Σάββατο 20 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
AΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ
Στο Μπακού για μπίζνες στον κλάδο της Ενέργειας

Στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, Μπακού, βρίσκεται από χτες ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, προκειμένου να συμμετάσχει σε εκδήλωση που οργανώνει σήμερα η αζέρικη κυβέρνηση για τη συμπλήρωση 20 χρόνων από την υπογραφή συμφωνιών εκμετάλλευσης του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ. Κοίτασμα απ' όπου θα προέρχεται το φυσικό αέριο που θα μεταφέρεται στην ΕΕ μέσω του αγωγού TAP, ο οποίος θα διέρχεται από Ελλάδα, Αλβανία και Ιταλία.

Στην προσπάθεια γεωστρατηγικής αναβάθμισης της ντόπιας αστικής τάξης μέσω και της λεγόμενης ενεργειακής διπλωματίας, με ανάδειξη της χώρας σε εξαγωγέα υδρογονανθράκων αλλά και σε κόμβο διακίνησής τους, ο Σαμαράς θα μετάσχει επίσης σε τελετή για το λεγόμενο Νότιο Ενεργειακό Διάδρομο, ο οποίος αποτελεί «εναλλακτική» οδό εισαγωγής Ενέργειας, στην οποία προσβλέπει η ΕΕ, προκειμένου να μειώσει την ενεργειακή εξάρτησή της από τη Ρωσία.

Σημειωτέον, άλλωστε, ότι η ελληνική αστική τάξη κάνει μπίζνες με το αζέρικο κεφάλαιο σε θέματα Ενέργειας και μέσω της μεταβίβασης του 66% του ΔΕΣΦΑ στην αζέρικη εταιρεία «Socar». Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι η συμφωνία εξαγοράς εξελίσσεται «ομαλά», προβάλλει δε ως «μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα» του ΔΕΣΦΑ τον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της Ρεβυθούσας, μέσω του οποίου μπορεί να προχωρήσει η διείσδυση του αζέρικου αερίου στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη. Προβάλλει επίσης τη σημασία του ελληνοβουλγαρικού IGB απ' όπου σχεδιάζεται να διοχετευτεί αέριο σε Βουλγαρία και Ρουμανία.

Τα θέματα αυτά αποτέλεσαν και το αντικείμενο της 20λεπτης συνάντησης που είχαν χτες το απόγευμα στο Μπακού ο Αντ. Σαμαράς με τον Αζέρο Πρόεδρο Ιλχάμ Αλίγιεφ. Εκεί ο Αντ. Σαμαράς έθεσε και το αίτημα επιπλέον παροχής αζέρικου φυσικού αερίου στην Ελλάδα, σε περίπτωση διακοπής της τροφοδοσίας από τη Ρωσία λόγω της ουκρανικής κρίσης. Ο Ι. Αλίγιεφ συμφώνησε οι αρμόδιοι υπουργοί των δύο χωρών να συζητήσουν περαιτέρω για τις τεχνικές δυνατότητες.

Από την ελληνική πλευρά διαχέεται, εξάλλου, ότι Σαμαράς και Αλίγιεφ συμφώνησαν πως η Ελλάδα εξελίσσεται σε ενεργειακό κόμβο στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και είναι ο πιο σημαντικός στρατηγικός εταίρος του Αζερμπαϊτζάν στην EE.

Στις εκδηλώσεις στο Μπακού συμμετέχουν αντιπροσωπείες όλων των χωρών που συμμετέχουν στην εξόρυξη, εκμετάλλευση και μεταφορά των αζέρικων υδρογονανθράκων από την Κασπία. Ετσι, στο Μπακού αναμένονται και οι πρωθυπουργοί της Τουρκίας, της Βουλγαρίας, της Αλβανίας, της Γεωργίας και του Μαυροβουνίου, καθώς και αρμόδιοι υπουργοί από Βρετανία, Κροατία και Ιταλία. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αντ. Σαμαράς αναμένεται να έχει στο Αζερμπαϊτζάν επαφές με ηγέτες άλλων κρατών, ανάμεσά τους και με τον νεοεκλεγμένο πρωθυπουργό της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ