Τετάρτη 17 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Προετοιμάζεται μεγαλύτερη στρατιωτική εμπλοκή

Από τη χτεσινή διαμαρτυρία ενάντια στις επεμβάσεις μέσα στην επιτροπή της Γερουσίας
Από τη χτεσινή διαμαρτυρία ενάντια στις επεμβάσεις μέσα στην επιτροπή της Γερουσίας
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Την ενεργό εμπλοκή και συμμετοχή Αμερικανών στρατιωτικών σε «συγκεκριμένες επιχειρήσεις» του ιρακινού στρατού κατά των τζιχαντιστών μισθοφόρων του «Ισλαμικού Κράτους» στο Ιράκ πρότεινε χτες ο επικεφαλής των γενικών επιτελείων αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσεϊ, σε περίπτωση, όπως είπε, που αποτύχει η διεύρυνση των αμερικανικών βομβαρδισμών στο Ιράκ.

Καταθέτοντας στην επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της αμερικανικής Γερουσίας ο στρατηγός Ντέμπσεϊ δικαιολόγησε μία πιθανή κλιμάκωση των επιχειρήσεων των ΗΠΑ στο Ιράκ μην αποκλείοντας μελλοντικά «τίποτε», εφόσον «χρειαστεί». Δεν παρέλειψε ακόμη να επισημάνει τις «ευρύτερες απειλές» που προκαλεί όχι μόνον για το Ιράκ αλλά και την ευρύτερη περιοχή το «Ισλαμικό Κράτος» (ΙΚ).

Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκε και η τοποθέτηση του Αμερικανού υπουργού Αμυνας Τσακ Χέιγκελ στην ίδια επιτροπή της Γερουσίας, προειδοποιώντας μεταξύ άλλων ότι η μάχη κατά του ΙΚ «δεν θα είναι μια εύκολη ή σύντομη προσπάθεια». Πρόσθεσε ότι ο αμερικανικός στρατός εξετάζει τις «τελευταίες λεπτομέρειες» και οριστικοποιεί τα σχέδια για να διευρύνει τη μάχη εναντίον των ανταρτών στο Ιράκ και τη Συρία και αναμένεται να ενημερώσει τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, εντός τρέχοντος 24ωρου, για τα σχέδια αυτά. «Εάν το αφήσουμε να δρα ανενόχλητα, το Ισλαμικό Κράτος θα απειλήσει άμεσα την πατρίδα μας και τους συμμάχους μας», είπε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας.

Ωστόσο, η κατάθεση του Χέιγκελ διακόπηκε, σύντομα, από τις διαμαρτυρίες ακτιβιστών που αντιτάχθηκαν στα νέα σχέδια διεύρυνσης της επέμβασης των ΗΠΑ στο Ιράκ, φωνάζοντας συνθήματα όπως: «Οχι στον πόλεμο» και «Οι βόμβες σπέρνουν το Ισλαμικό Κράτος».

Το ίδιο 24ωρο στην Τουρκία, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δημοσιοποιούσε τα πιθανά σχέδια με στόχο τη δημιουργία μίας «ουδέτερης, νεκρής ζώνης» στη μεθόριο της χώρας με το Ιράκ και τη Συρία «με κίνητρα ανθρωπιστικά». Παράλληλα, άλλοι αξιωματούχοι απέρριψαν ως υπερβολικό ρεπορτάζ των «Τάιμς της Ν. Υόρκης» που υποστήριζε ότι μέχρι 1.000 Τούρκοι έχουν ενταχθεί στο «Ισλαμικό Κράτος», χαρακτηρίζοντας την Αγκυρα «μία από τις μεγαλύτερες πηγές τζιχαντιστών».

Απορρίφθηκαν οι υποψήφιοι υπουργοί Αμυνας και Εσωτερικών

Στη Βαγδάτη, τo κοινοβούλιο απέρριψε τους υποψηφίους που πρότεινε ο πρωθυπουργός Χάιντερ αλ Αμπάντι για τις θέσεις των υπουργών Αμυνας και Εσωτερικών.

Ο Σιίτης βουλευτής Ριάντ αλ Γκαρίμπ ήταν ο υποψήφιος για τη θέση του υπουργού Εσωτερικών και η υποψηφιότητά του απορρίφθηκε με 118 ψήφους έναντι 117 υπέρ. Ο Σουνίτης βουλευτής Τζαμπέρ αλ Τζαμπέρι που ήταν υποψήφιος υπουργός Αμυνας απορρίφθηκε με 131 ψήφους έναντι 108 που ήταν υπέρ του...

Ιρακινοί αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι νέα ψηφοφορία θα διεξαχθεί αύριο (Πέμπτη) ευελπιστώντας πως θα οδηγήσει στην κάλυψη αυτών των δύο νευραλγικών υπουργείων.

Βαγδάτη καλεί Δαμασκό...

Στο μεταξύ, συριακά ΜΜΕ, μεταξύ των οποίων και το συριακό πρακτορείο ειδήσεων ΣΑΝΑ, μετέδωσαν την είδηση μίας άλλης, ενδεχομένως πιο ενδιαφέρουσας εξέλιξης από τη Βαγδάτη καθώς υποστήριξαν ότι ο Φάλεχ αλ Φάγιαντ, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Ιράκ, ενημέρωσε χτες τον Πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ για τις προσπάθειες που καταβάλλονται προκειμένου να αντιμετωπιστεί το «Ισλαμικό Κράτος».

Τα συριακά μέσα ενημέρωσης επισήμαναν πως είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται μια τέτοια συνάντηση, τουλάχιστον αφότου οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής εξαπέλυσαν αεροπορικά πλήγματα εναντίον του «ΙΚ» στο ιρακινό έδαφος.

Η εξέλιξη δεν αποκλείεται να έγινε και σε συνεννόηση με τις ΗΠΑ και άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, μολονότι αυτές έχουν αποκλείσει, δημοσίως, την πιθανότητα να συνεργαστούν με τη Δαμασκό κατά του «Ισλαμικού Κράτους».

Ο Φάλεχ αλ Φάγιαντ, ο Ιρακινός αξιωματούχος παρουσίασε στον Ασαντ «τις τελευταίες εξελίξεις στο Ιράκ και τις προσπάθειες που καταβάλλουν η ιρακινή κυβέρνηση και ο λαός για να αντιμετωπίσουν τους τρομοκράτες» μετέδωσε το συριακό πρακτορείο ειδήσεων Sana, προσθέτοντας ότι στη συνάντηση επισημάνθηκε η ανάγκη «να ενισχυθεί η συνεργασία και ο συντονισμός μεταξύ των δύο αδελφών χωρών στο πεδίο της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας που πλήττει τη Συρία και το Ιράκ και απειλεί την περιοχή και τον κόσμο».

Τέλος, δυνάμεις του «ΙΚ» στη Συρία υποστήριξαν πως κατέρριψαν χτες για πρώτη φορά συριακό πολεμικό αεροσκάφος επάνω από τη Ράκα, που αποτελεί το επιχειρησιακό τους στρατηγείο. Δεν διευκρινίστηκε άμεσα με ποιο τρόπο έγινε η κατάρριψη και εάν χρησιμοποιήθηκε π.χ. αντιαεροπορικός πύραυλος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Υποκρισία των ιμπεριαλιστών για τους πρόσφυγες(2015-04-01 00:00:00.0)
Ρωσική πρόταση για επανέναρξη «ενδοσυριακών συνομιλιών»(2014-12-11 00:00:00.0)
Σφοδρές συγκρούσεις με τους τζιχαντιστές(2014-11-19 00:00:00.0)
Αιφνιδιαστική επίσκεψη Κέρι στη Βαγδάτη(2014-09-11 00:00:00.0)
Διεύρυνση της ιμπεριαλιστικής επέμβασης με νέο «ανθρωπιστικό» πρόσχημα(2014-08-24 00:00:00.0)
Προς διεύρυνση των επεμβάσεων σε Συρία και Ιράκ(2014-08-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ