Τρίτη 23 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΟΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
Ανέξοδες «διορθώσεις» στο αντιλαϊκό χαράτσι

Στην ιστοσελίδα του Taxis αναρτήθηκαν τα «νέα» εκκαθαριστικά σημειώματα της Εφορίας με τα χαράτσια του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ). «Επί της διαδικασίας» των διορθώσεων, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων προχώρησε στην ανάρτηση των νέων ειδοποιητηρίων, χωρίς καν να λάβει υπόψη τα ποσά του φόρου που έχουν καταβληθεί και να τα συμψηφίσει με τις υπόλοιπες δόσεις. Η «νέα» εκκαθάριση αφορά κατά κύριο λόγο σε περιπτώσεις οικοπέδων που βρίσκονται εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού, καθώς και την εξαίρεση των ακινήτων στην Κεφαλλονιά.

Να σημειωθεί ότι το αναγραφόμενο ποσό της πρώτης δόσης (μέχρι 30 Σεπτέμβρη) καταβάλλεται στο ακέραιο, ενώ για τις τυχόν παρεχόμενες «εκπτώσεις», σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, θα ακολουθήσει συμψηφισμός στους επόμενους μήνες.

Ειδικότερα:

  • Για τους δικαιούχους «εκπτώσεων» μετά την πληρωμή της δόσης του Σεπτέμβρη βάσει της αρχικής εκκαθάρισης, θα ακολουθήσει συμψηφισμός του επιπλέον ποσού με την επόμενη δόση του Οκτώβρη.
  • Μέχρι το τέλος Οκτώβρη θα πραγματοποιηθούν νέες εκκαθαρίσεις του ΕΝΦΙΑ στις περιπτώσεις κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων.
  • Η αναστολή καταβολής του φόρου για τις επιχειρήσεις με μείωση τζίρου πάνω από 30% θα πραγματοποιηθεί από τις ΔΟΥ μετά την υποβολή σχετικού αιτήματος μέσα στον Οκτώβρη.

Σε κάθε περίπτωση, οι όποιες «παρεμβάσεις» έγιναν - καθώς και οι όποιες διαρρέουν περί «νέου ΕΝΦΙΑ από του χρόνου» - δεν αλλάζουν ούτε κατά κεραία την ουσία της εφαρμοζόμενης φορομπηχτικής πολιτικής: Το τάχα «έκτακτο» χαράτσι που επιβλήθηκε στη λαϊκή στέγη, από φέτος μέσω του ΕΝΦΙΑ μονιμοποιείται και ταυτόχρονα επεκτείνεται και στα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, αλλά και σε κάθε σπιθαμή γης της μικρής ακίνητης περιουσίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ