Κυριακή 21 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΝΕΟΛΑΙΑ
Απομονώνουμε τους φασίστες σε κάθε χώρο δουλειάς

Πλούσια εμπειρία μεταφέρθηκε το βράδυ της Πέμπτης κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο Φεστιβάλ

«

Απομονώνουμε τους φασίστες σε κάθε χώρο δουλειάς». Αυτό ήταν το θέμα της συζήτησης, την Πέμπτη το βράδυ, στο στέκι νέων εργαζομένων - νέων ανέργων του Φεστιβάλ. Στη συζήτηση πήραν μέρος μέλη του ΚΚΕ, συνδικαλιστές από διάφορους κλάδους, οι οποίοι μετέφεραν στους δεκάδες επισκέπτες που παρακολούθησαν την εκδήλωση την πείρα τους από την αντιμετώπιση των φασιστών της Χρυσής Αυγής.

Τη συζήτηση άνοιξε και συντόνισε η Κατερίνα Λαζανά, μέλος της Εργατικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ, η οποία, αφού επισήμανε ότι η σημερινή πρώτη μέρα του φεστιβάλ είναι αφιερωμένη στην πάλη ενάντια στο φασισμό και το σύστημα που τον γεννά και τον θρέφει, τόνισε πως: «Ο φασισμός στηρίζει τον καπιταλισμό, οι φασίστες στηρίζουν το άδικο εκμεταλλευτικό σύστημα. Επιτίθενται σε φτωχούς, σε μετανάστες και Ελληνες εργάτες, γιατί υπερασπίζονται τους πλούσιους, τα αφεντικά».

Πρώτος από τους συνδικαλιστές ομιλητές πήρε το λόγο ο Γιάννης Βλάχος, γραμματέας του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, ο οποίος μετέφερε την εμπειρία από το πώς έδρασαν οι φασίστες στο χώρο της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης του Περάματος, αλλά και πώς τους αντιμετωπίζουν οι κομμουνιστές και οι ταξικές δυνάμεις. Σημείωσε ότι οι χρυσαυγίτες έφτιαξαν εθνικιστικό αντι-σωματείο στη Ζώνη με περίπου 30 άτομα, οι περισσότεροι εκ των οποίων τώρα θέλουν να διαγραφούν, αλλά τους τρομοκρατούν. Οπως τόνισε, για την αντιμετώπισή τους «έπαιξε ρόλο το γεγονός ότι οι κομμουνιστές έχουν κύρος και αγωνιστικούς δεσμούς στη Ζώνη. Δεν περιοριστήκαμε να λέμε απλά ότι είναι φασίστες. Δεν τους αφήνουμε χώρο να χύσουν το ναζιστικό τους δηλητήριο. Οργανώσαμε και οργανώνουμε πρωτοβουλίες όπως γλέντια αλληλεγγύης για τους ανέργους, εκθέσεις εικαστικών κ.λπ.». Συμπερασματικά, τόνισε ότι «δεν πρέπει να τους φοβόμαστε, με κάθε ευκαιρία να αποκαλύπτουμε ότι όλη η δράση τους εξυπηρετεί μόνο τα αφεντικά».

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο Ηλίας Βάσης, μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου Εργαζομένων του ΟΑΣΑ, ο οποίος σημείωσε ότι «όταν ξαφνικά, αφού για καιρό έκαναν υπόγεια δουλειά, εμφανίστηκαν, δε φοβηθήκαμε. Αξιοποιήσαμε την εμπειρία που υπήρχε από τη Ζώνη του Περάματος, ήρθαμε σε επαφή με κάθε συνάδελφο για να αποκαλύψουμε το ρόλο τους (...) όταν επιχείρησαν να κάνουν περιοδείες σε αμαξοστάσια, με την αντίδρασή μας το αποτρέψαμε». Στη συνέχεια, ανέφερε ότι «σε κάθε τους τοποθέτηση, οι χρυσαυγίτες, προσπαθούν να πείσουν τους εργαζόμενους ότι όλα αυτά που εδώ και χρόνια προσπαθεί να περάσει η εργοδοσία, όπως το να αυξηθεί ο ημερήσιος χρόνος δουλειάς, να κοπούν λεωφορειακές γραμμές κ.λπ. είναι προς το συμφέρον των εργαζομένων». Τέλος, υπογράμμισε ότι «αν και το τελευταίο διάστημα φαίνεται να έχουν λουφάξει, δε χωρά καμιά υποτίμηση, αφού συνεχίζουν την υπόγεια δουλειά τους, πρέπει να συνεχιστεί η δράση για την αποκάλυψη και απομόνωσή τους».

Τελευταίος ομιλητής ήταν ο Κυριάκος Ψητόπουλος, μέλος του ΔΣ του ΣΑΤΑ και των Επιτροπών Αγώνα ταξί της ΠΑΣΕΒΕ. Αρχικά, σημείωσε ότι «η ύπαρξη ισχυρού πυρήνα της ΧΑ στο χώρο των οδηγών ταξί, αποδεικνύει ότι είναι ψεύτικη η προπαγάνδα του συστήματος που θέλει να πείσει ότι οι φασίστες ενισχύονται εκεί που ήταν παραδοσιακά δυνατό το ΚΚΕ». Τόνισε ότι «πρόκειται για έναν κλάδο που παραδοσιακά είχε δύναμη η ΝΔ, καθώς πολλές άδειες δόθηκαν επί χούντας και επί της πρώτης κυβέρνησης ΝΔ». Σημείωσε, μάλιστα, ότι ο πρώτος πυρήνας της ΧΑ στήθηκε από πρώην στελέχη της ΝΔ. Σχετικά με το πώς οι φασίστες προσπάθησαν να πιάσουν επαφές με εργαζόμενους του κλάδου είπε πως: «Στήθηκαν κατευθείαν σε μαζικούς χώρους με έντονο λούμπεν στοιχείο, όπως το αεροδρόμιο, ενώ εξασφάλισαν ότι θα έχουν τουλάχιστον ένα στήριγμα σε κάθε ραδιοταξί (...) Ο τρόπος που δρουν είναι ύπουλος. Στην αρχή πήγαν να μας προσεγγίσουν λέγοντας ότι συμφωνούν σε πολλά μαζί μας κλπ. Τους τα κόψαμε μαχαίρι».

Σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης τόνισε: «Οπου τους συναντάμε δε φοβόμαστε, ανοίγουμε αμέσως εμείς την αντιπαράθεση για να τους αποκαλύπτουμε στους συναδέλφους. Η δουλειά μας έχει αποτέλεσμα. Καταφέραμε σε ένα κομμάτι του κλάδου να αναπτύξουμε αντανακλαστικά απέναντί τους. Τους έχουμε κάνει να μαζευτούν. Χαρακτηριστική περίπτωση ήταν ένας χρυσαυγίτης που με το που μας είδε όταν κάναμε μια περιοδεία, έβαλε μπρος και έφυγε για να αποφύγει την αντιπαράθεση μαζί μας. Στις τελευταίες εκλογές του συνδικάτου, η παράταξη που συμμετέχουν οι κομμουνιστές αναδείχθηκε σε δεύτερη δύναμη, γεγονός που "θάφτηκε", σε αντίθεση με την άνοδο των φασιστών που προβλήθηκε κατά κόρον».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org