Παρασκευή 19 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΝΕΟΛΑΙΑ
Συζήτηση για την Παλαιστίνη στο χώρο ΑΕΙ - ΤΕΙ

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον συγκέντρωσε η συζήτηση που έγινε στο χώρο ΑΕΙ - ΤΕΙ για την Παλαιστίνη, με τη συμμετοχή της Γενικής Ενωσης Παλαιστινίων Φοιτητών. Ενα νεανικό, κυρίως, κοινό, αποτελούμενο στην πλειοψηφία από φοιτητές και σπουδαστές, είχε την ευκαιρία να ακούσει από πρώτο χέρι για την κατάσταση στην Παλαιστίνη και τον αγώνα του λαού της.

Στόχος της ΚΝΕ και με αυτή την εκδήλωση ήταν να δυναμώσει η αλληλεγγύη ανάμεσα στη νεολαία της Ελλάδας και της Παλαιστίνης, ενώ, όπως ανακοινώθηκε, η Οργάνωση σχεδιάζει να δώσει συνέχεια το επόμενο διάστημα, με εκδηλώσεις και άλλες πρωτοβουλίες μέσα στις σχολές, για να σταματήσει το έγκλημα εναντίον του Παλαιστινιακού λαού.

Από τους εκπροσώπους της Ενωσης Παλαιστινίων Φοιτητών, έγινε εκτενής αναφορά στις γενικότερες εξελίξεις στην περιοχή και στα συμφέροντα που παίζονται σε βάρος των λαών. Οπως σημείωσαν χαρακτηριστικά, «ο πόλεμος στη Γάζα είναι ένα ακόμα επεισόδιο» στα εγκλήματα που διαχρονικά έχουν γίνει ενάντια στον Παλαιστινιακό λαό. Μεταξύ άλλων, φώτισαν πλευρές που δε φτάνουν στις τηλεοπτικές οθόνες, όπως για το πόσο αδίστακτος μπορεί να είναι ο ιμπεριαλισμός αλλά και για την αντίσταση του λαού και της νεολαίας. Οι Παλαιστίνιοι ομιλητές είπαν, μεταξύ άλλων, ότι οι νεκροί αυτού του πολέμου δεν είναι μόνο όσοι δείχνουν οι κάμερες. Εκανε λόγο για ένα απάνθρωπο καθεστώς που πυροβολεί όχι απλά για να σκοτώσει αλλά να διαμελίσει, να φοβίσει τους υπόλοιπους. Για ανήλικα παιδιά που είναι φυλακισμένα, ανθρώπους που ζουν στην πατρίδα τους με άδεια παραμονής που εύκολα ανακαλείται. Για χιλιάδες σπίτια Παλαιστινίων που έχουν γκρεμιστεί και την απαγόρευση που υφίστανται να κάνουν οποιαδήποτε επισκευή στις κατοικίες τους. Ο ένας ανέφερε δε μία εμπειρία από τον οικογενειακό του περίγυρο, για δύο ξαδέλφια του που διάβαζαν για τις αντίστοιχές τους πανελλαδικές εξετάσεις στο μπαλκόνι του σπιτιού τους όταν μια έκρηξη τα εξαφάνισε...


Πολλοί από τους νέους που παρακολούθησαν την εκδήλωση ζήτησαν να μάθουν περισσότερα για τη ζωή των Παλαιστινίων, ιδιαίτερα των νέων, αλλά και για το πώς μπορεί η ελληνική νεολαία να εκφράσει έμπρακτα την αλληλεγγύη της. Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι της Ενωσης Φοιτητών τόνισαν κυρίως την ανάγκη ενημέρωσης για το τι πραγματικά συμβαίνει στην Παλαιστίνη, για το ότι δεν πρόκειται για μία διαμάχη στην οποία «το δίκιο βρίσκεται κάπου στη μέση» αλλά για λαό υπό κατοχή και κατακτητές.

Αναφέρθηκαν και σε συγκλονιστικές μαρτυρίες για το πώς γίνεται αυτός ο άνισος πόλεμος, περιγράφοντας παιδιά, που για να πάνε σχολείο, υφίστανται σωματικό έλεγχο από Ισραηλινούς στρατιώτες, για μπλόκα που μεσολαβούν ανάμεσα στα σπίτια των φοιτητών και το πανεπιστήμιο.

«Ως ΚΝΕ δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να συμβάλλουμε με όλους τους τρόπους και ακόμα πιο δυνατά για να δυναμώσει η αλληλεγγύη στο δίκαιο αγώνα του Παλαιστινιακού λαού. Για να καταδικαστεί το έγκλημα σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού. Θα συνεχίσουμε να δρούμε για να δυναμώσει η πάλη του λαού ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, που όχι μόνο δε διασφαλίζουν την ειρήνη, όπως λένε, αλλά σφαγιάζουν λαούς σε όλο τον κόσμο. Ενάντια στα συμφέροντα των μονοπωλίων που οπλίζουν τα χέρια των δολοφόνων», τόνισε μιλώντας στην εκδήλωση ο Ανέστης Προυσανίδης, μέλος του Νομαρχιακού Συμβουλίου ΑΕΙ Αττικής της ΚΝΕ.

Οπως σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι όπως «η εγκληματική κυβέρνηση του Ισραήλ δεν είναι μόνη της, έτσι μόνος του δεν είναι και ο Παλαιστινιακός λαός και ο αγώνας του. Δέχεται εδώ και δεκαετίες τη στήριξη και την αλληλεγγύη από λαούς και κινήματα σε όλο τον κόσμο».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ