρχουσας τάξης). Η στάση που διαμορφώνει η Ελλάδα σε όλα τα μεγάλα θέματα, στην κρίση στην Ουκρανία, στην κρίση της σχέσης Δύσης και Ρωσικής Ομοσπονδίας, στη Συρία, στη Μέση Ανατολή, στη Λιβύη, στο Ιράκ, στο Ιράν, παντού, αυτές οι θέσεις αντανακλούν στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο, στα ελληνοτουρκικά, στο Κυπριακό πρωτίστως, σε αυτά που μας ενδιαφέρουν στα Δυτικά Βαλκάνια», συμπλήρωσε στο γνωστό μοτίβο αναμονής ανταλλαγμάτων για τις υπηρεσίες που προσφέρουν αφειδώς οι ελληνικές κυβερνήσεις σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Χτες, ο Ευ. Βενιζέλος είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο, τον υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ, Khalid Bin Mohammed Al Attiyah, τον υπουργό Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής, Riyad Al-Maliki, και εκπροσώπους εβραϊκών οργανώσεων των ΗΠΑ. Μετείχε, άλλωστε, και σε εκδήλωση της American Jewish Committee, με θέμα τον αντισημιτισμό στην Ευρώπη. Τέλος, παρακάθισε σε δείπνο εργασίας για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Για σήμερα προγραμματίζεται η συμμετοχή του στην εναρκτήρια τελετή της Συνόδου Κορυφής για το κλίμα, η οποία φιλοξενείται από τον ΓΓ του ΟΗΕ. Ακολούθως λαμβάνει μέρος στην Υπουργική Διαβούλευση για την Ανθρωπιστική και Αναπτυξιακή Κατάσταση στη Συρία και στις γειτονικές χώρες (Διοργανώνεται από ΕΕ, Βρετανία και Ιορδανία). Το απόγευμα θα συμμετάσχει στη συνάντηση των ΥΠΕΞ της ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ